2011. október 27., csütörtök

Várható novemberi könyvmegjelenések



J. R. R. Tolkien - A Gyűrűk Ura I-III. - 11.02
Isaac Asimov - Alapítvány - 11.02
Isaac Asimov - A Második Alapítvány
Isaac Asimov - Alapítvány és Birodalom
Eoin Colfer - Artemis Fowl
Nathan Long - Zombivadász - 11.02
Ransom Riggs - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei - 11.04
Rob Thurman - Holdvilág - 11.04
Ilsa J. Bick - Hamvak - 11.04
Luis Saul - Syburr csillaga - 11.04
Christopher Moore - Prérifarkas blues - 11.07
Dean Koontz - Élve és holtan - 11.09
Darren Shan - A kígyók városa - 11.10
Laurell K. Hamilton - Fagyos érintés - 11.10
Pittacus Lore - A Hatok hatalma - 11.14
Robert Jordan - A Nagy Hajtóvadászat I-II. - 11.15
Patrick Rothfuss - A Szél neve 2. - The Wise Man's Fear - 11.15
Fonyódi Tibor - Naptól vagyok, Holdtól vagyok - 11.15
Lisa Smedman - A prófécia örökösei - 11.16
Oliver Bowden - Assassin's Creed - Testvériség - 11.18
George R.R. Martin - Királyok csatálya - 11.18
Tracy Hickman & Margaret Weis - Az aranyszemű mágus sárkányai - 11.18
Terry Pratchett - Carpe Jugulum - 11.22
Suzanne Collins - A kiválasztott - 11.22
Anne Rice - A múmia - 11.23
Scott Lynch - Locke Lamore hazugságai - 11.28
Dave Howard - Angyalok és tolvajok  
Dan Abnett - Mindhalálig - 11.30
Santorina Grey - Fénysarló - 11.30
Chloe Neill - A lányok olykor harapnak - 11.30
Arkagyij és Borisz Sztrugackij - Nyugtalanság
Robert Charles Wilson - Örvény
Drew Karpyshyn - Mass Effect - Megtorlás


Ebben a hónapban is lesz pár többedik kiadás, mégis kicsit kevésbé lesz pénztárcabarát hónap, mint az október.
Patrick Rothfuss könyvének második része és Dan Abnett  Gaunt Szellemei sorozatának következő része kötelező vásárlások - nekem -, de Ransom Riggs szuper-hypeolt könyvének megvásárlása is vészesen ingadozik a fejem felett. Még szerencse, hogy a nem első kiadású könyvek már megvannak, mert mind instant-buy lenne! :P
...És szinte izgulok, hogy a Könyvmolyképző Kiadó csak decemberben adja ki a Sötét Örvény címszó alatt futó sorozatainak következő részét - az ő könyveikről még nincs infóm -, mert ha véletlenül azok is kijönnek novemberben, nem fog enni a család.
...de esténként majd felolvasok nekik a szép új könyvekből! :P

2011. október 24., hétfő

Shirley Jackson - Sóbálvány

Shirley Jackson - Sóbálvány

Shirley Jackson - The Magic Of Shirley Jackson
Eredeti megjelenés: 1965
Magyar kiadás: Európa Kiadó, 1983
Hossz: 269 oldal
Műfaj: szépirodalom, horror, dráma
Fordította: Csák Gyula, Falvay Mihály, Gönczi Éva, Horváth Krisztina

Tartalom:
„Shirley Jackson ijesztő látomását a bomlásról és az őrületről, az elidegenedésről és a befelé fordulásról, a kegyetlenségről és a rettegésről sokan saját neurotikus lázálmának tekintették. Pedig ez a látomás századunk érzékeny és pontos elemzése, koncentrációs táborokkal és atomfegyverrel terhelt, ijesztő korunk kifejező szimbóluma” – írja az amerikai írónő férje.

Shirley Jackson 1919-ben született, és 1965-ben, negyvenhat évesen halt meg. Több regényt is publikált, de életművének legfigyelemreméltóbb darabjai a novellái, amelyek apró, jelentéktelennek látszó hétköznapi dolgokról, eseményekről szólnak, s kivétel nélkül meghökkentő, bizarr vagy rémületbe ejtő befejezésbe torkollnak. A nagyvárosi gyalogos-átkelőhely előtt kétségbeesetten álló ember, a tengerparton gazdátlanul heverő láb, a földijüket derűs egykedvűséggel megkövező falusiak – szimptomái a mechanizmussá vált életnek, a világ kannibalizmusának, az univerzum széthullásának. Shirley Jackson Amerika- és világképében nincs meghittség, biztonság, emberség. Hősei mindig úton vannak, de nincs hová menniük.
Rövid értékelés - spoiler mentesen:
(Shirley Jackson (1916 - 1965)
Nem is tudom már pontosan, melyik Stephen King könyvben mondta a szerző, hogy nagy hatással volt írói pályájára Shirley Jackson, és az egyik kedvenc könyve máig is az írónő The Haunting of Hill House (1959) című könyve, amit egyszerűen remekműnek, az egyik legjobb legjobb kísértettörténetnek titulált. Sajnos, mivel ez a regény magyarul még mindig nem elérhető - és mivel még nem olvastam tőle semmit úgyse -, úgy döntöttem, hogy bepróbálom a Sóbálvány című novellaválogatást, amit viszonylag egyszerűen be tudtam szerezni. A kedvcsináló eléggé érdekesen hangzott, hogy nagy várakozással vessem bele magam az olvasásába.
Sajnos hamar kiderült, hogy a hölgy nem lesz a kedvenc horrorszerzőm. Írásai - ebben a kötetben csak persze - nem is igazi horror-novellák, esetleg thrillerek, hanem inkább drámák, emberi helyzetek bemutatásai - egy mentálisan beteg ember szemén keresztül. Kicsit olyan, mintha Csáth Gézát olvasnánk, csak az jó, ez meg... nem annyira. Lehet, hogy csak nem tudtam értékelni az írói nagyságot, ahogy bemutatja, hogyan gondolkozik egy skizofrén vagy egy mániás depressziós, de bevallom, nem ilyen írásokra számítottam, szóval kissé csalódottan olvastam tovább a könyv harmadától. De nem a téma miatt voltam csalódott, hiszen jó néhány írónak sikerült már bemutatni az "őrületet", a normálistól eltérő gondolkozást könyveikben, itt meg jobbára unatkoztam csak novelláról novellára.


A Démon-kedves
A vőlegény nem érkezik meg a házasságkötésre. Vajon hová tűnt? A menyasszony a keresésére indul.
Már az elbeszélés stílusa sem tetszett, rögtön az első oldalakon ellenszenves volt, bár a poros kisváros hangulatát jól visszaadta. Dráma.
Értékelés: 3/10

Eladósorban
A könyvárus lánynak nem tetszik a munkája, mert nagyon személytelennek érzi azt, magát pedig elveszettnek a nagy áruházban.
Ez nem volt annyira kutyaütő, mint az előző - de lehet csak azért, mert rövidebb volt -, és a vége még poén is volt.
Értékelés: 6/10

Eszmecsere
A páciens az orvosával próbálja megbeszélni, hogy mi a gond ezzel a felgyorsult, egyre változó világgal.
Ez egy érthető írás volt - bár a doki nem értette, hogy mivan -, és még MEGÉRTHETŐ is a hölgy dilemmája (lehet én is kezdek megőrülni?), de a novella maga akkor sem volt egy nagy eresztés.
Értékelés: 4/10

Sóbálvány
A házaspár két hétre New Yorkba utazik vakációra, ahol nem érzik jól magukat, mert mintha az emberek - a tömeg - nem is látnák őket. Legalábbis az asszonyt.
Ekkor már vártam, hogy legalább a címadó novella csapjon már oda, de sajnos semmi. Dráma arról, hogy az ember a nagyvárosban mennyire egyedül érezheti magát, milyen személytelennek. Igazából nem tetszett semmi benne szintén, csak egy dolog: ezt a 60-as években írta az írónő, aki maga is - TERMÉSZETESEN - mindenféle elmebajtól szenvedett. Kíváncsi lennék rá, hogy mit szólna a mai New Yorkhoz.
Értékelés: 5/10

Az áruló
A kisvárosba újonnan költözött család kutyájára a közösség kimondja a "halálos ítéletet", mert az megölt pár csirkét. A gazdája megpróbál találni valami módot arra, hogy a kutyát leszoktassa a csirkevadászatról.
Mostanában elég sok olyan könyvet olvastam, ami az amerikai déli államokban játszódtak a 20-50-es években. Azoknak a hangulatát hozza ez a történet jól - bár Erskine Caldwell könyvei például azért jobbak voltak sokkal -, szóval legalább a hangulat rendben volt. Maga a történet persze szörnyű csattanóval zárul (nem a kutya halálával).
Ezek a történetek is azt a hitet erősítik majd bennünk, hogy az amerikai kisvárosokban mennyi sok buta redneck él. Minden arrafelé játszódó történet hemzseg tőlük.
Szépirodalom, dráma.
Értékelés: 6/10

Virágoskert
Egy városi nő a fiával vidékre költözik, ahol mindenki kedvesen fogadja, de ez hamar megváltozik, amikor egy fekete munkást vesz maga mellé fel segítőnek a ház körül.
Dark-fantasy elem ebben sem volt, viszont lelki terror azért igen, stílusában is végre megcsillantott valamit abból, amit én értékelhetőnek, jónak tartok. Nem is keveset.
Szépirodalom, dráma.
Értékelés: 7/10

Elizabeth
A könyvszerkesztő hölgy élete unalmas, magányos és nem találja a boldogságot New Yorkban, ráadásul társa egy új, fiatalabb titkárnőt hoz a céghez. Közben mindenki a rossz időjárásról beszél.
Precíz, az eddigi novelláihoz hangulatilag és témailag is illeszkedő írás a magányosságról, az ember magárahagyatottságáról. Aki az ilyeneket szereti, komálni fogja, én már eléggé kezdtem unni, pedig ez még a jobbak közé tartozott. Úgy láttam eddig, hogy a hosszabb írásai jobbak a hölgynek (ez is közéjük tartozott).
Szépirodalom, dráma.

Amikor eddig eljutottam, akkor tudatosult bennem, hogy igazából mi nem tetszik Jacckson stílusában. Az, hogy a szereplő minden gondolatát leírja. Szó szerint:

Már menetkészen, kabátban s kalapban volt, amikor sebtében beágyazott, gondosan elsimítva a takaró ráncait, a tisztítóba szánt ruhákat pedig a szekrény sarkába gyömöszölte, s az járt a fejében, hogy: este kiporszívózok és mindent rendbe rakok, esetleg felmosom a fürdőszobát, továbbá forró fürdőt veszek, ha hazajöttem, egyúttal hajat is mosok s rendbe teszem a körmeimet; majd miután bezárta maga mögött a lakásajtót és megindult lefelé a lépcsőn, az a gondolat foglalkoztatta, hogy: talán ma beugrom valahová és veszek néhány méter védőhuzatnak való, színes anyagot. Esténként megvarrogatnám, és mindjárt nem lenne ez a lakás olyan sivár reggelente, amikor felkelek; valami sárga színhatás is kellene, mondjuk néhány sárga edény, amiket sorba raknék a falra.

Más szerző is csinálja ezt néha, és nem is idegesítő, mert a szereplői gondolnak valami érdekeset, de ezen csak elalszok. :(
Értékelés: 5/10

Gyere, táncolj velem Írországban
A cipőfűzőárus bácsit pár hölgy vendégül látja a lakásában.
Ennyi. Biztos, hogy velem van a baj, de én semmi értékelhetőt nem találtam ebben a nyúlfarknyi novellában.
Értékelés: 1/10

Ez csak természetes
Új szomszédok költöznek Mrs. Tylorék mellé, akiknek van egy-két bogaruk.
Ez nem volt rettenetes, és nem volt az sem zavaró, hogy nem volt elhúzva, épp csak, hogy bemutatta az új szomszéd életének - számára - furcsa aspektusait. De kiemelkedő sem volt egyáltalán.
Értékelés: 5/10

A fog
Egy nő - keményen be-fájdalomcsillapítózva - utazik buszon New York-ba, hogy a fogorvos megnézhesse fájó fogát. Útközben megismerkedik Jimmel, aki csak a fejében létezik.
Ez volt az első olyan novella, amiben van egy kis humor is - nem is egyszer csillan fel -, ami megjelenésének már igencsak ideje volt, hogy feldobja ezeket a komor írásokat. Persze nem vicces ez a novella sem - de ez nem nagy meglepetés.

Eddig minden novellájának a főszereplője nő volt - ennek is -, és ezt valószínűleg más nők jobban is élveznék, mint ahogy én teszem eddig. Meglepődnék, ha ennek a novellának - is - az alapja nem valami önéletrajzi élmény lenne.
Értékelés: 6/10

A sorsolás
Az ősi sorshúzáson az egész falu részt vesz, mert azon dől el, milyen lesz a termés az idén.
Ettől a novellától valami iszonyat nagy domborítást vártam, hiszen számtalan díjat nyert műről van szó, illetve a sok-sok Shirley Jackson válogatáskötet címadó darabjáról.
Igazából nem is volt rossz egyáltalán, de persze messziről szaglott, hogy mi lesz a vége, de ez nem is volt feltétlenül baj, legalább a feszültség végig növekedik az olvasóban. Ez is az emberi kapcsolatok silányságáról szólt. Szépirodalom, "horror".
Értékelés: 7/10

Az autóbusz
Az öreg hölgy elalszik a buszon majd rossz helyen száll le.
Ennél többet nem is lehet mondani a történetről, mert az már spoileres lenne. A filmnek a címét sem lehet leírni, aminek a poénja, csattanója nagyjából ugyanez. Mindenesetre bár messziről látszik, hogy mi fog történni az idős hölggyel, ez a jobb novellák közül való. Megjelenés idején kétségkívül friss ötlet volt! Horror.
Értékelés: 6/10

A szép idegen
Az asszony várja a vonattal hazaérkező urát, ám amikor megérkezik végre, azt kezdi gyanítani, hogy az érkező nem a férje. És ennek még örül is. Plusz még egy csavar.
Jófajta kis novellácska az emberi kapcsolatok, a függés furcsaságáról.
Értékelés: 6/10

A nyaralók
A házaspár elhatározza, hogy tóparti nyaralójukban - ahol már 17 éve nyaralnak minden évben - idén egy hónappal tovább maradnak, mint megszokott, ám mintha a falusiak ennek nem örülnének. Egyáltalán.
Ez olyan volt, amilyeneket én vártam, és szerettem volna olvasni. Szuper volt, sokkal jobb, mint a többi (kivéve azt a sok mondat ismétlést, ami úgy látom, az 50-es 60-as évek amerikai szerzőinek sajátja, mert nem csak Shirley Jackson-nál láttam, és a többieknél is zavart. - Elvileg a feszültség növelésére használnák, de nekem az a funkciója nem jön át.) Suspense, horror.
Értékelés: 9/10

A szikla
A házaspár és a sógornőjük - a férfi betegségéből lábadozva - nyaralni megy egy tengeri szigetre egy régi kőtorony-házba. A sziget egyedüli vendége rajtuk kívül egy kis öregember, akivel nem tudnak mindannyian találkozni, csak a sógornő. vajon ki ez az öreg és mit akar tőlük?
Igen, értettem, hogy kicsoda az öreg, de akkor sem volt egy maradandó történet. Azt viszont tényleg elkönyvelhetjük az olvasás után, hogy a halál nem válogat! :D Horror.
Értékelés: 5/10


2007 óta az év legjobb horror és dark fantasy írásait a Shirley Jackson-díjjal (is) jutalmazzák.
Össz-értékelés az átlag alapján: 5,4 pont
Annyira nem tetszett, hogy 6 pontot kapjon. 
Értékelés: 5/10 
Részletesebb webes ajánlók:

2011. október 23., vasárnap

Megjelenés - Robert Jordan - A nagy hajtóvadászat

November 4-én már jön is Robert Jordan Az Idő Kereke sorozatának második része A Nagy Hajtóvadászat.
Ez a tempó a Delta Vision Kiadótól igen huszárosnak mondható. Ha ezt tartani tudják (az olvasók meg pénztárcával), egy éven belül már a sorozat új kötete is a boltok polcaira kerülhet.
Sok sikert!

Tartalom:
Hosszú évszázadokon át meséltek az utazó mutatványosok Valere elveszett Kürtjéről, a legendás Kürtről, ami egy napon életre kelti majd a korok hőseit. Nos, a Kürtöt megtalálták – ámde hamarosan sötét erők kezére kerül, a Shadar Logoth-i tőrrel együtt, amitől Rand al’Thor barátjának, Matnek az élete függ. Visszaszerzésük sziszifuszi feladata Rand fiatal vállait nyomja. Ugyanis e küldetés folytatásával teljesítheti csak be megjósolt végzetét, amit ugyanakkor valójában kétségbeesetten szeretne elkerülni. De Valere Kürtjének visszaszerzése csak az első állomása Rand hosszú, felfedezésekkel és meglepetésekkel teli utazásának…

2011. október 20., csütörtök

Megjelenés - Patrick Rothfuss - A bölcs ember félelme

Patrick Rothfuss - A Királygyilkos Krónikája:
Második Nap - A bölcs ember félelme


November közepén megjelenik a Királygyilkos Krónikája 2. része a Gabo gondozásában.
Az első kötet csekély 812 oldala után hamarosan itt a - még lenyűgözőbb méretű - folytatás. (Remélem a folytatás hasonló formátummal jön, mint az első kötet.)
Számolom a napokat.

Moly
Goodreads - The Name Of The Wind - Day One
Goodreads - The Wise Man's Fear - Day Two

 A tovább mögött pár borító kedvcsinálónak.








Patrick Rothfuss (1973 - )



2011. október 19., szerda

Joe Hill - A szív alakú doboz

Joe Hill - A szív alakú doboz

Joe Hill - Heart-Shaped Box
Eredeti megjelenés: 2007
Magyar kiadás: Európa Kiadó, 2008
Hossz: 382 oldal
Műfaj: horror
Fordította: Uram Tamás

Tartalom:
Judas Coyne-nak volt egy spéci gyűjteménye: egy régi akasztófakötél... egy boszorkány beismerő vallomása... egy mexikói halálpornó-video... Számtalan rajongója éppúgy ismerte a korosodó death-metal rocksztár hátborzongató ízlését, mint hírhedett ifjúkori ballépéseit. Ám a legrémületesebb, legvalószínűtlenebb darabra éppen most tesz szert, jóformán a szemünk előtt - egy internetes árverésen olyasmit kínálnak, aminek képtelenség ellenállni: Árverésre bocsátom nevelőapám kísértetét... Egy szó, mint száz: Jude ezer dollár fejében büszke tulajdonosa lesz egy halott ember öltönyének, melyben állítólag egy nyughatatlan szellem kísért. Jude-nak persze semmi oka félni ettől. Kísérti őt sok minden a múltból is: anya- és gyermekverő apa, kíméletlenül eldobott szeretők, elárult, cserbenhagyott muzsikustársak. Eggyel több mit számít? Csakhogy amit a UPS egy szív alakú fekete dobozban leszállít neki, az nem közönséges, képzeletbeli szellem. Az a legvéresebb valóság. Egyik pillanatról a másikra a legváltozatosabb helyeken kezd felbukkanni az öltöny korábbi tulajdonosa: a folyosón... a hálószobaajtó mögött... Jude imádott Mustangjának hátsó ülésén... az ablakon túl... a tévékészülék képernyőjén... Mintha várna valamire (vagy valakire) - és egyik csontos keze egy láncon függő, fényes borotvát himbál... A novelláiért több irodalmi díjjal is kitüntetett szerző első regénye a horror és a dark fantasy legújabb csillagának igen ígéretes karrierjét vetíti előre.

Rövid értékelés - spoiler mentesen:

Láttam én ezt a könyvet anno, mikor megjelent, de a borítója - nem mintha az eredetitől hanyatdobtam volna magam - (és az ismeretlen szerző neve) eltántorított az elolvasásától (még a tartalomjegyzékig sem jutottam). Ha nem így lett volna, akkor a "dark-fantasy" jelző miatt tutira hamarabb nekilátok, plusz, szégyenszemre, mint Stephen King rajongó elsiklottam felette, hogy Joe Hill bizony Stephen King fia! Ezt a "lényegtelen" adatot a 27 képtelen történet című Neil Gaiman által összeválogatott novelláskötet tudatosította bennem, amiben az egyik - nekem legjobban tetsző - novella (Az ördög a lépcsőn) szintén Hill-hez kötődik. Mikor ez így leesett, azonnal neki is kezdtem, az egyetlen magyarul is hozzáférhető könyvének.

A könyv tartalma nem ajánl többet, mint egy sima rémregényt teli ijesztő eseményekkel, ami nyilvánvalóan rendben is lenne, de ez a könyv kicsit több, mint egy sablonos horrorsztori. Először is, a főszereplővel azonosulni, és drukkolni neki, hogy nehogy a szellem egy perc alatt kicsontozza, csöppet problémás, mert egy csomó olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egyáltalán nem tette őt szimpatikussá a számomra.
A főszereplő ellenfele - a kísértet, Craddock James McDermott - igazi bosszúálló fajta, akinek igen jó oka van arra, hogy pont a rocksztár életét keserítse, szintén nem egy tipikus szellemfigura, aki csak sikoltozik, láncait csörgeti és ijesztgeti az arra tévedőket, és inkább csak mint kellék jelenik meg sok-sok könyvben/filmben, hanem egészen másmilyen. Nem él a manapság annyi horrorfilmben felbukkanó hatásvadász kísértet-kelléktárral, nem üvölt úgy, hogy a szájánál szétnyílik a feje vagy mászik hátracsavarodott fejjel négykézláb a plafonon és közben valami holt nyelv zagyvaságait köpi rád, ellenkezőleg., mivel nincsen rá szüksége, a szart így is belefagyasztja mindenkibe. Úgy viselkedik, mint életében, csak ül karimás kalapjával a fején egy széken, közben rád sem emeli firkák által eltakart szemét, csak közli, hogy mit fogsz tenni és te engedelmeskedsz mint egy báb, hiszen Craddock James McDermott valódi hipnotizőr és mentalista volt életében is, nem egy sarlatán, tudta mit csinál, és még most is pontosan tudja. És azt is, hogy te mit fogsz. Pontosan azt és úgy, amit ő mond neked és akkor amikor ő mondja. Élete 70-80 éve alatt jól kitanulta a szakmáját. Az egész könyvben sehol nem veszi le a déli úriember (Florida) "maszkját", olyan mintha egy westernből lépett volna elő - vagy még inkább, mintha egy romantikus regény apafigurája lenne, például az Elfújta a szélből.
Joe Hill (1972 - )
Hát nem bűbájosan morbid és szinte "megkedvelhető" ez a túlvilági igazságszolgáltató? Én azonnal a pártját fogtam, persze elhamarkodottan, hiszen a könyvben azért van pár csavar, míg eljutunk a végjátékig. Nem minden fehér és fekete.
A szerző stílusa ???meglepően??? hasonló az apjáéhoz - kíváncsi vagyok, mely részek kerültek bele a könyvbe King útmutatása/átolvasása után, ami gyanítom elkerülhetetlenül megtörtént. Eltérés viszont, hogy a leíró részek nem tesznek ki oldalakat, itt szinte pörög a cselekmény, nincs megállás (én a lassabbat is szerettem nagyon Kingnél), szinte folyamatosan beszél valaki. A szövegek jók benne, amiket a karakterek szájába ad, bár néhol azért elmarad Kingtől - de ez egy első regény, ne felejtsük el -, valamint a karakterek is megfelelően árnyaltak, különösek. Az apjánál már megszokotthoz hasonlóan szintén szinte halljuk, hogy szól a zene, - mivel egy rocksztár a főszereplő, itt gyakran szó szerint -, kismillió rock- és metál-együttes/szám megemlítésre kerül. Lehet, hogy egyszerűen régen olvastam sima kísértettörténetes horrort, ez a magyarázata, de Craddock kísértetének újszerűségeit nagyon tudtam élvezni. A történet sodró és fordulatos, bár az utolsó 30 oldal körülbelül szinte teljesen felesleges, bár megértem, ha valakinek nagyon bejön az is.
Kedves kiadók! Jöhetnek a további regények de nyomban! :P

Értékelés: 8/10

Részletesebb webes ajánlók:
Wikipedia
Moly
Goodreads
Könyvélményeim
Közvetlen járat
Monit
Mick Kramer Project
Biblioteka
Alice
Díjnyertes könyvek
Papírkés

2011. október 15., szombat

Neil Gaiman - Al Sarrantonio - 27 képtelen történet

Neil Gaiman - Al Sarrantonio - 27 képtelen történet
(Mesék felnőtteknek)


Neil Gaiman - Al Sarrantonio - Stories: All-New Tales
Eredeti megjelenés: 2010
Magyar kiadás: Metropolis Media, 2011
Hossz: 434 oldal
Műfaj: novella, fantasy, horror, sci-fi, thriller, krimi
Fordította: Császár László
Vásárlás:
Galaktikabolt

Tartalom:
A legjobb kortárs angolszász szerzők vadonatúj novellái akár a képzelet legkülső határairól merítik témájukat, akár a mindennapokból, egy közös bennük: különlegesek. Vannak köztük olyanok, melyek megborzongatnak a forróbb napokon is, mások pedig megmelengetik a lelket, ha hűvös az idő. Mesék ezek egy varázslatos, néha félelmetes, néha megmosolyogtató világról, amely a mi világunk. Mesék felnőtteknek.





Rövid értékelés - spoiler mentesen:
Szeretem a novellákat és Gaimant is, ezért örültem, hogy kijött magyarul az általa (is) válogatott történeteket tartalmazó kötet. Csak idő kérdése volt, mikor vágok bele.
Novellás kötetet értékelni más, mint regényt, hiszen óhatatlan, hogy kerül jobb-rosszabb is a könyvbe, ráadásul mindez csak a saját szubjektív - abban a pillanatbani - ízlésemet/hangulatomat mutatja, de úgy döntöttem, hogy - legalábbis ezt a kötetet - novellánként értékelem, majd átlagolok. Engem is érdekel, mi sül ki belőle. Vajon a végén kijövő eredmény valós eredményt mutat-e, vagy a könyv össz-értékelése mégis más szám után kiállt.
Az írók listája jobbára illusztris, jól ismert nevekből áll, ezért az elvárásaim magasak voltak. 
Az hamar kiderült, hogy a kötet nem horror- ill. fantasykönyv, inkább éreztem Roald Dahl - Meghökkentő történetek című könyvével rokonnak. Ahogy Gaiman is írta a bevezetőben, a lényeg a szerkesztés közben az volt a számukra, hogy a stíluson és a történeten kívül az ...és mi történt azután? kérdéssel fejezzük be a novellák olvasását.

A most következő dolgokba nem akartam belemenni, de egyszerűen muszáj megemlíteni, hogy a könyv helyesírása botrányos. Ezt tényleg senki nem olvasta át, hogy maradtak-e benne helyesírási hibák? Innen jelzem, hogy maradtak. Hemzsegnek benne a félreütések és a felesleges, plusz karakterek. Borzalmas és idegesítő. Ha a kiadó nem akar fizetni egy korrektornak, hogy a könyveiket átolvassa megjelenés előtt, én megcsinálnám egy tiszteletpéldányért cserébe szívesen, csak szóljanak! :D
A borító pedig borzalmasan gagyi, de kicsit mégis jobb, mint az eredeti, talán ezért is nem foglalkoztak vele többet a magyar kiadásnál. :P 

Roddy Doyle: VÉR
Jó stílusú, olvasmányos, humoros történet egy 40 éves ír férfiről, aki szereti a vért. Horror, szatíra.
Értékelés: 7/10

Joyce Carol Oates: MEGKÖVÜLT ALAKOK
Nagy nevű író-fejedelem története egy ikerpár életéről kissé nehézkesen olvasható előadásmódban, de végig élvezetesen elmesélve, de a csattanó messziről látható, az ...és mi történt azután? kérdés fel sem merült bennem. Szépirodalom, dráma.
Értékelés: 6/10

Joanne Harris: FUTÓTŰZ MANHATTANBEN
Mintha Gaiman Amerikai istenekjéből lett volna kivágva, és így külön publikálva. Jó stílusú, olvasmányos, a szerző Rúnajelek című könyvének elolvasására sarkantó írás. Urban fantasy.
Értékelés: 8/10

Neil Gaiman: AZ IGAZSÁG EGY BARLANG A FEKETE HEGYEN
Nem nagy meglepetésre az eddigi legjobb novella, kiszámítható csattanóval, azonnal megkedvelhető, érdekes szereplőkkel. A cselekmény a vikingek kora utáni Angliába (Skóciába) van helyezve, amiről - nem mintha történelmi adatokkal halmozna el - én mindig szívesen olvasok. Azóta Locust-díjat nyert kisregény kategóriában. Fantasy.
Értékelés: 9/10

Michael Marshall Smith: AKI NEM HISZ
Rövid kis novella egyes szám első személyben egy bérgyilkosról, akinek az áldozata... túl hamar kiderül, hogy ki, a vége pedig.. semmi. Nem egy túl jól sikerült írás. Krimi, urban fantasy, szatíra.
Értékelés: 3/10

Joe R. Lansdale: HULLANAK A CSILLAGOK
Egy, a világháborúból hazatért farmerről szól ez a jól sikerült novella, amiben néhány túl "hosszú" tájleíró részt leszámítva szinte semmi hibát nem találunk. A végkifejlet végig sejthető, tudható, ezért a feszültség  folyamatosan jelen van - és végig nő. Thriller, suspense.
Értékelés: 9/10

Walter Mosley: JUVENAL NYX
Vámpírokkal teli a padlás. De ezzel a novellával nem ez a fő baj, hanem, hogy unalmas, értelmetlen, tele bénábbnál bénább párbeszédekkel és még hosszú is. Most már tudom, hogy nem véletlenül nem olvasok ilyen könyveket. Különben is jobban bejönnek a zombik! :) Azért nem kevesebb a pontérték, mert legalább megpróbált valami kis egyediséget vinni a sablonossá váló vámpír-mitológiába. Sokszor majdnem elaludtam rajta. Urban fantasy, paranormális romantika.
Értékelés: 2/10

Richard Adams: A KÉS
Internátusban játszódó novella, amelynek szereplő(i) gyerek(ek), ami  mindig lehetőség egy jó történetre. Itt sincs másként, a lehetőség megvan, a körítés is jó, de a novella szörnyen rövid. A témába vágó szuper film a svéd Ondskan című alkotás, ajánlom mindenkinek - bár az nem horror, hanem inkább dráma. Horror.
Értékelés: 5/10

Jodi Picoult: SÚLY ÉS MAGASSÁG
A kisgyermeküket korán elvesztett szülők kálváriáját meséli el az írónő megrázó és megható képekben. A történet egy kis csavarral lép ki a dráma műfajából és válik természetfelettivé, meghökkentővé - és emiatt nem lesz 10 pontos. Nagyon jó stílusú történet, de gyerekkel rendelkező szülőknek csak óvatosan ajánlom.  Szépirodalom, lélektani dráma.
Értékelés: 9/10

Michael Swanwick: TÜNDÉR-TÓ
Meseszerűen induló történet a tó partján a csodát váró katonákról, ami érdekes, filozófiai (vallási) fejtegetésbe megy át. Érdekes ötlet, nagyon jó tálalásban. Fantasy, filozófia.
Értékelés: 8/10

Peter Straub: MALLON, A GURU
Egy átlagember csodás, gyógyító képességet kap Indiában, de nem mindenki fogadja ezt örömmel. Az írás stílusa nekem nem tetszett, bár semmi különösen rossz nem volt benne - de jó sem. A történet is totálisan hidegen hagyott, de legalább rövid volt. A műfaja... talán tanmese lehet, de az üzenete valószínűleg nem jött át. :D
Értékelés: 3/10

Lawrence Block: FOGD MEG, ERESZD EL
Egy sorozatgyilkos története, aki saját szabálya - fogd meg, ereszd el - szerint halássza össze áldozatait. A sztori nem egy nagy durranás, de a hangulata egyedi, melankólikus, szomorkás. Nekem tetszett ez a fajta írásmód. Thriller, horror.
Értékelés: 8/10

Jeffrey Ford: PÖTTYÖS SZOKNYA, HOLDFÉNY
Ebben a sztoriban egy szerelmespárt ismerünk meg, akik változtatni szeretnének életükön, de nem tudják a módját és egy őrült? professzor segítségére vannak szorulva, aki semmit sem ad ingyen. Meglepően érdektelen történet, pedig az ötlet jó lenne. Sci-fi.
Értékelés: 4/10

Chuck Palahniuk: LÚZER
Egy LSD-trippen lévő fiú tv-s vetélkedőn vesz részt. Mintha egy, a Harcosok klubjából kivágott jelenetet olvasnánk. Szellemes és hangosan röhögős, bár hogy mit keres ez az írás ebben a kötetben, az rejtély - lehet, hogy ennyi a megoldás. Sajnálom, hogy nem olvastam semmit Palahniuktól, ezt pótolni fogom, de számomra valamiért meglepő volt, hogy mennyire hasonló stílusa van, mint Viktor Pelevinnek. Szépirodalom, szatíra.
Értékelés: 10/10

Diana Wynne Jones: SAMANTHA NAPLÓJA
Faék egyszerűségű történet mindenféle csavar nélkül, de iszonyatosan hangulatosan, stílusosan előadva - mintha Adrian Mole naplóját olvasnám tíz évesen, úgy éreztem közben magam. Nagyon jó volt. Szatíra, komédia, ifjúsági.
Értékelés: 8/10

Stewart O’Nan: ELTŰNTEK FÖLDJE
Egy megszállott nő kutat egy eltűnt gyerek után ebben a novellában, ami teljesen jól megírt sztori, érdekelt is volna tovább, szóval működött a szerkesztők által felvetett szinten is, de így - ennyire röviden -, olyan, mintha egy novella-vázlat részlete lenne. Csak úgy van, lóg a levegőben. Krimi.
Értékelés: 4/10

Gene Wolfe: LEIFET RÁZZA A SZÉL
A science-fiction sosem volt a kedvenc műfajaim között magam sem tudom, hogy miért, de így van. Néhány nagyon tetszik, de a legtöbb egyáltalán nem. Ez az utóbbiak közé tartozott sajnos, pedig megpróbáltam szeretni. A történet egy űrexpedícióról szól, akik először találkoznak földönkívüli létformával. A vége jó, de a legnagyobb sablon, amit kitaláltak ebben a műfajban. Sci-fi.
Értékelés: 4/10

Carolyn Parkhurst: MÚLÓ ROSSZULLÉT
Egy idős testvérpárról szól  ez a történet, melyben az idősebb fél mindenkit mesterfokon manipulál. Igazi ütős kis történet, ami a már emlegetett Roald Dahl - Meghökkentő történetek közé is simán bekerülhetett volna (ha ő írta volna persze). Nekem nagyon tetszett a stílusa, a csattanója. Horror.
Értékelés: 8/10

Kat Howard: REGÉNYES ÉLET
Ötletes írás, szokatlan alaphelyzet, melyben a főszereplő dönthet arról, hogy a saját életét éli tovább, vagy egy másik "bőrbe bújik" - de közben elveszti önmagát. Sci-fi.
Értékelés: 7/10

Jonathan Carroll: KEZDŐDJÉK A MÚLT
A haditudósítónőnek Azerbajdzsánban megjósolják, hogy mi fog vele történni, és minden pontosan úgy is történik. Ez pont olyan novella, amilyet a szerkesztők szerettek volna. ...és mi történt azután? kérdeztem magamtól, mert a történet pont ott szakad meg, ahol a legérdekesebb. Engem ez inkább dühített, mint hogy örültem volna neki (ezért -1 pont). Az ebből a novellából készült könyvet elolvasnám. A stílusa is nagyon tetszett. Természetfeletti, horror.
Értékelés: 9/10

Jeffery Deaver: A PSZICHOLÓGUS
Na igen, ez nagyon jó volt. Végig olyan érzésem volt, mintha egy modern, - eleddig ismeretlen - Lovecraft novellát olvastam volna a pszichiáterről, akik a NÉM-ek ellen veszi fel a harcot. A történet közepén van egy nagy stílusváltás - horrorból tárgyalótermi krimi -, de az a rész is tetszett. Örülök, hogy ez a történet a hosszabbak közé tartozott. Horror, krimi.
Értékelés: 10/10

Tim Powers: PÁRHUZAMOSOK
Már megint egy ikerpáros történet - ha minden igaz a harmadik -, amiben az egyik fél dominánsabb, mint a másik. Nem volt rossz történet, de valahogy nem volt az igazi. Tim Powerstől többet vártam. Horror.
Értékelés: 6/10

Al Sarrantonio: AZ ORRKULTUSZ
Egy kutató története, aki egy ősi kultusz nyomaira bukkan, amit megszállottan követni kezd éveken át - vagy egyszerűen csak megőrült? Lovecraft-i stílusban megírt nyomozós-horror, de könyörgöm, miért pont egy papírorr? Horror.
Értékelés: 6/10

Kurt Andersen: A KÉM
Mintha a The Man From Earth (Az őslakó) című film novellaváltozatát olvastam volna. Remek ötlet volt a film is és a történet is. Csodálkoznék, ha a novella alapötletét nem abból a filmből vette volna az író, bár itt szinte azonnal ki lehetett találni, hogy ki a kém. Science-fiction.
Értékelés: 7/10

Michael Moorcock: TÖRTÉNETEK
Történet két barátról, akik szinte az egész életüket együtt élték le amolyan se veled sem nélküled kapcsolatban. A stílus és a nyelvezet nagyon tetszett, de a történet túlságosan dagályos volt ahhoz, hogy igazán megfogjon. Lehetett volna fele ilyen hosszú is. Valójában semmi meglepő - a homoszexualitás már nem is hat meglepetésként - vagy hihetetlen nem volt a  novellában. Jobban örültem volna egy Elric-történetnek. Szépirodalom, dráma.
Értékelés: 7/10

Elizabeth Hand: MCCAULEY BELLEROPHONJÁNAK ELSŐ REPÜLŐÚTJA
Ezt igazán untam, pedig jó ötlet volt és az írás minősége is jobb közepesnél, de túl hosszú volt ahhoz képest, hogy végül is semmi nem történt benne, ami annyira meghökkentő vagy nagyobb fordulatot hozó lett volna. Három barátról szól, akik egy mini repülő-makettet reptetnek meg régi kolléganőjük emlékének tisztelegve. Ennél biztosan bennem volt a hiba, mert jó volt igazából, de nekem mégse. A linkről - az írónő oldaláról - letölthető a novella eredeti nyelven, ha érdekel valakit. Szépirodalom, sci-fi.
Értékelés: 5/10

Joe Hill: AZ ÖRDÖG A LÉPCSŐN
Kíváncsian - és előre elfogódottan (és kicsit félve) - kezdtem bele Stephen King fiának novellájába, vajon örökölte-e apja zsenijét a sarj. Nos, amennyiben egy novella elég lenne ezt megállapítani, a válasz igen. Ötletes, félig-meddig verses formában megírt novella, szinte színpadi feldolgozás után kiált. Vajon mennyire volt benne apuka keze - simán elmenne egy King novelláskötetben is! :P Az biztos, hogy A szív alakú dobozt, Hill könyvét, ami magyarul is hozzáférhető hamarosan elolvasom! Fantasy, thriller, tragédia.
Értékelés: 10/10

Kibírtam előzetes számolgatások nélkül, szóval most ugrik a majom a vízbe.
Össz-értékelés átlag alapján: 6,81
Igazából ez korrekt eredmény, de felhúzom, hogy kerek legyen.

Értékelés: 7/10

Részletesebb webes ajánlók:

2011. október 11., kedd

Peter S. Beagle - Az utolsó egyszarvú

Peter S. Beagle - Az utolsó egyszarvú

Peter S. Beagle - The Last Unicorn
Eredeti megjelenés: 1968
Magyar kiadás: Ciceró Könyvstúdió, 2004
Hossz: 280 oldal
Műfaj: szépirodalom, fantasy
Fordította: Ormai Rita, Tótfalusi István

Tartalom:
Peter S. Beagle fantasztikus szépségű meseregénye – meglepő módon – ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, pedig 1968-ban jelent meg Amerikában, és azóta több mint harminc kiadást ért meg csak angol nyelven. A könyv világsikerét fokozta az 1982-ben készült animációs film, amely szintén nem jutott el Magyarországra. (Jelenleg folyik a mozifilm forgatása nemzetközi koprodukcióban, magyar résztvevőkkel, a bemutató pontos dátuma még ismeretlen.) Az Utolsó Egyszarvú méltán tarthat igényt a legnagyobb fantasy-meseregényekkel való párhuzamba állításra (A Gyűrűk Ura, Végtelen történet). Története – a világon utolsónak maradt, halhatatlan egyszarvú vándorútja eltűnt társainak felkutatására és megmentésére a Vörös Bika fogságából – valójában prózában írt költemény, gyönyörű tündérmese, melyben Jóság és Gonoszság azért ütközik, hogy a rabbá tett Szépség szabad legyen. A tündérmese dramaturgiájához illően az egyszarvú útja során segítőtársakra is lel: mellé szegődik Schmendrick, a kétbalkezes varázsló és Molly Grue, a törvényen kívüliek kapitányának kedvese, akik saját maguk is „megváltásra” várnak. Velük együtt jut el végül az egyszarvú Haggard király elátkozott várába, ahol szembe kell szállnia a gonosz varázslattal. Beagle művének, akárcsak a műfaj többi klasszikusának „címzettjei” sokan vannak: gyermek és felnőtt számára más-más jelentés bontakozik ki belőle a számos értelmezési lehetőség közül. Azok közé a remekművek közé tartozik, melyek minden újraolvasással egyre gazdagabbá teszik olvasójukat.

Rövid értékelés - spoiler mentesen:
Az utolsó egyszarvú volt az első könyv, amit Beagle-től olvastam. Teljesen gyanútlanul vettem a kezembe - bár itt-ott olvastam előtte pár lelkendező ajánlót a neten, ezért figyeltem fel rá egyáltalán -, aztán pár óra alatt végeztem is vele.
Csodálatos volt. Komolyan. A történet meseszövése - mert ez egy fantasy-mese, amit gyermekeknek is (nem esti mesének, inkább 12 év fölött) nyugodtan ajánlhatunk - varázslatos. A nyelvezet szintén. A történet könnyen követhető, a szereplők mintha egy Grimm meséből léptek volna elő.
Azonban nem csak a gyerekek számára élvezetes olvasmány - itt vagyok rá én a bizonyíték -, hiszen van mélyebb mondanivalója és jelentése is a könyvnek, igazi filozófiai mélységek találhatók benne, ám nem irritáló módon az arcunkba nyomva, hanem finoman adagolva. 
Peter S. Beagle (1939 - )
A történet elég sötét tónusú, mintha Shakespeare lenne Gaiman-el vegyítve, és nagyon humoros is sokszor.
Ismerek olyat, aki abbahagyta a könyvet, mert nem tudott túllépni rajta, hogy egy egyszarvú szemén keresztül látjuk a dolgokat, esetleg mert túl lassan folydogáltak az események a könyv elején - szerintem ez nem igaz egyébként -, szóval azért bizonyos nyitottság kell az olvasásához, de egyszerűen szerintem megéri rászánni az időt - ráadásul nagyon rövid is ugye.
A könyvből rajzfilm is készült, ami nagyjából hű a műhöz, de nekem nem jött be főleg a felesleges zenei betétek és a kissé béna rajzok miatt.
Az teljesen biztos, hogy én ezt még el fogom olvasni, ha máskor nem, mikor a gyerekeimnek felolvasom.

Értékelés: 10/10

Részletesebb webes ajánlók: 

2011. október 10., hétfő

C. S. Goto - Vihar

C. S. Goto - Vihar
(Dawn Of War 03.)


Cassern Sebastian Goto - Tempest
(Dawn Of War 03.)
Eredeti megjelenés: 2006
Magyar kiadás: Szukits könyvkiadó, 2010
Hossz: 308 oldal
Műfaj: sci-fi, akció
Fordította: Oszlánszky Zsolt

Tartalom:
Rhamah testvért, miközben a Harag Litániáját védelmezi a Káosz erőivel szemben, elnyeli a hipertér egy örvénye. A Vérhollók könyvtárosa az Iszonyat Szemében, egy kihalt planétán tér magához, s hamarosan ráébred, hogy nincs egyedül. S míg ő a holtak városának őreivel csatázik, a bajtársai elindulnak, hogy felkutassák – akkor is, ha a pokol mélyére kell, hogy alászálljanak érte...






Rövid értékelés - spoiler mentesen:
Ugyebár, ha már megvolt az első két rész, a sorozat záródarabja sem maradhatott ki - pláne, hogy Warhammer regény -, és mivel az első és a második rész közt volt egy gyengébb minőségi ugrás, reménykedtem benne, hogy ez esetleg folytatódni fog tovább. 
Röviden, nem így lett.
A harmadik rész kb. 5 perccel az előző rész vége után veszi fel a fonalat, ami jó, de hogy egy olyan szereplő szemszögéből, aki eddig 1 részben szerepelt 1 percet, és az eddigi harmadik személyű írásmód az ő részeinél valamiért áttér egyes szám első személybe - mintha lenne neki valami komolyabb szerepe a könyvben, de... nincs -, ráadásul megkedvelnünk sem sikerül ezt a gyakorlatilag új főszereplőt, annyira súlytalanok a részei, vagy inkább semmilyenek, hiszen nem történik semmi vele a végéig, ami meg egy eléggé a cselekménybe beleerőszakolt, majdhogynem értelmetlen tett lesz, hogy az ő részeit egyedül Ahriman jelenléte - és persze gondolatai - miatt érdemes végigszenvednünk.
Az eddigi főszereplők persze lassan visszatérnek, és teszik a dolgukat, mindenki csinálja, amit eddig, semmi karakterfejlődés, változás a hozzáállásukban egymás iránt, semmi amiért visszaemlékezhetnénk erre a könyvre egy órával az olvasása után. 
Az eddigi kedvenc Birodalmi karakterem - a terminátor őrmester -, ebben nem csinál semmit, csak egyik tűzívet a másik után húzza a "villámszórójával". A többiekről tényleg megemlékezni is kár.
Az eldák ebben a részben is a leghangulatosabbak - a Harlekinek persze -, róluk újabb érdekes adatokat tudhatunk meg, de a művészet iránt érzett oltári elkötelezettségük, ami a regény fordulópontjánál mutat be az író, kissé faramuci dolog a számomra - dehát nem is vagyok Harlekin, na! A régi elda ismerősöknek epizódszerep (se) jut.
A káoszhívők között a már megemlített Ahriman hozza az elvárt káosz-szintet, sőt jellemével még újat is sikerül mondani a szerzőnek, az ő karaktere a legjobb a regényben. Ő legalább 1 pontot húz a regény értékelésén felfele.
A nekronokra csak lőnek. :D
Nem hittem, hogy visszasírom az első rész roppant unalmas és kezdő csataleírásait, de mivel ennek a résznek a fő csatajelenetei az űrben játszódnak, valahogy látszik, hogy ehhez aztán még annyi köze sincs az írónak, mint egy "normál" csatajelenethez.
Egyszerűen fájó volt olvasni.
Mint ahogy az egész könyvet is. Ebben most nem volt feszültség, legalább-egy-kicsi-izgulás, dráma. Semmi.
Persze megint volt akció, halál, sikolyok, és az ŰRCSATA - itt legalább sikolyok nem voltak -, de inkább ne olvassa el senki.

Értékelés: 3/10
A sorozat értékelése a három rész alapján: 4/10

Részletesebb webes ajánlók:

2011. október 4., kedd

C. S. Goto - Ébredés

C. S. Goto - Ébredés
(Dawn Of War 02.)


Cassern Sebastian Goto - Ascension
(Dawn Of War 02.) Eredeti megjelenés: 2005
Magyar kiadás: Szukits Könyvkiadó, 2009
Hossz: 332 oldal
Műfaj: sci-fi, akció
Fordította: Oszlánszky Zsolt

Tartalom:
A Vérholló űrgárdista rend versenyt fut az idővel, hogy megóvja egyik toborzóvilágát a pusztulástól. Úgy tűnik, ismét az eldákkal kell megmérkőzniük, de ahogy a helyi régészeti ásatások egyre több leletet hoznak a felszínre, lassan nyilvánvalóvá válik, hogy egy sokkal halálosabb és ősibb ellenséggel is szembe kell nézniük. Ha nem sikerül időben a végére járniuk a sivatag mélyére temetett titoknak, az egész rendszert elnyelhetik a háború lángjai...




Rövid értékelés - spoiler mentesen:
Nehezen szántam rá magam, hogy egyáltalán belekezdjek ennek a regénynek az elolvasásába, az első rész annyira mély nyomot hagyott bennem. De mivel Warhammer regényt nem hagyok olvasatlanul, ezért végülis magamra vettem ezt a "terhet".
Ennél a résznél még jobban vigyáznom kell, hogy nehogy méltánytalanul lehúzzam a regényt az első rész tükrében, vagy a Warhammer-világ/hangulat miatt túlságosan felpontozzam, de nézzük, mi sült ki belőle.
Az egyik problémám az első résszel az volt, hogy semmi nem volt benne, csak 100% akció (az is bénán tálalva), ez a problémám eltűnt erre a részre. A könyv feléig!! 1-2 bekezdéses puffogtatásokon kívül semmi akció nincs (onnantól persze végig - és nem sokkal jobb minőségben, mint az előző részben), ellenben egészen vállalható részeket tesz le az író a kíváncsi olvasó elé. Legnagyobb kedvenceim az űrgárdista implantátumok beültetésének és működésének viszonylag részletes beszámolói (talán az Űrgárdistában persze ezeket már leírták, de mikor volt az már!), a Blood Raven (Vérholló) űrgárdista-ház Vérpróbájának bemutatása - ami egyébként józan ésszel belegondolva orbitális nagy baromság, de pont beleillik a Warhammer-univerzum hangulatába.
A történet kesze-kusza, van benne minden, amire egy jó könyvben szükség van - kivéve jó karakterek (esetleg a terminátor őrmester még elment, bár egy értelmesebb jelenete van csak), mert azok ebben a részben sincsenek -, kaland, akció, ásatás, rejtély, űrcsata, vér, halál (ja, szex és szerelem sincs benne, ez akár pozitívum is lehet... ebben a könyvben az is).
Az olvasó végre az eldákra koncentrálhat Rahe Paradicsomán, nem zavarnak a történetbe bele a "csak úgy" pont ott lévő orkok, vagy a teljesen súlytalan káosz erők, mint az első részben végig. Ezek a frakciók már csak említés szintjén vannak benne a történetben, ellenben most sok mindent megtudhatunk az elda mestervilágokról, működésükről, az eldák hierarchiájáról, militáris tagozódásukról. Persze azért mások is megjelennek a végén, mikor a nagy rejtély kiderül, de hogy kik, arról csak annyit, hogy nagy kedvet éreztem, hogy nekikezdjek újra a Dawn Of War - Dark Crusade kiegészítőjének! :)
A nyelvezet teljesen átlagos, megfelel egy sci-fi akció könyv szintjének, de a Titán vs Dreadnought hiba még mindig megvan (de most csak 1x lett elkövetve szerencsére), mint ahogy orkok híján szerencsére nem kellett a "tájszólásukat" lefordítani magyarra, ezért nem is lehetett a fordítás olyan nehéz, mint az első részé.
Felmerült bennem, hogy ha már mindent lefordítottak magyarra, ami angol, "ork", stb, akkor miért nem fordították le a latin szavakat (adeptus astartes, apotekarium, librarium, stb.)? - Na nem mintha örültem volna neki, sőt!!!
A Vérpróbáról még pár dolog:
Mennyire hihető az, hogy egy olyan univerzumban, ahol az emberek épp vesztésre állnak, mindenkivel háborúban állnak, technikai fejlődés nincs, ami tönkremegy (kilövik), az helyére nincs más, amivel pótolnák, elözönlik őket az idegen fajok, akik száma (a káosz által megrontott emberektől kezdve a tyrannidákon át a szapora orkokig és a hipertér démonaiig) sok ezerszerese a Birodalom embereiének, szóval a próba abból áll, hogy emberöltőként! (mé?) egy arénába összeeresztik a bolygó mondjuk 300 harcosát, akik szeretnének űrgárdisták lenni, egy hétig (2-3 napig) annyi a feladatuk, hogy öljenek meg mindenkit, akit tudnak, és aki a végén életben marad (általában 1-3 harcos), az beállhat közéjük, és ha túlélik a több évig is eltartó implantátum beültetéseket (ébren, fájdalomcsillapítás nélkül, hiszen a fájdalom ad erőt!), akkor kezdik meg az évtizedekig tartó kiképzést. Ja, és a Blood Raven-ek a "tudósok" az űrgárdisták között! 
Nagyon életszagú, valóban! :D
Mindegy, ezzel együtt tudok élni, biztos nem jöttek még rá, hogy az emberi erőforrás pazarlás miatt vannak épp szopóágon! :)
A könyv vége s.z.a.r, de egyébként meg jópár helyen fel tudta kelteni az érdeklődésem és feszültséget is képes volt teremteni. Warhammer-fanok nyugodtan elolvashatják, a többiek inkább a Gaunt sorozatot.

Értékelés: 6/10

Részletesebb webes ajánlók:

2011. október 3., hétfő

Megjelenés - Sir Arthur Conan Doyle - Jobb nem firtatni

Sir Arthur Conan Doyle - Jobb nem firtatni
(MesterMűvek - Klasszikusok 5.)
Kiadó: Delta Vision
Hossz: 344 oldal
Műfaj: horror, fantasy
Megjelenik: 10.11
Ár: 2243 forint (előrendelve)

Tartalom:
Sir Arthur Conan Doyle-t a hazai olvasóközönség leginkább Sherlock Holmes atyjaként ismeri, pedig sokoldalút és maradandót alkotott a természetfölötti irodalom terén is. Régiségbúvár rémtörténeteiben – melyek többek között az első múmiafilmet ihlették – a történelem és az egyiptológia iránti érdeklődése nyilvánul meg; spiritiszta novelláiban saját személyes tapasztalatait dolgozza fel a szeánszokról, a médiumokról és a szellemidézésről; hátborzongató tengerészhistóriáiban egyebek mellett magyarázatot kínál a Mary Celeste kísértethajó titokzatos esetére; kegyetlen meséiben (contes cruels)arról fest végletes képet, hová fajulhatnak a sötét emberi szenvedélyek; modern rémtörténeteiben pedig a tudományos-technológiai haladás vívmányaiban rejlő ijesztő lehetőségekkel játszadozik. Kötetünk reprezentatív betekintést nyújt munkásságának e kevésbé közismert, ám annál figyelemreméltóbb szeletébe, a MesterMűvek hagyományai szerint minden elbeszéléshez külön bevezetést és magyarázatokat mellékelve.
„Arthur Conan Doyle mindmáig az egyik legkedveltebb írónk; műveit világszerte érdeklődéssel – és olykor megszállottsággal – olvassák.” - Russell Miller

Végre kijön a Sherlock Holmes regények szerzőjétől valami más is magyarul (nem mintha a Holmes történeteket ne imádnám!) Idén ez az utolsó könyv a MesterMűvek sorozatból.


Várható októberi könyvmegjelenések



Jim Thompson - Angelology - Az átok
L. A. Graf - A Gondviselő

Drew Karpyshyn - Mass Effect - Felemelkedés
J. R. R. Tolkien  - A szilmarilok
Robert Jordan - A Világ Szeme I-II.

Dan Simmons - Hyperion bukása
H. P. Lovecraft - Lovecraft legjobb művei

Sir Arthur Conan Doyle - Jobb nem firtatni
John Caldwell - A káosz szava
John Caldwell - A káosz szíve
Caris Roane - A másik föld
Jan van den Boomen - Opálhajós (M.A.G.U.S. - Legendák és Enigmák)
Neil Gaiman - Tükör és füst
Brian Herbert & K. J. Anderson - A Dűne fia, Paul
Dmitry Glukhovsky - Metro 2034
Sean Williams - Tomboló erő

Jenna Black - Varázsütés
Iain M. Banks - Anyag - 10.31
Catherine Fisher - Incarceron
Arthur C. Clarke & Stephen Baxter - Régmúlt napok fénye
Margaret Weis - Borostyán és vér

Orson Scott Card - Végjáték



Nem túl nagy eresztés ez az októberi felhozatal, sok a második/többedik kiadás, de azért 1-2 levadászni való könyv akad erre a hónapra is például a MesterMűvek következő része (Sir Arthur Conan Doyle - Jobb nem firtatni), vagy a következő Dűne regény.


2011. október 2., vasárnap

Megjelenés - Catherine Fisher - Incarceron

cover


Catherine Fisher - Incarceron
Eredeti cím: Incarceron
Megjelenés: 2007
Kiadó: Pongrácz Könyvkiadó
Hossz: 544 oldal 
Műfaj: sci-fi, fantasy, steampunk

Tartalom:
Képzelj el egy világot, amelyben nemcsak megállították, de vissza is forgatták az idő kerekét. Beköszöntött az örökké tartó 17. század, ahol csak a gazdagok élvezhetik a technika vívmányait.

Képzelj el egy börtönt, hatalmasat, amelyben a cellák és a folyosók mellett egész erdők, városok és tengerek is elférnek. Most képzelj el egy rabot, akinek nincsenek emlékei! Csak annyit tud, hogy Odakintről jött – pedig a börtönt évszázadokkal ezelőtt lezárták, és azóta csak egyetlen embernek sikerült kijutnia.

Aztán képzelj el egy lányt, aki egy nemesi birtokon lakik! A sorsa – úgy tűnik – megpecsételődött: megrendezett, szerelem nélküli érdekházasság vár rá. Ő azonban még nem adta fel, kiutat keres, és összeesküvések kusza hálójába gabalyodik.

Az egyikük Bent van, a másik Odakint, ám mindketten rabok.
Hát ez az Incarceron!



Catherine Fisher angol írónő, műsorvezető. 1957-ben született, ma Newportban él. Eredeti szakmája szerint általános iskolai tanár és archeológus, ma többek közt a glamorgani egyetemen tanítja, hogyan kell gyerekek számára írni. Pályafutását költőként kezdte; számos versét publikálta folyóiratokban, antológiákban. 1989-ben két rangos irodalmi díjat is elnyert a verseivel. Az 1980-as években kezdett gyerekeknek is írni; 19 regénye már 17 különböző nyelven megjelent, s legtöbb könyve vezette már a toplistákat. 

Érdekesen hangzik, remélem nem csak 16 évesen élvezhető kategória.
Ár: 2.380 Ft.