2012. április 30., hétfő

Filmekről röviden


Nagyjából semmi értelme ennek a posztnak, de áprilisban csak ezeket a filmeket láttam, szóval ez most ennyi lesz! :O :D



Adventures of Tintin (Tintin kalandjai)
Tintin képregénykalandjait nem volt szerencsém olvasni (hacsak a jó öreg Kockásban nem volt belőlük (de ha igen, akkor meg nem emlékszek rá), meg Spielberget is sikk mostanában átkozni, hogy nem csinál jó filmeket, de nekem ez nagyon bejött. Az animációs filmekkel a világon semmi bajom nincsen, és a kalandfilmek is jöhetnek. Ez látványos volt, mondjuk, hogy izgalmas is, fordulatos, de a lényeg, hogy nagyon vicces is (a két nyomozó vagy a zsebtolvaj karaktere de FŐLEG a totális alkoholista tengerészkapitány, aki eszméletlen jó volt - simán Rejtő Jenő szintű karakter)!
9/10

Ez a drámázós kalandos családi mozi is jó volt, de nem volt meg benne az az átütő, szívhezszóló jóság, ami az Amélie-ben megvolt régen. Látványos volt, a felnőtt színészek is jók voltak benne, de a fiú gyerek főszereplő valami iszonyúan nem tetszett. Nem szívesen mondanám hogy tehetségtelen volt teljesen, de igazából mégis mondom. Főhajtás Georges Méliés a filmkészítés cézára előtt.
7/10

Ezt véletlenül néztem meg, azt hittem krimi vagy akciófilm, ehhez képest egy keresztény dráma volt. Négy zsaru és egy ács története, akik szent esküvéssel megfogadják, hogy Jézus tanait követve próbálnak NAGYON JÓ apává válni. Az ízlésemnek ez tömény volt, tele az igaz hit erejéről szóló beszédekkel és vallási tanokkal, viszont meglepően nézhető film volt még így is. Mint gyakorló apuka sok sikert kívánok a szereplőknek! :)
7/10


Pierrot - Gábor Endre - Az ördög köve

Pierrot - Gábor Endre - Az ördög köve
(Jonathan Hunt 02.)

Megjelenés: Alexandra, 2012
Hossz: 444 oldal
Műfaj: kaland, történelem

Tartalom:
Egy mecseki falu rejtélyes pusztulása 1407-ben...
Egy égből zuhant lebkő titka...
Szerencsevadászok és tudósok küzdelme...
Jonathan Hunt, a New York Times újságírója visszatér...
A "Jumurdzsák gyűrűjé"-nek főhőse a bravúros egri nyomozás után két évvel Debrecenbe látogat, ahol szinte az égből pottyan ölébe egy újabb rejtély. Megismerkedik egy vonzó atomfizikusnővel és forrófejű öccsével. A fiú eltűnik, és a szálak ezúttal is a múltba vezetnek. A kalandokban és váratlan fordulatokban bővelkedő nyomozás évszázadokkal repíti vissza az időben Jonathan Huntot. A könyvtárakban, múzeumokban meglelt dokumentumok, kéziratok és levelek különös természeti jelenség létezésére utalnak.
A Magyar Faustként ismert legendás debreceni tanár, Hatvani István hagyatékából kiderül, már ő is vizsgált a 18. században egy bizonyos égi eredetű követ, amely óriási kristályt, talán gyémántot rejt. Az értékes kincsért századokon átívelő hajsza kezdődik.
A tét óriási, Jonathan Hunt ugyanis kideríti: az "ördög köve" halálos miazmát rejt, amely akár az egész emberiséget elpusztíthatja...


Alig két hete olvastam a Jonathan Hunt sorozat első kötetét, a Jumurdzsák gyűrűjét, és mivel teljesen rendben lévőnek találtatott, és a második része pont a napokban, a múlt heti Könyvfesztiválon debütált, azonnal le is csaptam rá, hiszen a fantasy mellett jólesik néha 1-2 nyomozós történelmi kaland is (a la Da Vinci-kód).

A könyv történetén túl ténylegesen is kíváncsi voltam néhány dologra.
Gábor Endre és Pierrot
Először is, hogy a Szélesi Sándorral való kooprudukció után a Gábor Endrés minőségbeli változást hoz-e az elődhőz képest (akár le, akár fel, bár az első rész értékelése igen magas [92%] a Molyon), valamint hogy egyáltalán ki ez a Gábor Endre. :)

A minőségre igazából nem lehet panasz, Gábor Endre sokoldalú ember, akit érdekel, hogy miket csinált életében, milyen könyveket írt (krimiket), látogassa meg weboldalát, bár nem mondanám naprakésznek. Mindenesetre az reménytkeltő, hogy életében a rejtvények szeretete fontos szerepet játszott (ő találta ki a Szerencsekerék feladványait), így reménykedhetünk egy jó csavaros történelmi kincsvadászatban. Az első rész néhol túl modoros párbeszédei eltűntek, sőt egy csipetnyivel több humoros rész is van a könyvben. A felderítésre váró titok érdekes, főleg, hogy nem teljesen légből kapott, hiszen például a "kabai lebkő"-ről már régebben hallottam magam is - bár azt bevallom nem tudtam, hogy maga Kaba egy magyar város az Alföldön! :P
A tudományos, magyarázó részek elég rövidek, a magyarázatok érthetőek, szóval ezzel sem lesz problémája senkinek.
Kabai meteorit
Az első részhez méltó a könyv történelmi hitelessége (legalábbis Wikipedia szintű hitelessége mindenképp). Bármelyik történelmi személyiségre is kerestem rá, egyik sem volt légbőlkapott, még a legutolsó paraszt története is valóságos, legalábbis annyira amennyi belőle fennmaradt az utókor számára - a többi persze spekuláció, kitaláció, de nem is vártam történelemkönyvi hűséget, szóval ez rendben van.
Hatvani István szobra az Atomki-ban
A modernkori helyszín Debrecen (később Tihany), azon belül főleg az Atomki, az Atommagkutató Intézet (aminek Szalay Sándor, a történelmi részek egyik fontos szereplője valóban az alapítója volt).
Az első kötetben párhuzamosan folyt a jelenben és a múltban a történet, ez most is így van, de mivel a meteorit(ok) "vándorútját" kutatják 1407-től napjainkig, ezért a múltbeli szereplők gyorsan változnak, nincs köztük annyira markáns, mint az első részben Gárdonyi alakja volt. Az első közülük Hatvani István, "a magyar Faust", aki szintén valóságos személy volt igencsak érdekes, regényes életúttal. Örülök, hogy róla többet is megtudhattam a regényből.

(Apropó Hatvan. Az első részt mikor felcsaptam valahol, rögtön szemembe villant, hogy "hatvani". Elkötelezett lokálpatriótaként meg is örültem, hogy a regény esetleg Hatvanban játszódik (nem, de meg lett említve!), ebben pedig már Hatvani maga szerepel is (plusz Hatvan meg van említve!), szóval - elvileg - tudom, hogy a következő rész Pécsett és Visegrádon fog játszódni, de kedves Pierrot, esetleg mondjuk a hetvennyolcadik rész egyes eseményei majd nem játszódhatnának végre Hatvanban? - Én örülnék!) :D

"...- Mi bajod? Itt a város krémje.
- Tudod, elég gáz hely lenne Debrecen, ha valóban ez a banda lenne a város krémje. Szerintem inkább a zsírja - tette hozzá gunyorosan, miközben éppen két túlsúlyos asszonyság tipegett el mellettük szandálban."

Az első kötet és a jelen könyv közti események is érdekeltek bevallom, jelesül, hogy Mr. Hunt az egri kalandja után vajon hazatelepült-e, vagy új szerelme hatására gyökeret eresztett-e nálunk és a New York Times-os karrierjét egy index.hu-s hazai médiakarrierre felcserélte-e? Egyáltalán meg merték-e hozni az írók azt a bátor és a hasonló műfajú irodalomra nem feltétlenül (sőt!) jellemző lépést, hogy a könyv folytatásában Jonathan Hunt mint boldog párkapcsolatban élő újságíró jelenne meg, így a könyv "kufircolós" jeleneteire haza kéne buszoznia Debrecenből Egerbe párjához, vagy a kötetből a kötelező "romantikus" (nem, egyáltalán nem kötelező egy romantikus szál egy krimibe!) szálat most VÉGRE kihagyják?

Nos örömmel konstatáltam, hogy kis hazánk egy segítőkész oknyomozó újságíróval gazdagodott, ugyanis Egerben lakik - bár két év alatt nem tudott magának venni ott egy pecót? -, és míg kollégája Leslie L. Lawrence a külföldi simlis ügyeket oldja meg, ő a hazai múltbéli titkokra derít fényt ezentúl.
Szerelmi élete és kapcsolata Julikával saaaaaajnos véget ért, hogy miért, arról nem sokat mesélt, úgyhogy debreceni lányok reszkessetek, jön Jonathan és végetek...... ja, késő, már jár is az egyik debreceni fizikuslánnyal, Verával, aki kopp az első rész hebrencs Julikája, szóval önjelölt nyomozónk ízlése nem változott, én pedig ezért a "szerelmi" szálért meg mérges vagyok!

Az első résszel az volt a fő problémám, hogy az ördögi ellenfelek roppant kesztyűs kézzel bántak a főszereplővel, nos itt egy nagyon-nagyon-nagyon-kicsit erőszakosabb az ellenfél, bár konkrétan volt olyan megmozdulása, hogy a falat kapartam, akkora marhaság volt - a Pasaréti jelenetre gondolok -, és bár az író próbálta szépítgetni a dolgot később, ez nem sikeült neki. Értem én, hogy ezek fiataloknak IS íródott regények, de ezek a gonosztevők szerintem egyszerűen nem ellenfelek (és az ősi család, akinek majd mindegyik leszármazottja annak a hülye meteorit visszaszerzésének bűvöletében él 1700 óta, csöppet necces, főleg, hogy az - is - tette tönkre a családot eleve). Így a múltban játszódó részek izgalmasabbak - a konkrét nyomozást leszámítva (igazi fejtörők, mint az első részben sajnos most nincsenek) -, mint a jelenben játszódó krimiszál. Igazából talán ennyi hiányzik a Jonathan Hunt könyvekből. Egy kis erőszak, vagy legalábbis életveszély, amikor a rejtély megfejtésén túl Jonathan Hunt egyszerű túléléséért is aggódni kelljen egy picurkát, mint akár az Indiana Jones-os történetekben akár Leslie L. Lawrence könyveiben, hogy ne kalandozzak túl messzire a műfajok közt.

Sajnáltam volna ha az időügynökös részek most teljesen kimaradnak, de szerencsére az átkötés a két sztori közt jó volt, gondolom a harmadik rész végig valami hasonló, az első részből eredeztethető probléma körül fog bonyolódni.
A könyv tehát jó volt, sőt igazából nem rosszabb, mint az első rész, kevesebb pontot azért kapott, mert az író(k) nem mertek szakítani a "hagyományos" magányos hős figurájával és Jonathan Hunt is kezd beállni az egy könyv-egy nő karakterek sorába - és mert veszélyben igazán sosem forgott az élete.

Értékelés: 6/10

A könyvért köszönet az Alexandra Kiadónak!
Linkek:
Moly

Áprilisi zárás

Ebben a hónapban is úgy érzem ügyesen vásároltam. Ez főleg a Könyvfesztiválról elhozott könyvek miatt van, ott ugyanis végre hozzájutottam az Avalon ködbe vészhez, ráadásul 50%-os akcióban!!! :D A többi ugyan csak 20%-os volt, de kötelező vételek, szóval ez van. :) A Warhammer 40.000 könyveket meg ugye nem kell magyaráznom? :D
Ezeken kívül a recenziós könyveket pedig köszönöm, de nem részletezem őket külön, majd jönnek a posztok róluk sorban itt és a PL II-n is!


Dan Abnett - Gaunt Szellemei 12. - Vértestvérek

A Tanithi Elsők két éve nem harcoltak. A Balhauton várakozva lassan elveszítik minden reményüket abban, hogy visszakerülhetnek a frontra. Mindez azonban megváltozik, amikor a Vértestvérek megtámadják a helyőrséget. Gauntnak és embereinek egy foglyot kell védelmezniük. Vajon mit tudhat a fogoly, és miért akarják az eretnekek mindenáron elnémítani?





Dan Abnett - Gaunt Szellemei 13. - Megváltás

A Szellemek már több mint két éve vannak távol a frontvonaltól, amikor új lehetőséget kapnak, hogy ismét bizonyíthassák rátermettségüket. Képességeikhez illő feladattal bízzák meg őket: Jussanak el a távoli Megváltás titokzatos erődvilágára, ahol olyan titkokat őriznek, amik megfordíthatják a háború menetét.
A múlt árnyaival és az ellenség erőivel versenyt futva lassan kezd úgy tűnni, ez lesz a Szellemek legdicsőbb órája – vagy a legutolsó...



Joe Abercrombie - Az Első Törvény 03. - A királyok végső érve

Kilencujjú Logenre talán az utolsó párbaj vár, de az nem lesz semmi. Odafent északon dúlnak a harcok, Északföld királya keményen küzd, és csak egyetlen ember állíthatja meg. Legrégebbi barátja és legrégebbi ellensége. Itt az idő, hogy a Véres Kilences hazatérjen. Glokta elöljáró, akinek a kelleténél több gazdája, ám a kelleténél kevesebb ideje van, egy teljesen másféle harcot vív. A titokzatos csaták közepette senki nem érezheti magát biztonságban, és senki nem bízhat a másikban. Mivel a kardforgatás már rég nem az erőssége, egyáltalán nem bánja, hogy a zsarolás, a fenyegetés és a kínzás sosem mennek ki a divatból. Jezal dan Luthar eldöntötte magában, hogy a győzelem kivívása túlontúl fájdalmas folyamat, ezért hátat fordított a katonáskodásnak, hogy a szeretett nővel élhesse egyszerű életét. Csakhogy a szerelem is fájdalmas tud lenni a dicsőségnek pedig megvan az a rút szokása, hogy akkor éri utol az embert, amikor az a legkevésbé számít rá. Miközben az Unió királya a halálos ágyán fekszik, a parasztok lázonganak, a nemesek pedig egymással hadakoznak a koronájáért, mégsem gondolja senki, hogy az ország szívére a háború árnyéka vetülhet. Csak az Első Mágusnak vannak tervei a világ megmentésére, ezek azonban kockázatokkal járnak. És a legrettenetesebb kockázat mind közül az Első Törvény megszegése. Lélegzetelállító pillanatok, nagyszerű karakterek és komor nevetés - Dreamwatch.  

Marion Zimmer Bradley - Avalon ködbe vész

Nem könnyű feladat méltó módon bemutatni ezt a nemzetközi bestsellert, amely több évtizede áll a könyves sikerlisták előkelő helyein. A kötet rendkívül szokatlan, meghökkentő és magával ragadó módon értelmezi az Arthur-mondakört, amely számtalan feldolgozásban látott már napvilágot, azonban Bradley könyvét minden eddigitől megkülönbözteti és a világon páratlan sikerré avatta, hogy a nők szemszögéből
meséli el a történetet. Főszereplői az ősi, druida természetvallás "felvilágosult" gondolkodású papnői és Arthur félénk, korlátolt felesége, aki a katolicizmus fogságában vergődik. A sodró lendületű, sok szálból szőtt mese kibontakozása közben tanúi lehetünk, amint a pogány természetistennő kultusza átadja helyét a keresztény szertartásoknak. Bradley történetében ennek a folyamatnak a jelképe Avalon, a druida papnők szent szigete, ahol a múlt, a jelen és a jövő egyszerre létezik, szinte egymásba olvad.  

Robert Charles Wilson - Pörgés 01. - Pörgés

Egy októberi éjszakán a tízéves Tyler Dupree döbbenten nézte végig, ahogy a csillagok sorra kihunynak az égen. Az űr egy csapásra valóban üres lett.
Tyler azóta felnőtt, és ahogy valamennyi embernek a Földön, neki is meghatározó élményévé vált a nagy elsötétedés jelensége. A Nap csupán egy halvány korong az égen, a Hold eltűnt, a mesterséges űrobjektumok pedig kivétel nélkül lezuhantak, és maradványaik olyan vénséges-vénnek tűnnek, mintha a nyilvántartottnál sokkal régebben keringtek volna bolygónk körül.
Kutatók próbálják megfejteni a rejtélyt, és amire bukkannak, az tragikus jövőt vázol föl az emberi faj előtt: a Földet egy idegen lények építette fal szigeteli el a világegyetem többi részétől, és odakint sokkal gyorsabban telik az idő - egy nap alatt mintegy százmillió év! Ebben az iramban csillagunk életéből nem lehet több hátra negyven esztendőnél!

2012. április 27., péntek

Májusi könyvmegjelenések

A Könyvfesztivál után roskadoznak itthon a polcok, úgyhogy az lenne a meglepetés, ha ebben a hónapban most bármit megvennék, de nézzük, miket fogok majd júniusban. :)

(Ez a hónap majdnem durvább lesz, mint az április volt. Hat Hét cím is tutira érdekelne.)




Italo Calvino - Láthatatlan városok [Európa] - 05.08
Orson Scott Card - Ender árnyéka [Alexandra] - 05.02
Alastair Reynolds - Napok Háza [Alexandra] - 05.04
Lois McMaster Bujold - Chalion átka [Alexandra] - 05.07
John Scalzi - Vének háborúja [Agave] - 05.14
Harrison Fawcett - Katedrális III - IV. [Delta Vision]
M. R. James - Sötét örökség [Delta Vision]
Edgar Allan Poe - Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései [Szukits] - 05.30
Chris Roberson - Dawn Of War II. (Warhammer 40.000) [Szukits] - 05.23
Paul S. Kemp - Árulás (Star Wars) [Szukits] - 05.09  
George R. R. Martin - Sárkányok tánca [Alexandra] - 05.29   

2012. április 26., csütörtök

Warhammer 40.000 könyvek


Gondoltam megjegyzem, hogy június 20-án megjelenik a Szukitsnál az új Warhammer 40.000 sorozat első része, Dan Abnett Eisenhorn sorozatából jön a Xenos! :D
Jeee!
Várós nagyon!
És akkor ugye hivatalos, hogy elkezdik kiadni a Horus Heresy sorozatot és mellette folyamatosan jönnek a rövidebb sorozatok. Ezek szerint először az Eisenhorn! :)

Paolo Bacigalupi - A felhúzhatós lány

Paolo Bacigalupi - A felhúzhatós lány

Paolo Bacigalupi - The Windup Girl
Eredeti megjelenés: 2009
Magyar kiadás: Ad Astra, 2012
Hossz: 566 oldal
Műfaj: sci-fi, steampunk, disztópia, thriller, biopunk
Fordította: Horváth Norbert
Díjak:
HUGO-díj (2010)
Nebula-díj (2009)
Locus-díj [legjobb első regény] (2010)
John W. Campbell-emlékdíj (2010)
Compton Crook-díj (2010)

Tartalom:
Az olajválság utáni jövőben a városokat a globális felmelegedés miatt megemelkedett tengerszinttől gátrendszerekkel védik, pusztító genetikai járványoktól retteg mindenki, és óriás lendrugókban tárolják az energiát, amelyeket tíztonnás óriáselefántok, megodontok erejével húznak fel…
Anderson Lake az AgriGen kalóriatársaság Bangkokba küldött ügynöke álcája szerint egy lendrugókat gyártó cég menedzsere, valójában azonban a független Thaiföld felbecsülhetetlen értékű, rejtett magbankját keresi.
Emikó genetikai tervezéssel létrehozott különleges teremtmény, „új ember”. Bőre sima, mint a porcelán, mozgása a genetikusok jóvoltából darabos, akár egy felhúzhatós játéké. Egyszerre kutyaszerű engedelmességre kódolt szolga és szexjáték, aki azonban ki akar törni kiszolgáltatottságából.
Kettejük találkozása hamarosan egész Thaiföldet megrengeti.






Ettől a könyvtől kicsit tartottam, hiszen annyi díjat nyert, és annyira az ízlésembe vág - elvileg -, hogy mi van, ha mégis pont ez nem fog tetszeni az új Ad Astrás könyvek közül? Akkor majd kiderül, hogy én értékelem hibásan a műveket - hiszen ennyi zsűritag tuti nem dönthetett egyszerre rosszul! :)
Ilyen gondolatokkal vettem a kezembe a könyvet, ami cirka 600 oldalas és kb. kilós kenyér súlyú volt, de annyira jól néz ki, hogy még az asszonyka is kivette a kezemből gyorsan, hogy a megodonton és Bangkok romjain gyönyörködhessen. A tehetséges borítófestőnek a galériája itt megtalálható, érdemes körülnézni. Remélem egy-két képét élvezhetjük még több könyvön a már felhasznált képein kívül is.

Paolo Bacigalupi (1972 - )
Az olajválság, a globális felmelegedés, a médiahírek a folyamatos génkísérletekről és a különböző mutáns vírusoktól (pld. madárinfluenza) való félelem annyira a mindennapjaink része, hogy nem csoda, hogy az olvasók 2009-ben azonnal a díjak özönét szavazták meg a könyvnek. Most, három évvel később, persze még közelebb érezzük magunkhoz ezt a világot, amit Bacigalupi vizionált.
A könyv jelentőségét a sci-fi irodalomra William Gibson 1984-es könyvéhez a Neurománc-hoz hasonlítják, de míg Gibson cyberpunk látomását ma talán már csöppet túlzónak érezhetjük - bár 1990 körül szentül hittünk barátaimmal a beteljesülésében - (hiszen 2020-ig már 8 év sincsen, és sehol nincsenek azok a világot irányító óriáscégek, vagy a mindent felölelő matrix), de mivel ez a könyv a XXIII. századi olajválság után játszódik valamikor a jövőben, ezért TELJESEN hihetőnek tűnik a szerző EGÉSZ - most még csak papíron létező - látomása.
Ki nem biztos benne, hogy mikor (nem tudom persze pontosan, de pár évtized múlva - esetleg pont 2200 körül) el fog fogyni a Föld kőolajkészlete, és a vízhajtásos autó még mindig csak a vágyainkban létezik, és még az országok is csak szigorúan meghatározott energiamennyiséget használhatnak fel évente a kőolajtartalék utolsó cseppjeiből, vajon nem az állatok erejére fogunk újra támaszkodni, hogy eljussunk egyik helyről a másikra, vagy lábbal, pedállal hajtjuk a számítógépünket, hogy áramot fejlesszünk hozzá, mint a könyv szerencsétlen sorsú szereplői?
Vagy nem hangzik-e hihetően az, a jövőből érkező újsághír, hogy egy mutáns gombafaj a citrusfélék egész családját kiirtotta (citrom, narancs, stb.), és hogy a tudósok egy új, betegségekkel szemben nagyobb ellenállóságú rizs- vagy épp kukorica-fajtát tenyésztettek ki... és a SoyPRO, az AgriGen vagy a TotalNutrient óriáscégek már árulják is?
Vagy, hogy a Föld növény- és állatvilága rohamosan szegényedik - dacára annak, hogy tudósok új fajokat "nemesítenek" ki -, és a kormányok az eredeti, romlatlan DNS minták titkos tárolóhelyét mindennél jobban őrzik a multicégek génügynökeiktől?

"...A törvények zavarba ejtő írások. Az igazság útjában állnak."

Vagy, hogy kifejlesztenek egy androidot [tudom, nem android, de így a legegyszerűbb], amit kifejezetten örömszerzésre programoztak - a természetesen még mindig létező - társadalmi elit számára?
Vagy elképzelhetetlen, hogy jöjjön egy olyan mutáns vírus - talán pont 3 évenként mutálódik majd, mint a könyvben -, ami az emberek jelentős hányadánál halált okoz? (Elvileg ugye a madárinfluenzát pont ilyenek festették le híradások, mielőtt kitört volna - de szerencsére sok áldozatot nem követelt, bár azóta is folyik az orrom állandóan.) :D

...ja, hogy ilyen hírek most is "havonta" jönnek mindenféle hírforrásból?
Nem tudom, hogy csak én vagyok-e pesszimista, de nekem ezeket a képeket elképzelni még úgy sem esik nehezemre, hogy saját magamat is ott látom a hícsí-kícsí-ket árusító bolt előtt cibiszkózisban haldokolva - tehát még az én életemben!!!

Ez a könyv legnagyobb erénye, hogy BÁRMIT, a jelenlegi valóságtól legteljesebb mértékben elrugaszkodott dolgot olvasunk is, mégis az lesz az érzésünk, hogy: "csak idő kérdése, és azt mi is látni fogjuk."

A végtelenül kidolgozott, precíz - és rettenetesen ijesztő - világtól eltekintve milyen a könyv stílusa?
Nagyon aprólékosan foglalkozik az író minden kis részlettel - akár a thaiföldi élet mindennapjairól akár a génmódosított vírusokról mesél -, ezért a könyv néhány részét akár túlírtnak is lehetne minősíteni, de én nem éreztem olvasásuk közben, hogy felesleges, unalmas részek lennének, de a cselekmény mindenesetre nem száguld előre. (A harmadától azért begyorsul jelentősen.) Az előző könyvnél - Marija Morevna és a Halhatatlan - panaszkodtam arra, hogy nehéz a nyelvezete az orosz szavak használata miatt? Ennek sokkal nehezebb, a folyamatos thai, kínai és az író által kitalált nevek és szavak használata miatt. Nyugodtan felkészülhetünk hasonló mondatokra, mert oldalankét többel is találkozhatunk majd: "Nem úgy, mint Kannyá, a mogorva Kannyá, aki mindig tyaj ron. Egyáltalán nem szanuk, hanem határozottan tyaj jen." :D - A lábjegyzeteket itt is el tudtam volna viselni, de gyanítom a fordító is örült volna, ha lett volna neki. (Egyébként szerintem nagyon jó lett ez a fordítás is!)
A könyv tipikus példája a rögtön a közepébe - in medias res - írásmódnak, ezért az elején (és a közepén) jópár helyen csak pislogni fogunk, annyira nincs megmagyarázva semmi. Ki mit miért csinál, kivel szövetséges, hol helyezkedik el a "hatalmi láncban". Melyik cég melyik állami rendfenntartó erővel áll kapcsolatban - akik természetesen egymással is rivalizálnak. Egyszóval a jól elmagyarázott génmódosított lendrugó gyártásának lépéseit hamarabb meg fogjuk érteni, mint az összes szereplő kapcsolati hálóját. De jól van ez így, legalább az biztosan elmondható, hogy a könyv folyamatos meglepetéseket, rácsodálkoznivalókat tartogat az olvasó számára.

A tartalomból megismerhető két főszereplő története szerintem nem volt annyira érdekes - főleg, hogy az egyik egy kalóriaügynök, és már a foglalkozása is elég volt az azonnali ellenszenvre -, mint a többi szereplő és Thaiföld - és talán az egész bolygó - sorsának szentelt oldalak. A Kereskedelmi és Környezetvédelmi Minisztériumok harca egyszerűen jobban érdekelt - persze a szálak összeértek, és akkor már semmi problémám nem lehetett. Azért kedvenc karaktert is volt időm választani - Bangkok Tigrise lett a nyertes, bár a könyvben szereplők közül bajosan találunk olyat, akivel azonosulni tudnánk - vagy egyáltalán akarnánk.

A sci-fi műfaj kedvelőiben gondolom fel sem merül, hogy pont ezt el ne olvassák - nagy hiba is lenne -, de rajtuk kívül is ajánlható a politikai- illetve az öko-thrillerek lelkes olvasóinak.

Az összes szereplő megismerése után (mondjuk a 70. oldal környékén) kíváncsi lennék, hogy ki tippelte meg helyesen, mi lesz a könyv PONTOS vége - azt szinte olvasás nélkül is tudni lehet, hogy NAGYJÁBÓL mi lesz! :D

A könyvet nagyon köszönöm az Ad Astra Kiadónak!
/Ja, és sikerült úgy kiolvasni, hogy nem tört meg a gerince egyáltalán, szóval kár volt aggódnom!/
:D

Értékelés: 10/10

Linkek:
Wikipedia
Moly
Goodreads

2012. április 25., szerda

Vaják és Guild Wars

Tavaly megjelent a The Witcher nevű PC-s játékok alapjául szolgáló fantasy könyv a PlayON-tól, a címe Andrzej Sapkowski: Vaják – Az utolsó kívánság volt, és a játékhoz hasonlóan nagy sikert aratott nem csak hazánkban, hanem külföldön is mindenhol, ezért nem olyan nagy meglepetés - de örömteli -, hogy a nyár folyamán jön a folytatása, A végzet kardja. A sorozat még több kötetet tartalmaz, ezért remélhetjük, hogy azok is folyamatosan jönnek majd, mindenesetre a PlayON a nyár folyamán még egyéb fantasy könyvekkel is elő fog állni.
Ami biztos, hogy jön egy, a Guild Wars világának mondakörét feldolgozó kötetük is. Ez is egy hosszabb sorozat nyitókötete lesz. Biztosat nem tudok, hogy ez melyik könyv lesz (bár olyan sok variáció szerintem nincsen), de ha véletlen az Ascalon szellemei, akkor remélem megmarad majd ez a tökéletes borító itthon is! :D

2012. április 24., kedd

Locus-díjas regények 1971 - (SCI-FI)


Science-fiction 1971 -
Gondoltam összegyűjtöm a blogon az évenként odaítélt jelentősebb díjak (Hugo, Nebula, World Fantasy, Locus), sci-fi és fantasy kategóriákban induló - és nyertes - műveit. A magyarul is kiadott könyveket dőltel szedtem, és a magyar cím mellett a kiadót is feltüntettem. Aki talál olyan regényt a listán, amit nem vettem észre, és ki lett adva magyarul, az kérem jelezze, hogy javíthassam!

A science-fiction kategória a Locus kategóriák legöregebbje. 1971-óta ítélik oda az elsőséget valamelyik könyvnek. A fantasy ehhez képest fiatalnak számít, hiszen csak 1978-ban hirdettek benne külön győztes, majd 1979-ben már újra nem, hogy aztán 1980-tól töretlenül legyen saját kategóriáján belül is díjazottja.

A Locus-díj egy irodalmi díj, amely a Locus Magazine közönségdíja. 1971-ben adták ki először az 1970-ben írt művekre vonatkozóan. [Wikipedia]

Itt nem 3-5 ember (még ha esetleg értenek is hozzá és szaktekintélynek számítanak is) választja ki a számára legszimpatikusabbat, hanem a könyvek tényleges olvasói szavazhatnak kedvencükre. Író lennék, ennek a díjnak örülnék legjobban, bár szakmai szempontból biztos kisebb jelentőségű, mint a Hugo vagy a Nebula.

Nektek vannak olyan könyvek ezen a listán, ami miatt fáj a szivetek, hogy még nem olvashattátok őket magyarul? Adassuk ki! :D

Köszönet a kiadott könyvekért a kiadóknak! 

2012 (Finalisták)
James S. A. Corey - Leviathan Wakes
Stephen King - 11/22/63
China Miéville - Embassytown
Charles Stross - Rule 34
Vernor Vinge - The Children of the Sky

2011
Connie Willis - Blackout/All Clear
Lois McMaster Bujold - Cryoburn
Ian McDonald - The Dervish House (A dervisház) [Ad Astra]
Iain M. Banks - Surface Detail
William Gibson - Zero History
Justin Cronin - The Passage (A szabadulás) [Cartaphilus]
Mira Grant - Feed
Greg Bear - Hull Zero Three
Alastair Reynolds - Terminal World
Elizabeth Bear - Chill
Joe Haldeman - Starbound
Jon Armstrong - Yarn
Greg Egan - Zendegi
John Barnes - Directive 51
Charlie Huston - Sleepless
Alexander Jablokov - Brain Thief
Johanna Sinisalo - Birdbrain
Sharon Lee & Steve Miller - Saltation

2010
Cherie Priest - Boneshaker
Kage Baker - The Empress of Mars
Kim Stanley Robinson - Galileo's Dream
Robert Charles Wilson - Julian Comstock: A Story of 22nd-Century America
Nancy Kress - Steal Across the Sky
Iain M. Banks - Transition
Stephen King - Under the Dome (A búra alatt) [Európa]
Paul McAuley - Gardens of the Sun
Walter Jon Williams - This Is Not a Game
Stephen Baxter - Ark
Daryl Gregory - The Devil's Alphabet
Jonathan Lethem - Chronic City
Karl Schroeder - The Sunless Countries
Paul Melko - The Walls of the Universe
Paolo Bacigalupi - The Windup Girl (A felhúzhatós lány) [Ad Astra]
Adam Roberts - Yellow Blue Tibia
Alexander C. Irvine - Buyout

2009
Neal Stephenson - Anathem
Iain M. Banks - Matter (Anyag) [Agave]
Greg Bear - City at the End of Time
Charles Stross - Saturn's Children
Joe Haldeman - Marsbound
Jo Walton - Half a Crown
Greg Egan - Incandescence
John Varley - Rolling Thunder
Walter Jon Williams - Implied Spaces
Alastair Reynolds - House of Suns
Paul McAuley - The Quiet War
Michael Flynn - The January Dancer
Jay Lake - Escapement
Karl Schroeder - Pirate Sun
Stephen Baxter - Flood
Stephen Baxter - Weaver
Ken MacLeod - The Night Sessions
Ian R. MacLeod - Song of Time
K. J. Parker - The Company

2008
Michael Chabon - The Yiddish Policemen's Union (Jiddis Rendőrök Szövetsége) [Cartaphilus]
William Gibson - Spook Country
Charles Stross - Halting State
Ian McDonald - Brasyl
Joe Haldeman - The Accidental Time Machine
Robert Charles Wilson - Axis (Tengely) [Metropolis Media]
Richard Morgan - Black Man
Ken MacLeod - The Execution Channel
Jo Walton - Ha'penny
Kim Stanley Robinson - Sixty Days and Counting
Elizabeth Bear - Undertow
Jay Lake - Mainspring
Karl Schroeder - Queen of Candesce
Kage Baker - The Sons of Heaven
Alastair Reynolds - The Prefect
Matt Ruff - Bad Monkeys
Susan Palwick - Shelter
Brian W. Aldiss - HARM
Kathleen Ann Goonan - In War Times
K. J. Parker - Engineer Trilogy: Devices and Desires/Evil for Evil/The Escapement
John Scalzi - The Last Colony
Stephen Baxter - Conqueror
Mark Budz - Till Human Voices Wake Us

2007
Vernor Vinge - Rainbows End (A szivárvány tövében) [Metropolis Media]
Charles Stross - Glasshouse
Peter Watts - Blindsight
Elizabeth Bear - Carnival
Jo Walton - Farthing
Charles Stross - The Clan Corporate
Cormac McCarthy - The Road (Az út) [Magvető]
Thomas Pynchon - Against the Day
Karl Schroeder - Sun of Suns
Rudy Rucker - Mathematicians in Love
Michael Flynn - Eifelheim
M. John Harrison - Nova Swing
Jon Courtenay Grimwood - End of the World Blues
Karen Traviss - Matriarch
John Barnes - The Armies of Memory
Neal Asher - Polity Agent
Stephen Baxter - Emperor
Justina Robson - Keeping It Real
John Scalzi - The Ghost Brigades
Mary Rosenblum - Horizons
Richard Calder - Babylon
John Scalzi - The Android's Dream

2006
Charles Stross - Accelerando
Dan Simmons - Olympos
Robert Charles Wilson - Spin (Pörgés) [Metropolis Media]
Kim Stanley Robinson - Fifty Degrees Below
Ken MacLeod - Learning the World
Orson Scott Card - Shadow of the Giant
Joe Haldeman - Old Twentieth
Kazuo Ishiguro - Never Let Me Go (Ne engedj el...) [Új Palatinus, Cartaphilus]
Jack McDevitt - Seeker (Elveszett kolónia) [Metropolis Media]
John Varley - Mammoth
Alastair Reynolds - Pushing Ice
Stephen Baxter - Transcendent
Andreas Eschbach - The Carpet Makers (Hajszőnyegszövők) [Metropolis Media]
Karen Traviss - The World Before
Karl Schroeder - Lady of Mazes
Jon Courtenay Grimwood - 9Tail Fox
Robert Reed - The Well of Stars
Justina Robson - Living Next Door to the God of Love
Richard Paul Russo - The Rosetta Codex
Wil McCarthy - To Crush the Moon
Damien Broderick - Godplayers
Paul McAuley - Mind's Eye
Paul Witcover - Tumbling After
John Scalzi - Old Man's War (Vének háborúja) [Agave]

2005
Neal Stephenson - The Baroque Cycle: The Confusion; The System of the World
Charles Stross - Iron Sunrise
Cory Doctorow - Eastern Standard Tribe
Kim Stanley Robinson - Forty Signs of Rain (Árral szemben) [Metropolis Media]
Iain M. Banks - The Algebraist (A száműző) [Agave]
Joe Haldeman - Camouflage
Ken MacLeod - Newton's Wake
Kage Baker - The Life of the World to Come
Ian McDonald - River of Gods
David Mitchell - Cloud Atlas
Philip Roth - The Plot Against America (Összeesküvés Amerika ellen) [Európa]
Robert A. Heinlein - For Us, the Living
Nancy Kress - Crucible
Geoff Ryman - Air (Levegő) [Delta Vision]
Alastair Reynolds - Century Rain
Liz Williams - Banner of Souls
Stephen Baxter - Exultant
Jon Courtenay Grimwood - Stamping Butterflies
Wil McCarthy - Lost in Transmission
Bruce Sterling - The Zenith Angle
Zoran Zivkovic - The Fourth Circle
Rudy Rucker - Frek and the Elixir
Paul McAuley - White Devils
Paul Di Filippo - Spondulix
Matthew Hughes - Black Brillion
Rosemary Kirstein - The Language of Power
Gwyneth Jones - Life
Karen Traviss - City of Pearl
Jack McDevitt - Polaris (Polaris) [Metropolis Media]

2004
Dan Simmons - Ilium
William Gibson - Pattern Recognition
Neal Stephenson - Quicksilver
Greg Bear - Darwin's Children
Elizabeth Moon - The Speed of Dark (A sötét sebessége) [Metropolis Media]
Alastair Reynolds - Absolution Gap
Charles Stross - Singularity Sky
Jack McDevitt - Omega
Stephen Baxter - Coalescent
Robert Charles Wilson - Blind Lake
John C. Wright - The Golden Age: The Phoenix Exultant; The Golden Transcendence
Nancy Kress - Nothing Human
Justina Robson - Natural History
Scott Westerfeld - Succession: The Risen Empire; The Killing of Worlds
Liz Williams - The Poison Master
Robert Reed - Sister Alice
Jon Courtenay Grimwood - Felaheen: The Third Arabesk
Linda Nagata - Memory
Rosemary Kirstein - The Lost Steersman
Neal Asher - The Line of Polity

2003
Kim Stanley Robinson - The Years of Rice and Salt (A rizs és a só évei) [Metropolis Media]
David Brin - Kiln People (Dettó) [Metropolis Media]
Michael Swanwick - Bones of the Earth
Alastair Reynolds - Redemption Ark
Allen Steele - Coyote
M. John Harrison - Light (Fény) [Metropolis Media]
Orson Scott Card - Shadow Puppets
Jack McDevitt - Chindi
Christopher Priest - The Separation
Greg Egan - Schild's Ladder
Carol Emshwiller - The Mount
Nancy Kress - Probability Space
Joe Haldeman - Guardian
Ken MacLeod - Engine City
Harry Turtledove - Ruled Britannia
Stephen Baxter - Evolution
Greg Bear - Vitals
Steven Barnes - Lion's Blood
Patrick O'Leary - The Impossible Bird
John Barnes - The Sky So Big and Black
Sheri S. Tepper - The Visitor
Kathleen Ann Goonan - Light Music
Lois McMaster Bujold - Diplomatic Immunity
Karl Schroeder - Permanence
Walter Jon Williams - The Praxis
Rudy Rucker - Spaceland
Brian Stableford - The Omega Expedition

2002
Connie Willis - Passage
Orson Scott Card - Shadow of the Hegemon (A Hegemón árnyékában) [Alexandra]
Robert Charles Wilson - The Chronoliths
Gene Wolfe - Return to the Whorl
C. J. Cherryh - Defender
Ken MacLeod - Cosmonaut Keep (Kozmonauták vára) [Metropolis Media]
Maureen F. McHugh - Nekropolis
Nancy Kress - Probability Sun
Alastair Reynolds - Chasm City
Stephen Baxter - Origin: Manifold 3
Terry Bisson - The Pickup Artist
Richard Paul Russo - Ship of Fools
Jack Williamson - Terraforming Earth
John Clute - Appleseed
Paul McAuley - The Secret of Life
John Barnes - The Merchants of Souls
Ken MacLeod - Dark Light (Sötét fény) [Metropolis Media]
Tony Daniel - Metaplanetary
Pat Cadigan - Dervish Is Digital
Jack Womack - Going, Going, Gone
Linda Nagata - Limit of Vision
Brian Stableford - The Cassandra Complex
Sean McMullen - Eyes of the Calculor
Peter Watts - Maelstrom
Jasper Fforde - The Eyre Affair
Candas Jane Dorsey - A Paradigm of Earth
Jack McDevitt - Deepsix
Paul McAuley - Whole Wide World
Susan R. Matthews - Angel of Destruction

2001
Ursula K. Le Guin - The Telling (A rege) [Delta Vision]
Gregory Benford - Eater
Bruce Sterling - Zeitgeist
Joe Haldeman - The Coming
Gene Wolfe - In Green's Jungles
Ken MacLeod - The Sky Road
Iain M. Banks - Look to Windward (Nézz a szélbe) [Agave]
Stephen Baxter - Space: Manifold 2
Nalo Hopkinson - Midnight Robber
Nancy Kress - Probability Moon
Kathleen Ann Goonan - Crescent City Rhapsody
Wil McCarthy - The Collapsium
Robert Reed - Marrow
Brian Stableford - The Fountains of Youth
Poul Anderson - Genesis
Sheri S. Tepper - The Fresco
Paul J. McAuley - Shrine of Stars
Karl Schroeder - Ventus
John Barnes - Candle
James Alan Gardner - Hunted
Susan R. Matthews - Colony Fleet
Alastair Reynolds - Revelation Space
Melissa Scott - The Jazz
Sean McMullen - The Miocene Arrow
Rebecca Ore - Outlaw School
Geoffrey A. Landis - Mars Crossing
Jamil Nasir - Distance Haze
David Weber - Ashes of Victory
Jack McDevitt - Infinity Beach

2000
Neal Stephenson - Cryptonomicon
Greg Bear - Darwin's Radio
Vernor Vinge - A Deepness in the Sky
Lois McMaster Bujold - A Civil Campaign
Orson Scott Card - Ender's Shadow (Ender árnyéka) [Alexandra]
Joe Haldeman - Forever Free
C. J. Cherryh - Precursor
Gene Wolfe - On Blue's Waters
Peter F. Hamilton - The Naked God
Greg Egan - Teranesia
Ken MacLeod - The Cassini Division
Gregory Benford - The Martian Race
Frank M. Robinson - Waiting
Stephen Baxter - Time: Manifold 1
William Gibson - All Tomorrow's Parties (A holnap tegnapja) [Metropolis Media]
Robert Charles Wilson - Bios (Bioszféra) [Metropolis Media]
Frederik Pohl - The Far Shore of Time
Norman Spinrad - Greenhouse Summer
John Barnes - Finity
Paul J. McAuley - Ancients of Days
Sean McMullen - Souls in the Great Machine
Sheri S. Tepper - Singer from the Sea
Christopher Priest - The Extremes
Suzy McKee Charnas - The Conqueror's Child
Jamil Nasir - Tower of Dreams

1999
Connie Willis - To Say Nothing of the Dog
Robert Charles Wilson - Darwinia
Robert Silverberg - The Alien Years
Bruce Sterling - Distraction
John Varley - The Golden Globe
Gregory Benford - Cosm
Mary Doria Russell - Children of God
Octavia E. Butler - Parable of the Talents
Jack Vance - Ports of Call
Poul Anderson - Starfarers
Greg Bear - Dinosaur Summer
Sheri S. Tepper - Six Moon Dance
Nancy Kress - Maximum Light
Stephen Baxter - Moonseed
Lois McMaster Bujold - Komarr
Maureen F. McHugh - Mission Child
Linda Nagata - Vast
Paul J. McAuley - Child of the River
Alexander Jablokov - Deepdrive
Jonathan Lethem - Girl in Landscape
Tad Williams - Otherland: River of Blue Fire (Másvilág - A Kék Tűz folyója I-II.) [Dáin]
John Barnes - Earth Made of Glass
Joan Slonczewski - The Children Star
Wil McCarthy - Bloom
K. W. Jeter - Noir
Jack McDevitt - Moonfall
Susan R. Matthews - Prisoner of Conscience
Ian McDonald - Kirinya
Ken MacLeod - The Cassini Division
Melissa Scott - The Shapes of Their Hearts

1998
Dan Simmons - The Rise of Endymion
Kim Stanley Robinson - Antarctica
Joe Haldeman - Forever Peace
Walter M. Miller, Jr., with Terry Bisson - Saint Leibowitz and the Wild Horse Woman
C. J. Cherryh - Finity's End
Greg Bear - Slant
Greg Egan - Diaspora
Sarah Zettel - Fool's War
Stephen Baxter - Titan
Arthur C. Clarke - 3001: The Final Odyssey (3001 - Végső űrodisszeia) [N&N]
Peter F. Hamilton - The Reality Dysfunction
Patricia Anthony - God's Fires
John Kessel - Corrupting Dr. Nice
Larry Niven - Destiny's Road
Jack McDevitt - Eternity Road
Jack Williamson - The Black Sun
Sheri S. Tepper - The Family Tree
Elizabeth Hand - Glimmering
Paul Preuss - Secret Passages
Poul Anderson - The Fleet of Stars
Kathleen Ann Goonan - Mississippi Blues
Amitav Ghosh - The Calcutta Chromosome
Melissa Scott - Dreaming Metal
Charles Sheffield - Tomorrow and Tomorrow
Molly Gloss - The Dazzle of Day
Elizabeth Moon - Once a Hero
John Cramer - Einstein's Bridge
Linda Nagata - Deception Well

1997
Kim Stanley Robinson - Blue Mars
Dan Simmons - Endymion
Lois McMaster Bujold - Memory
Lois McMaster Bujold - Cetaganda
Bruce Sterling - Holy Fire
William Gibson - Idoru (Idoru) [N&N]
C. J. Cherryh - Inheritor
Jack Vance - Night Lamp
Paul J. McAuley - Fairyland
Gene Wolfe - Exodus from the Long Sun
Stephen Baxter - Voyage
Nancy Kress - Beggars Ride
Iain M. Banks - Excession (Holtpont) [Agave]
Larry Niven - The Ringworld Throne
Orson Scott Card - Children of the Mind
Tad Williams - Otherland: City of Golden Shadow (Másvilág - Az arany árnyék városa I-II.) [Dáin]
Joan D. Vinge - Dreamfall
Elizabeth Moon - Remnant Population
Greg Egan - Distress
Terry Bisson - Pirates of the Universe
Alexander Jablokov - River of Dust
Melissa Scott - Night Sky Mine
Frederik Pohl - The Other End of Time
Sheri S. Tepper - Gibbon's Decline and Fall
Allen Steele - The Tranquillity Alternative
Nancy Kress - Oaths and Miracles
David Brin - Infinity's Shore

1996
Neal Stephenson - The Diamond Age (Gyémántkor I-II.) [Galaktika]
David Brin - Brightness Reef
C. J. Cherryh - Invader
Greg Bear - Legacy
Stephen Baxter - The Time Ships (Időhajók) [Galaktika]
Gregory Benford - Sailing Bright Eternity
Ian McDonald - Chaga (Evolution's Shore)
Walter Jon Williams - Metropolitan
Harry Turtledove - Worldwar: Tilting the Balance
Nicola Griffith - Slow River
Jonathan Lethem - Amnesia Moon (Amerikai amnézia) [Galaktika]
John Barnes - Kaleidoscope Century
Paul J. McAuley - Fairyland
Charles Sheffield - The Ganymede Club
Charles Pellegrino & George Zebrowski - The Killing Star
Rebecca Ore - Gaia's Toys
Mary Rosenblum - The Stone Garden
Valerie J. Freireich - Testament
Lisa Mason - The Golden Nineties
Melissa Scott - Shadow Man
Robert J. Sawyer - The Terminal Experiment (Lélekhullám) [Galaktika]
Robert Reed - An Exaltation of Larks

1995
Lois McMaster Bujold - Mirror Dance
Octavia E. Butler - Parable of the Sower
C. J. Cherryh - Foreigner
John Barnes - Mother of Storms
Nancy Kress - Beggars and Choosers
Bruce Sterling - Heavy Weather
Harry Turtledove - Worldwar: In the Balance
Arthur C. Clarke & Gentry Lee - Rama Revealed
Gene Wolfe - Caldé of the Long Sun
Anne McCaffrey - The Dolphins of Pern
Jack McDevitt - The Engines of God
Gregory Benford - Furious Gulf
Poul Anderson - The Stars Are Also Fire
Sheri S. Tepper - Shadow's End
Lisa Mason - Summer of Love
Ian McDonald - Necroville (Terminal Café)
C. J. Cherryh - Tripoint
Frederik Pohl - The Voices of Heaven
Iain M. Banks - Feersum Endjinn
Maureen F. McHugh - Half the Day is Night
Stephen Baxter - Ring
Greg Egan - Permutation City
George Turner - Genetic Soldier
Kevin J. Anderson - Climbing Olympus
Jack Womack - Random Acts of Senseless Violence
James Patrick Kelly - Wildlife
Robert J. Sawyer - End of an Era
A. A. Attanasio - Solis
Paul J. McAuley - Pasquale's Angel
Robert Charles Wilson - Mysterium
Allen Steele - The Jericho Iteration

1994
Kim Stanley Robinson - Green Mars
Greg Bear - Moving Mars
Nancy Kress - Beggars in Spain
William Gibson - Virtual Light (Virtuálfény) [Valhalla Páholy, Szukits]
David Brin - Glory Season
Algis Budrys - Hard Landing
Orson Scott Card - The Call of Earth
Sheri S. Tepper - A Plague of Angels
Poul Anderson - Harvest of Stars
Iain M. Banks - Against a Dark Background (Sötét háttér előtt) [Agave]
Arthur C. Clarke - The Hammer of God (Isten pörölye) [Szukits]
Eleanor Arnason - Ring of Swords
Anne McCaffrey & Elizabeth Ann Scarborough - Powers That Be
David Zindell - The Broken God
John M. Ford - Growing Up Weightless
Patricia Anthony - Brother Termite
Charles Sheffield - Godspeed
Jack Womack - Elvissey
Michaela Roessner - Vanishing Point
Mary Rosenblum - Chimera
Paul J. McAuley - Red Dust
Larry Niven & Jerry Pournelle - The Gripping Hand (A szálkák) [Aquila-Cherubion]
Gene Wolfe - Nightside the Long Sun
Stephen Baxter - Timelike Infinity
Kevin J. Anderson & Doug Beason - Assemblers of Infinity

1993
Connie Willis - Doomsday Book (Ítélet könyve) [Galaktika]
Kim Stanley Robinson - Red Mars (Vörös Mars) [N&N]
Dan Simmons - The Hollow Man
Vernor Vinge - A Fire Upon the Deep (Tűz lobban a mélyben) [Ad Astra]
John Varley - Steel Beach
Greg Bear - Anvil of Stars
C. J. Cherryh - Chanur's Legacy
Ben Bova - Mars
Orson Scott Card - The Memory of Earth
Neal Stephenson - Snow Crash (Snow Crash) [Galaktika]
Joe Haldeman - Worlds Enough and Time
Anne McCaffrey - Crystal Line
Michael Bishop - Count Geiger's Blues
C. J. Cherryh - Hellburner
Sheri S. Tepper - Sideshow
Walter Jon Williams - Aristoi
Allen Steele - Labyrinth of Night
Frederik Pohl - Mining the Oort
James P. Blaylock - Lord Kelvin's Machine
Ian McDonald - Hearts, Hands and Voices (The Broken Land)
John Barnes - A Million Open Doors
Kate Elliott - Jaran
Laura J. Mixon - Glass Houses
Maureen F. McHugh - China Mountain Zhang
Alexander Jablokov - A Deeper Sea
Megan Lindholm - Alien Earth
Elizabeth Hand - Aestival Tide

1992
Lois McMaster Bujold - Barrayar (Barrayar) [Lazi]
Orson Scott Card - Xenocide (Fajirtás) [Szukits]
Emma Bull - Bone Dance
Joan D. Vinge - The Summer Queen
Anne McCaffrey - All the Weyrs of Pern
Michael Swanwick - Stations of the Tide
C. J. Cherryh - Heavy Time
Frank M. Robinson - The Dark Beyond the Stars
Pat Cadigan - Synners
George Turner - Brain Child
Arthur C. Clarke & Gentry Lee - The Garden of Rama
Jack Vance - Ecce and Old Earth
Eleanor Arnason - A Woman of the Iron People
Norman Spinrad - Russian Spring
Kevin J. Anderson & Doug Beason - The Trinity Paradox
Kate Wilhelm - Death Qualified: A Mystery of Chaos
Rebecca Ore - The Illegal Rebirth of Billy the Kid
Judith Moffett - The Ragged World
Alexander Jablokov - Carve the Sky
Paul J. McAuley - Eternal Light
Bradley Denton - Buddy Holly Is Alive and Well on Ganymede

1991
Dan Simmons - The Fall of Hyperion (Hyperion bukása) [Cherubion, Agave]
David Brin - Earth
Greg Bear - Queen of Angels
Lois McMaster Bujold - The Vor Game
Terry Bisson - Voyage to the Red Planet
Robert A. Heinlein - Stranger in a Strange Land (eredeti, vágatlan változat) (Angyali üdvözlet) [Prae]
Michael P. Kube-McDowell - The Quiet Pools
William Gibson & Bruce Sterling - The Difference Engine (A gépezet) [Naqual Publishing]
Michael Crichton - Jurassic Park (Jurassic Park) [Maecenas]
Roger MacBride Allen - The Ring of Charon
Anne McCaffrey - Pegasus in Flight
Sheri S. Tepper - Raising the Stones
Kim Stanley Robinson - Pacific Edge
Joe Haldeman - The Hemingway Hoax
John E. Stith - Redshift Rendezvous
Charles Sheffield - Summertide
Katharine Kerr - Polar City Blues
Frederik Pohl - The World at the End of Time
Allen Steele - Clarke County, Space
Rudy Rucker - The Hollow Earth
Anne McCaffrey - The Rowan
Michael F. Flynn - In the Country of the Blind
Arthur C. Clarke - The Ghost from the Grand Banks
Robert Charles Wilson - The Divide
Michael Armstrong - Agviq
Jack Womack - Heathern

1990
Dan Simmons - Hyperion (Hyperion) [Cherubion, Agave]
C. J. Cherryh - Rimrunners
Sheri S. Tepper - Grass
Gregory Benford - Tides of Light
George Alec Effinger - A Fire in the Sun
Poul Anderson - The Boat of a Million Years
Arthur C. Clarke & Gentry Lee - Rama II (Ráma II) [Szukits]
Emma Bull - Falcon
Dan Simmons - Phases of Gravity
Pat Murphy - The City, Not Long After
Octavia E. Butler - Imago
Jack McDevitt - A Talent for War (Született stratéga) [Galaktika]
John Kessel - Good News from Outer Space
R. A. MacAvoy - The Third Eagle
Joe Haldeman - Buying Time (The Long Habit of Living)
Frederik Pohl - Homegoing
Rebecca Ore - Being Alien
K. W. Jeter - Farewell Horizontal (Isten veled, láthatár) [Móra]
Ian McDonald - Out on Blue Six
Allen Steele - Orbital Decay
Geoff Ryman - The Child Garden
Paul Park - Sugar Rain
Stanislaw Lem - Eden (Éden) [Kozmosz, Szukits]
Neal Barrett, Jr. - Dawn's Uncertain Light
Robert Reed - Black Milk
Dave Wolverton - On My Way to Paradise
Anne McCaffrey - The Renegades of Pern
Robert Silverberg - The Queen of Springtime (The New Springtime)

1989
C. J. Cherryh - Cyteen
William Gibson - Mona Lisa Overdrive (Mona Lisa Overdrive) [Valhalla Páholy, Szukits]
Bruce Sterling - Islands in the Net
Isaac Asimov - Prelude to Foundation (Előjáték az Alapítványhoz) [Cédrus, GABO]
Kim Stanley Robinson - The Gold Coast
Greg Bear - Eternity
Anne McCaffrey - Dragonsdawn
Lewis Shiner - Deserted Cities of the Heart
Lois McMaster Bujold - Falling Free
Jack Vance - Araminta Station
Michael P. Kube-McDowell - Alternities
Octavia E. Butler - Adulthood Rites
Joan D. Vinge - Catspaw
Robert Silverberg - At Winter's End
Lois McMaster Bujold - Brothers in Arms
Mike Resnick - Ivory
Rudy Rucker - Wetware
Kate Wilhelm - Crazy Time
Pamela Sargent - Venus of Shadows
Roger MacBride Allen - Orphan of Creation
Sheri S. Tepper - The Gate to Women's Country
Iain M. Banks - The Player of Games (A játékmester) [Agave]
Marc Laidlaw - Neon Lotus
Janet Kagan - Hellspark
Hilbert Schenck - Chronosequence,
John Brunner - Children of the Thunder
Terry Bisson - Fire on the Mountain
Jack Womack - Terraplane
Paul Preuss - Starfire
Nancy Kress - An Alien Light
Joe Clifford Faust - The Company Man

1988
David Brin - The Uplift War
George Alec Effinger - When Gravity Fails
Gene Wolfe - The Urth of the New Sun
Greg Bear - The Forge of God
Lucius Shepard - Life During Wartime
Frederik Pohl - The Annals of the Heechee (A hícsik krónikái) [Ulpius]
Michael Swanwick - Vacuum Flowers
Larry Niven - The Smoke Ring
Gregory Benford - Great Sky River
Arthur C. Clarke - 2061: Odyssey Three (2061. Harmadik űrodisszeia) [Móra]
Larry Niven, Jerry Pournelle & Steven Barnes - The Legacy of Heorot
Robert A. Heinlein - To Sail Beyond the Sunset
Mike McQuay - Memories
Patricia A. McKillip - Fool's Run
Michael Bishop - The Secret Ascension
Stephen King - The Tommyknockers (Rémkoppantók) [Európa]
Octavia E. Butler - Dawn
Julian May - Intervention
Sheri S. Tepper - After Long Silence
James White - Code Blue - Emergency!
Gordon R. Dickson - Way of the Pilgrim
Walter Jon Williams - Voice of the Whirlwind
Sheri S. Tepper - The Awakeners (Northshore; Southshore)
Hal Clement - Still River
Richard Bowker - Dover Beach
Richard Grant - Rumors of Spring
Christopher Hinz - Liege-Killer
C. S. Friedman - In Conquest Born
Norman Spinrad - Little Heroes
Ken Grimwood - Replay (Időcsapda) [Beholder]
Alan Moore & Dave Gibbons - Watchmen (Az Őrzők) [Cartaphilus]
Lisa Goldstein - A Mask for the General

1987
Orson Scott Card - Speaker for the Dead (A holtak szószólója) [Valhalla Páholy]
Gregory Benford & David Brin - Heart of the Comet
William Gibson - Count Zero (Számláló nullára, Szukits)
Margaret Atwood - The Handmaid's Tale (A szolgálólány meséje) [Lazi]
Isaac Asimov - Foundation and Earth (Alapítvány és Föld) (Móra, GABO)
C. J. Cherryh - Chanur's Homecoming
Vernor Vinge - Marooned in Realtime
Arthur C. Clarke - The Songs of Distant Earth (A távoli Föld dalai) [Rege]
Frederik Pohl - The Coming of the Quantum Cats
Mike Resnick - Santiago
Michael P. Kube-McDowell - Enigma
George Alec Effinger - When Gravity Fails
M. Bradley Kellogg & William Rossow - Lear's Daughters
Robert Silverberg - Star of Gypsies
Anne McCaffrey - Nerilka's Story (Nerilka története) [Delta Vision]
Lois McMaster Bujold - The Warrior's Apprentice
Donald Kingsbury - The Moon Goddess and the Son
Walter Jon Williams - Hardwired
Steven R. Boyett - The Architect of Sleep
Pamela Sargent - Venus of Dreams
Charles Sheffield - The Nimrod Hunt
James Morrow - This Is the Way the World Ends
Jack McDevitt - The Hercules Text
Gordon R. Dickson - The Forever Man
Bob Shaw - The Ragged Astronauts
F. M. Busby - Rebels' Seed

1986
David Brin - The Postman (A jövő hírnöke) [Szukits]
Orson Scott Card - Ender's Game (Végjáték) [Móra, Dáin]
Larry Niven & Jerry Pournelle - Footfall
Isaac Asimov - Robots and Empire (Robotok és Birodalom) [Móra, Lazi, Szukits]
Brian W. Aldiss - Helliconia Winter
Robert A. Heinlein - The Cat Who Walks Through Walls
Tim Powers - Dinner at Deviant's Palace
James Tiptree, Jr. - Brightness Falls from the Air
C. J. Cherryh - Cuckoo's Egg
Ursula K. Le Guin - Always Coming Home
Greg Bear - Blood Music (A vér zenéje) [Móra]
Greg Bear - Eon
James P. Hogan - The Proteus Operation
C. J. Cherryh - The Kif Strike Back
Carl Sagan - Contact (Kapcsolat) [Édesvíz]
Gregory Benford - Artifact
Kim Stanley Robinson - The Memory of Whiteness
Bruce Sterling - Schismatrix
Charles Sheffield - Between the Strokes of Night
Frank Herbert - Chapterhouse: Dune (A Dűne Káptalanház) [Valhalla Páholy, Szukits]
Michael Bishop - Ancient of Days
Michael P. Kube-McDowell - Emprise
Philip José Farmer - Dayworld
Norman Spinrad - Child of Fortune
Robert Silverberg - Tom O'Bedlam
Robert L. Forward - Starquake
Keith Roberts - Kiteworld
Barry N. Malzberg - The Remaking of Sigmund Freud
Melissa Scott - Five-Twelfths of Heaven
Somtow Sucharitkul - The Darkling Wind

1985
Larry Niven - The Integral Trees
John Varley - Demon
Frederik Pohl - Heechee Rendezvous (Találkozás a hícsikkel) [Ulpius]
Samuel R. Delany - Stars In My Pocket Like Grains of Sand
C. J. Cherryh - Chanur's Venture
Gregory Benford - Across the Sea of Suns
Harry Harrison - West of Eden (Édentől nyugatra) [Metropolis Media]
William Gibson - Neuromancer (Neurománc) [Valhalla Páholy, Szukits]
Gordon R. Dickson - The Final Encyclopedia
Marion Zimmer Bradley - City of Sorcery
Kim Stanley Robinson - Icehenge
Vernor Vinge - The Peace War
Joan D. Vinge - World's End
Octavia E. Butler - Clay's Ark
Julian May - The Adversary
Kim Stanley Robinson - The Wild Shore
Frank Herbert - Heretics of Dune (A Dűne eretnekei) [Valhalla Páholy, Szukits]
David R. Palmer - Emergence
David Gerrold - A Day for Damnation
Suzette Haden Elgin - Native Tongue
Lucius Shepard - Green Eyes
Gene Wolfe - Free Live Free
F. M. Busby - Star Rebel
K. W. Jeter - Dr. Adder
Jack Dann - The Man Who Melted
Christopher Priest - The Glamour
David Brin - The Practice Effect
Hilbert Schenck - Steam Bird
Howard Waldrop - Them Bones
Richard A. Lupoff - Circumpolar!

1984
David Brin - Startide Rising (Csillagdagály) [NeoTek]
Isaac Asimov - The Robots of Dawn (A Hajnal bolygó robotjai) [Móra, Szukits]
John Varley - Millennium
Brian W. Aldiss - Helliconia Summer
Norman Spinrad - The Void Captain's Tale
Anne McCaffrey - Moreta: Dragonlady of Pern (Moreta, a Pern sárkányúrnője) [Delta Vision]
Marion Zimmer Bradley - Thendara House
Gregory Benford - Against Infinity
Poul Anderson - Orion Shall Rise (Majd ha az Orion fölszáll) [Móra]
Julian May - The Nonborn King
Vonda N. McIntyre - Superluminal
Kate Wilhelm - Welcome, Chaos
John Brunner - The Crucible of Time
Joe Haldeman - Worlds Apart
Robert Silverberg - Valentine Pontifex (Valentin, Napkirály) [Metropolis Media]
Philip José Farmer - Gods of Riverworld
Gene Wolfe - The Citadel of the Autarch
C. J. Cherryh - Forty Thousand in Gehenna
David Gerrold - A Matter for Men
John Calvin Batchelor - The Birth of the People's Republic of Antarctica
Jack Williamson & Frederik Pohl - Wall Around a Star
Mary Gentle - Golden Witchbreed
Paul Preuss - Broken Symmetries
John Sladek - Roderick at Random
Joe Haldeman & Jack C. Haldeman II. - There Is No Darkness
James P. Hogan - Code of the Lifemaker
John Sladek - Tik-Tok
M. A. Foster - Transformer

1983
Isaac Asimov - Foundation's Edge (Az Alapítvány pereme) [Kozmosz, Móra, GABO]
Arthur C. Clarke - 2010: Odyssey Two (2010. Második űrodisszeia) [Kozmosz, Szukits]
Robert A. Heinlein - Friday
C. J. Cherryh - The Pride of Chanur
Donald Kingsbury - Courtship Rite
Brian W. Aldiss - Helliconia Spring (Helliconia: Tavasz) [Tájfun]
Anne McCaffrey - The Crystal Singer
Frederik Pohl - Starburst
C. J. Cherryh - Merchanter's Luck
Douglas Adams - Life, the Universe and Everything (Az élet, a világmindenség meg minden) [Új Vénusz, GABO]
Julian May - The Golden Torc
Marion Zimmer Bradley - Hawkmistress!
John Sladek - Roderick
Michael Bishop - No Enemy But Time
Roger Zelazny - Eye of Cat
Larry Niven & Steven Barnes - The Descent of Anansi
Spider Robinson - Mindkiller
Hilbert Schenck - A Rose for Armageddon
Frank Herbert - The White Plague
Fred Saberhagen & Roger Zelazny - Coils
Marvin Kaye & Parke Godwin - Wintermind
Mike Resnick - Birthright: The Book of Man
R. A. Lafferty - Aurelia
Somtow Sucharitkul - Light on the Sound
Alan Dean Foster - Nor Crystal Tears
Paul O. Williams - The Fall of the Shell

1982
Julian May - The Many-Colored Land
George R. R. Martin & Lisa Tuttle - Windhaven
C. J. Cherryh - Downbelow Station (Mélyállomás) [Maecenas]
Larry Niven & Steven Barnes - Dream Park (Álompark) [Valhalla Páholy]
Clifford D. Simak - Project Pope
Frank Herbert - God Emperor of Dune (A Dűne istencsászára) [Valhalla Páholy, Szukits]
Frederik Pohl - The Cool War
Marion Zimmer Bradley - Sharra's Exile
Larry Niven & Jerry Pournelle - Oath of Fealty
Russell Hoban - Riddley Walker
Philip K. Dick - The Divine Invasion (Istenek inváziója) [Agave]
Jack Vance - The Book of Dreams
Elizabeth A. Lynn - The Sardonyx Net
Jerry Pournelle - King David's Spaceship
Joe Haldeman - Worlds
Hilbert Schenck - At the Eye of the Ocean
A. A. Attanasio - Radix
Philip José Farmer - The Unreasoning Mask
Ben Bova - Voyagers
Janet Morris - Dream Dancer
C. J. Cherryh - The Pride of Chanur
James Gunn - The Dreamers
Suzette Haden Elgin - Twelve Fair Kingdoms
James Hogan - Giants' Star
Christopher Priest - The Affirmation
Ian Watson - Deathhunter
Philip K. Dick - VALIS (VALIS) [Agave]
Jack L. Chalker - Lilith
Dean Ing - Systemic Shock
Phyllis Eisenstein - In the Hands of Glory
C. J. Cherryh - Wave Without a Shore

1981
Joan D. Vinge - The Snow Queen
Frederik Pohl - Beyond the Blue Event Horizon (Túl a kék eseményhorizonton) [Móra, Ulpius]
Larry Niven - The Ringworld Engineers
John Varley - Wizard
Gregory Benford - Timescape
Walter S. Tevis - Mockingbird
C. J. Cherryh - Serpent's Reach
Stephen King - Firestarter (Tűzgyújtó) [Európa, Maecenas]
Robert A. Heinlein - The Number of the Beast (A fenevad száma) [LAP-ICS]
Philip José Farmer - The Magic Labyrinth
Marion Zimmer Bradley - Two to Conquer
Octavia E. Butler - Wild Seed
Alfred Bester - Golem100
Robert L. Forward - Dragon's Egg
Marta Randall - Dangerous Games
Norman Spinrad - Songs from the Stars
Orson Scott Card - Songmaster
Michael Bishop - Eyes of Fire
Ian Watson - The Gardens of Delight
Keith Roberts - Molly Zero
James P. Hogan - Thrice Upon a Time
M. A. Foster - Waves
Jean Lorrah & Jacqueline Lichtenberg - First Channel
John Shirley - City Come A-Walkin'

1980
John Varley - Titan (Titán) [LAP-ICS]
Frederik Pohl - Jem
Arthur C. Clarke - The Fountains of Paradise (Az éden szökőkútjai) [TOTEM]
Spider Robinson & Jeanne Robinson - Stardance
Thomas M. Disch - On Wings of Song
C. J. Cherryh - The Faded Sun: Kutath
Richard Cowper - The Road to Corlay
Anne McCaffrey - Dragondrums (Sárkánydobok) [Delta Vision]
John Crowley - Engine Summer
Jack Vance - The Face
Kate Wilhelm - Juniper Time
Michael Bishop - Transfigurations
Roger Zelazny - Roadmarks
Ben Bova - Kinsman
Len Deighton - SS-GB
Michael Bishop - Catacomb Years
Charles Sheffield - The Web Between the Worlds
Kevin O'Donnell, Jr. - Mayflies
J. G. Ballard - The Unlimited Dream Company
Orson Scott Card - A Planet Called Treason
Norman Spinrad - A World Between
James P. Hogan - The Two Faces of Tomorrow
M. A. Foster - The Day of the Klesh
Jerry Pournelle - Janissaries

1979
Vonda N. McIntyre - Dreamsnake
Tom Reamy - Blind Voices
Anne McCaffrey - The White Dragon (Fehér Sárkány) [Delta Vision]
C. J. Cherryh - The Faded Sun: Kesrith
Ben Bova - Colony
Marion Zimmer Bradley - Stormqueen!
Gordon R. Dickson - The Far Call
Poul Anderson - The Avatar
Roger Zelazny - The Courts of Chaos
Gardner Dozois - Strangers
Gregory Benford - The Stars In Shroud
James Tiptree, Jr. - Up the Walls of the World
Joan D. Vinge - The Outcasts of Heaven's Belt
Charles Sheffield - Sight of Proteus
Stephen King - The Stand (Végítélet) [Európa]
Marta Randall - Journey
Michael Moorcock - Gloriana (Gloriana, avagy a kielégítetlen királynő) [Delta Vision]
Katherine Kurtz - Saint Camber
C. J. Cherryh - The Faded Sun: Shon'jir
Spider Robinson & Jeanne Robinson - Stardance II
Ursula K. Le Guin - The Eye of the Heron
Chelsea Quinn Yarbro - Hotel Transylvania
Marvin Kaye & Parke Godwin - Masters of Solitude
Elizabeth A. Lynn - A Different Light
Gore Vidal - Kalki

1978
Frederik Pohl - Gateway (Átjáró) [Móra, Ulpius]
Gregory Benford - In the Ocean of Night
John Varley - The Ophiuchi Hotline
Gordon R. Dickson - Time Storm
Algis Budrys - Michaelmas
Philip K. Dick - A Scanner Darkly (Kamera által homályosan) [Agave]
Frank Herbert - The Dosadi Experiment (A dosadi kísérlet) [Valhalla Páholy]
Larry Niven & Jerry Pournelle - Lucifer's Hammer
Anne McCaffrey - Dragonsinger (Sárkánydalnok) [Delta Vision]
George R. R. Martin - Dying of the Light
Marion Zimmer Bradley - The Forbidden Tower
C. J. Cherryh - Hunter of Worlds
Poul Anderson - Mirkheim
Philip José Farmer - The Dark Design
Clifford D. Simak - A Heritage of Stars
Terry Carr - Cirque
David Gerrold - Moonstar Odyssey
Jack L. Chalker - Midnight at the Well of Souls
James P. Hogan - Inherit the Stars
Joe Haldeman - All My Sins Remembered
Ian Watson - The Martian Inca
Michael Bishop - A Little Knowledge
Gregory Benford & Gordon Eklund - If the Stars Are Gods

1977
Kate Wilhelm - Where Late the Sweet Birds Sang
Joe Haldeman - Mindbridge
Frederik Pohl - Man Plus
Frank Herbert - Children of Dune (A Dűne gyermekei) [Valhalla Páholy, Szukits]
Larry Niven - A World Out of Time (Időn kívüli világ) [Hajja & Fiai]
Robert Silverberg - Shadrach in the Furnace
Ben Bova - Millennium
Roger Zelazny - The Hand of Oberon
C. J. Cherryh - Brothers of Earth
Marion Zimmer Bradley - The Shattered Chain
Jack Vance - Maske: Thaery
Algis Budrys - Michaelmas
Samuel R. Delany - Triton
Kate Wilhelm - The Clewiston Test
Anne McCaffrey - Dragonsong (Sárkányének) [Delta Vision]
Gordon R. Dickson - The Dragon and the George (György és a Sárkány) [LAP-ICS]
Pamela Sargent - Cloned Lives
Michael Moorcock - The End of All Songs
Cecelia Holland - Floating Worlds,
Chelsea Quinn Yarbro - Time of the Fourth Horseman

1976
Joe Haldeman - The Forever War (Örök háború) [Valhalla Páholy]
John Brunner - The Shockwave Rider
Alfred Bester - The Computer Connection (mg title "The Indian Giver")
Robert Silverberg - The Stochastic Man (Jövőlátó ember) [Móra]
Samuel R. Delany - Dhalgren
Arthur C. Clarke - Imperial Earth
Marion Zimmer Bradley - The Heritage of Hastur
Roger Zelazny - Doorways in the Sand
Cordwainer Smith - Norstrilia
Joanna Russ - The Female Man
Roger Zelazny - Sign of the Unicorn
Larry Niven & Jerry Pournelle - Inferno
Jack Vance - Showboat World
Michael Bishop - A Funeral for the Eyes of Fire
Vonda N. McIntyre - The Exile Waiting
Ray Nelson - Blake's Progress
M. A. Foster - Warriors of Dawn
Gordon R. Dickson & Harry Harrison - Lifeboat
Robert Shea & Robert Anton Wilson - Illuminatus!
Tanith Lee - The Birthgrave
Katherine MacLean - Missing Man

1975
Ursula K. Le Guin - The Dispossessed (Kisemmizettek) [Cédrus]
Larry Niven & Jerry Pournelle - The Mote in God's Eye (Szálka Isten szemében) [Aquila-Cherubion]
Philip K. Dick - Flow My Tears, the Policeman Said (Csordulj könnyem, mondta a rendőr) [Agave]
T. J. Bass - The Godwhale
D. G. Compton - The Unsleeping Eye
Christopher Priest - The Inverted World
Poul Anderson - Fire Time
James White - The Dream Millennium
Richard Cowper - The Twilight of Briareus,
Edgar Pangborn - The Company of Glory
Jack Vance - The Domains of Koryphon
Patricia A. McKillip - The Forgotten Beasts of Eld (Boszorkányerdő) [Delta Vision]
Thomas Burnett Swann - How Are the Mighty Fallen
John Brunner - Total Eclipse (Teljes napfogyatkozás) [Háttér]
Barry N. Malzberg - The Destruction of the Temple
Tak Hallus - Star Gate
Doris Piserchia - Star Rider
Poul Anderson - A Midsummer Tempest (Tomboló vihar) [Cherubion]
Evangeline Walton - Prince of Annwn
Suzy McKee Charnas - Walk to the End of the World
Alan Dean Foster - Icerigger
Poul Anderson - A Knight of Ghosts and Shadows

1974
Arthur C. Clarke - Rendezvous with Rama (Randevú a Rámával) [Kozmosz, Ulpius]
Robert A. Heinlein - Time Enough for Love
Poul Anderson - The People of the Wind
Larry Niven - Protector
David Gerrold - The Man Who Folded Himself
Jack Vance - Trullion: Alastor (Trullion) [LAP-ICS]
Gordon R. Dickson - The Far Call
Roger Zelazny - To Die In Italbar
Roger Zelazny - Today We Choose Faces
Edmund Cooper - The Cloud Walker
George Alec Effinger - Relatives
Thomas Pynchon - Gravity's Rainbow (Súlyszivárvány) [Magvető]
Barry N. Malzberg - Herovit's World
Sterling Lanier - Hiero's Journey
John Boyd - The Doomsday Gene

1973
Isaac Asimov - The Gods Themselves (Az istenek is...) [Cédrus, Szukits]
Robert Silverberg - The Book of Skulls
Robert Silverberg - Dying Inside
David Gerrold - When Harlie Was One
Clifford D. Simak - A Choice of Gods
John Brunner - The Sheep Look Up
Poul Anderson - There Will Be Time
James E. Gunn - The Listeners
Roger Zelazny - The Guns of Avalon (Avalon ágyúi) [Szukits]
Norman Spinrad - The Iron Dream
Gene Wolfe - The Fifth Head of Cerberus
George Alec Effinger - What Entropy Means to Me
Gordon R. Dickson - The Pritcher Mass
Jack Vance - The Brave, Free Men
Katherine Kurtz - Deryni Checkmate
Barry N. Malzberg - Beyond Apollo
Bob Shaw - Other Days, Other Eyes
Harry Harrison - A Transatlantic Tunnel, Hurrah!
David Gerrold - Yesterday's Children
Andrew J. Offutt - The Castle Keeps
Gordon Eklund - Beyond the Resurrection

1972
Ursula K. Le Guin - The Lathe of Heaven (Égi eszterga) [Móra]
Philip José Farmer - To Your Scattered Bodies Go
Robert Silverberg - A Time of Changes
Roger Zelazny - Jack of Shadows
Anne McCaffrey - Dragonquest (Sárkányhajsza) [Delta Vision]
Robert Silverberg - The World Inside
R. A. Lafferty - The Devil Is Dead
Philip José Farmer - The Fabulous Riverboat
Robert Silverberg - Son of Man
Robert Silverberg - The Second Trip
Lloyd Biggle, Jr. - The World Menders
Poul Anderson - The Byworlder
Suzette Haden Elgin - Furthest
R. A. Lafferty - Arrive at Easterwine
Thomas Burnett Swann - The Forest of Forever

1971
Larry Niven - Ringworld (Gyűrűvilág) [Valhalla Páholy]
Robert Silverberg - Tower of Glass (Üvegtorony) [Valhalla Páholy]
Wilson Tucker - The Year of the Quiet Sun
Joanna Russ - And Chaos Died
Robert Silverberg - Downward to the Earth
R. A. Lafferty - Fourth Mansions
Poul Anderson - Tau Zero
Gordon R. Dickson - The Tactics of Mistake
Robert A. Heinlein - I Will Fear No Evil
Hal Clement - Star Light (Csillagfény) [Móra]
Dean Koontz - Beastchild
Katherine Kurtz - Deryni Rising
D. G. Compton - Chronocules
D. G. Compton - The Steel Crocodile
Roger Zelazny - Nine Princes in Amber (Amber hercegei) [Valhalla Páholy]
Ron Goulart - After Things Fell Apart

Locus-díjas regények 1978 - (FANTASY)


Fantasy 1978 -
Gondoltam összegyűjtöm a blogon az évenként odaítélt jelentősebb díjak (Hugo, Nebula, World Fantasy, Locus), sci-fi és fantasy kategóriákban induló - és nyertes - műveit. A magyarul is kiadott könyveket dőltel szedtem, és a magyar cím mellett a kiadót is feltüntettem. Aki talál olyan regényt a listán, amit nem vettem észre, és ki lett adva magyarul, az kérem jelezze, hogy javíthassam!

A science-fiction kategória a Locus kategóriák legöregebbje. 1971-óta ítélik oda az elsőséget valamelyik könyvnek. A fantasy ehhez képest fiatalnak számít, hiszen csak 1978-ban hirdettek benne külön győztes, majd 1979-ben már újra nem, hogy aztán 1980-tól töretlenül legyen saját kategóriáján belül is díjazottja.

A Locus-díj egy irodalmi díj, amely a Locus Magazine közönségdíja. 1971-ben adták ki először az 1970-ben írt művekre vonatkozóan. [Wikipedia]

Itt nem 3-5 ember (még ha esetleg értenek is hozzá és szaktekintélynek számítanak is) választja ki a számára legszimpatikusabbat, hanem a könyvek tényleges olvasói szavazhatnak kedvencükre. Író lennék, ennek a díjnak örülnék legjobban, bár szakmai szempontból biztos kisebb jelentőségű, mint a Hugo vagy a Nebula.
Nektek vannak olyan könyvek ezen a listán, ami miatt fáj a szivetek, hogy még nem olvashattátok őket magyarul? Adassuk ki! :D

Köszönet a kiadott könyvekért a kiadóknak! 

2012 (Finalisták)
George R.R. Martin - A Dance with Dragons (Sárkányok tánca) [Alexandra]
Terry Pratchett - Snuff
Patrick Rothfuss - The Wise Man"s Fear (A bölcs ember félelme) [GABO]
Catherynne M. Valente - Deathless (Marija Morevna és a Halhatatlan) [Ad Astra]
Jo Walton - Among Others

2011
China Miéville - Kraken
Guy Gavriel Kay - Under Heaven
Charles Stross - The Fuller Memorandum
Gene Wolfe - The Sorcerer's House
Nnedi Okorafor - Who Fears Death
Patricia A. McKillip - The Bards of Bone Plain
Catherynne M. Valente - The Habitation of the Blessed
Joe Hill - Horns (Szarvak) [Európa]
Kage Baker - The Bird of the River
Peter Straub - A Dark Matter
Lauren Beukes - Zoo City (Zoo City) [Ad Astra]
Gail Carriger - Changeless
Jasper Fforde - Shades of Grey
Felix Gilman - The Half-Made World
David Mitchell - The Thousand Autumns of Jacob de Zoet
Peter V. Brett - The Desert Spear
Matthew Hughes - Hespira
Ekaterina Sedia - The House of Discarded Dreams
James Enge - The Wolf Age
K. J. Parker - The Folding Knife
Daniel Fox - Jade Man's Skin
Cecelia Holland - Kings of the North
Brandon Sanderson - The Way of Kings
Sarah Pinborough - A Matter of Blood

2010
China Miéville - The City & the City
Terry Pratchett - Unseen Academicals
Dan Simmons - Drood
Catherynne M. Valente - Palimpsest
Jeff VanderMeer - Finch
Jay Lake - Green
Charles Stross - The Revolution Business
Ken Scholes - Canticle
Robert Holdstock - Avilion
Jo Walton - Lifelode
Daniel Abraham - The Price of Spring
Caitlín R. Kiernan - The Red Tree
Greer Gilman - Cloud & Ashes: Three Winter's Tales
Jay Lake - Madness of Flowers
Cecelia Holland - The High City
Sarah Langan - Audrey's Door
T. A. Pratt - Spell Games
Daniel Fox - Dragon in Chains
Felix Gilman - Gears of the City
Brian Evenson - Last Days
Kit Whitfield - In Great Waters
Robert Wexler - The Painting and the City

2009
Ursula K. Le Guin - Lavinia
Michael Swanwick - The Dragons of Babel
Gene Wolfe - An Evil Guest
Jeffrey Ford - The Shadow Year
Patricia A. McKillip - The Bell at Sealey Head
Daniel Abraham - An Autumn War
James P. Blaylock - The Knights of the Cornerstone
Paul Park - The Hidden World
Gregory Frost - Shadowbridge/Lord Tophet
Ekaterina Sedia - The Alchemy of Stone
Jonathan Carroll - The Ghost in Love
Salman Rushdie - The Enchantress of Florence (A firenzei varázslónő) [Ulpius-ház]
Christopher Barzak - The Love We Share Without Knowing
William Heaney - Memoirs of a Master Forger
Holly Phillips - The Engine's Child
Cecelia Holland - Varanger

2008
Terry Pratchett - Making Money
Guy Gavriel Kay - Ysabel (Ysabel) [Metropolis Media]
Gene Wolfe - Pirate Freedom
Emma Bull - Territory
John Crowley - Endless Things
Paul Park - The White Tyger
Lucius Shepard - Softspoken
Hal Duncan - Ink
Catherynne M. Valente - Orphan's Tales: In the Cities of Coin and Spice
Elizabeth Bear - Whiskey and Water
Nalo Hopkinson - The New Moon's Arms
Daniel Abraham - A Betrayal in Winter
Ekaterina Sedia - The Secret History of Moscow
John C. Wright - Titans of Chaos
Caitlín R. Kiernan - Daughter of Hounds
Matthew Hughes - The Spiral Labyrinth
Patrick Rothfuss - The Name of the Wind (A szél neve) [GABO]
T. A. Pratt - Blood Engines
John Meaney - Bone Song

2007
Ellen Kushner - The Privilege of the Sword
Charles Stross - The Jennifer Morgue
Gene Wolfe - Soldier of Sidon
Tim Powers - Three Days to Never
James Morrow - The Last Witchfinder
Jeff VanderMeer - Shriek: An Afterword
Patricia A. McKillip - Solstice Wood
Robin Hobb - Forest Mage
Michael Moorcock - The Vengeance of Rome
Stephen King - Lisey's Story (Lisey története) [Európa]
R. Scott Bakker - The Thousandfold Thought
Paul Park - The Tourmaline
Kevin Brockmeier - The Brief History of the Dead
Greg Keyes - The Blood Knight
Jay Lake - Trial of Flowers
Liz Williams - The Demon and the City
Sarah Monette - The Virtu
John C. Wright - Fugitives of Chaos
Mary Gentle - Ilario: The Lion's Eye
Matthew Hughes - Majestrum
Naomi Novik - Temeraire: His Majesty's Dragon/Throne of Jade/Black Powder War (Őfelsége sárkánya/A jádeköves trón/Puskapor és sárkányvér) [Agave]
Scott Lynch - The Lies of Locke Lamora (Locke Lamora hazugságai) [Alexandra]

2006
Neil Gaiman - Anansi Boys (Anansi fiúk) [Agave]
George R. R. Martin - A Feast for Crows (Varjak lakomája) [Alexandra]
Terry Pratchett - Thud!
Lois McMaster Bujold - The Hallowed Hunt
Cory Doctorow - Someone Comes to Town, Someone Leaves Town
Charles Stross - The Hidden Family
Paul Park - A Princess of Roumania
John Crowley - Lord Byron's Novel: The Evening Land
Octavia E. Butler - Fledgling
Robin Hobb - Shaman's Crossing
Patricia A. McKillip - Od Magic
Jonathan Carroll - Glass Soup
Ian R. MacLeod - The House of Storms
Graham Joyce - The Limits of Enchantment
Liz Williams - Snake Agent
Alexander C. Irvine - The Narrows
Robert Jordan - Knife of Dreams (Álmok tőre I-II.) [Beholder]
John C. Wright - Orphans of Chaos

2005
China Miéville - Iron Council
Gene Wolfe - The Wizard Knight
Terry Pratchett - Going Postal
Stephen King - The Dark Tower: Song of Susannah (A Setét Torony VI. - Susannah dala) [Európa]
Charles Stross - The Family Trade
Patricia A. McKillip - Alphabet of Thorn
Guy Gavriel Kay - The Last Light of the Sun
Sean Stewart - Perfect Circle
Elizabeth Hand - Mortal Love
Susanna Clarke - Jonathan Strange & Mr Norrell (A hollókirály) [Agave]
Peter Straub - In the Night Room
Lucius Shepard - A Handbook of American Prayer
Greg Keyes - The Charnel Prince
Greg Bear - Dead Lines
Tad Williams - Shadowmarch (Tündérvidék - A quarok háborúja) [Alexandra]
Sean McMullen - Glass Dragons
Alexander C. Irvine - One King, One Soldier
John C. Wright - The Last Guardian of Everness
Elizabeth A. Lynn - Dragon's Treasure
Caitlín R. Kiernan - Murder of Angels
Cecelia Holland - The Witches' Kitchen

2004
Lois McMaster Bujold - Paladin of Souls (Lelkek lovagja) [Alexandra]
Terry Pratchett - Monstrous Regiment
Ian R. MacLeod - The Light Ages
Stephen King - The Dark Tower V: Wolves of the Calla (A Setét Torony V. - Callai farkasok) [Európa]
Mary Gentle - 1610: A Sundial in a Grave
Tad Williams - The War of the Flowers (Virágok háborúja) [Alexandra]
Greg Keyes - The Briar King
Peter Straub - Lost Boy Lost Girl
Robin Hobb - Fool's Fate
Nalo Hopkinson - The Salt Roads
Orson Scott Card - The Crystal City
Michael Moorcock - The Skrayling Tree
Kage Baker - The Anvil of the World
Patricia A. McKillip - In the Forests of Serre (Boszorkányerdő) [Delta Vision]
Robin McKinley - Sunshine
Gwyneth Jones - Midnight Lamp
Tanith Lee - Mortal Suns
Stewart O'Nan - The Night Country

2003
China Miéville - The Scar (Armada I-II.) [Metropolis Media]
Terry Pratchett - Night Watch
Dan Simmons - A Winter Haunting
Jonathan Carroll - White Apples
Jacqueline Carey - Kushiel's Chosen
Jasper Fforde - Lost in a Good Book
Patricia A. McKillip - Ombria in Shadow
Jeffrey Ford - The Portrait of Mrs. Charbuque
Ellen Kushner & Delia Sherman - The Fall of the Kings
Nina Kiriki Hoffman - A Fistful of Sky
Lisa Goldstein - The Alchemist's Door
Sean McMullen - Voyage of the Shadowmoon
Graham Joyce - The Facts of Life
Robert Holdstock - The Iron Grail
Sean Russell - The Isle of Battle
Tanith Lee - A Bed of Earth
Cecilia Dart-Thornton - The Lady of the Sorrows
Gwyneth Jones - Castles Made of Sand

2002
Neil Gaiman - American Gods (Amerikai istenek) [Szukits, Agave]
Ursula K. Le Guin - The Other Wind
Lois McMaster Bujold - The Curse of Chalion (Chalion átka) [Alexandra]
Jonathan Carroll - The Wooden Sea
Terry Pratchett - Thief of Time
Charles de Lint - The Onion Girl
Stephen King & Peter Straub - Black House (A fekete ház) [Európa]
Ray Bradbury - From the Dust Returned
Tad Williams - Otherland: Sea of Silver Light
Robin Hobb - Fool's Errand
Michael Moorcock - The Dreamthief's Daughter
Graham Joyce - Smoking Poppy
Poul Anderson - Mother of Kings
Clive Barker - Coldheart Canyon
Garth Nix - Lirael
Nina Kiriki Hoffman - Past the Size of Dreaming
Jeffrey Ford - The Beyond
Jacqueline Carey - Kushiel's Dart
Gwyneth Jones - Bold as Love
Jeffrey E. Barlough - The House in the High Woold
Charlaine Harris - Dead Until Dark (Inni és élni hagyni) [Ulpius-ház]
J. Gregory Keyes - The Shadows of God
Sean Russell - The One Kingdom
Jack Cady - The Hauntings of Hood Canal
Gregory Maguire - Lost

2001
George R. R. Martin - A Storm of Swords (Kardok vihara) [Alexandra]
Tim Powers - Declare
Philip Pullman - The Amber Spyglass (A borostyán látcső) [Magyar Könyvklub, Alexandra]
China Miéville - Perdido Street Station (Perdido pályaudvar, végállomás I-II.) [Ulpius-ház]
Mary Gentle - Ash: A Secret History
Sean Stewart - Galveston
Guy Gavriel Kay - Lord of Emperors
Charles de Lint - Forests of the Heart
Terry Pratchett - The Truth
C. J. Cherryh - Fortress of Dragons
Patricia A. McKillip - The Tower at Stony Wood
John Crowley - Daemonomania
Laurell K. Hamilton - A Kiss of Shadows (Árnyak csókja) [Agave]
Robert Jordan - Winter's Heart (A tél szíve I-II.) [Beholder]
Tanith Lee - White as Snow
Elizabeth Haydon - Prophecy
Robin Hobb - Ship of Destiny
J. K. Rowling - Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter és a Tűz Serlege) [Animus]
P. D. Cacek - Canyons
Katherine Kurtz - King Kelson's Bride
J. Gregory Keyes - Empire of Unreason
Robin McKinley - Spindle's End
Diana Wynne Jones - Year of the Griffin
Barbara Hambly - Knight of the Demon Queen
Thomas Harlan - The Gate of Fire
Paula Volsky - The Grand Ellipse

2000
J. K. Rowling - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter és az azkabáni fogoly) [Animus]
Terry Pratchett - The Fifth Elephant
C. J. Cherryh - Fortress of Owls
Lisa Goldstein - Dark Cities Underground
Peter S. Beagle - Tamsin (Tamsin története) [Delta Vision]
James Morrow - The Eternal Footman
Orson Scott Card - Enchantment
Peter Straub - Mr. X
J. Gregory Keyes - A Calculus of Angels
Jonathan Carroll - The Marriage of Sticks
Barbara Hambly - Dragonshadow
Nina Kiriki Hoffman - A Red Heart of Memories
James P. Blaylock - The Rainy Season
Elizabeth Hand - Black Light
Michaela Roessner - The Stars Compel
Thomas M. Disch - The Sub
Tanith Lee - Saint Fire
Peg Kerr - The Wild Swans
Storm Constantine - Sea Dragon Heir
Elizabeth Haydon - Rhapsody

1999
George R. R. Martin - A Clash of Kings (Királyok csatája) [Alexandra]
Neil Gaiman - Stardust (Csillagpor) [Agave]
Sean Stewart - Mockingbird
Orson Scott Card - Heartfire (Fáklya) [Kalandor]
C. J. Cherryh - Fortress of Eagles
J. Gregory Keyes - Newton's Cannon
Patricia A. McKillip - Song for the Basilisk
Guy Gavriel Kay - Sailing to Sarantium
Charles de Lint - Someplace to Be Flying
Elizabeth A. Lynn - Dragon's Winter
Kate Elliott - Prince of Dogs
Diana Wynne Jones - Dark Lord of Derkholm
Jane Yolen - The One-Armed Queen
Jane Lindskold - Changer
Pamela Dean - Juniper, Gentian, and Rosemary
Dave Duncan - The Gilded Chain
Midori Snyder - The Innamorati
Kara Dalkey - Bhagavati
Yves Meynard - The Book of Knights
J. K. Rowling - Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter és a bölcsek köve) [Animus]

1998
Tim Powers - Earthquake Weather
Michael Swanwick - Jack Faust
Walter Jon Williams - City on Fire
Stephen King - The Dark Tower IV: Wizard and Glass (Varázsló és üveg) [Európa]
Robin Hobb - Assassin's Quest (Az orgyilkos küldetése) [FutureGates, Delta Vision]
Vonda N. McIntyre - The Moon and the Sun
Steven Brust & Emma Bull - Freedom & Necessity
Charles de Lint - Trader
Patrick O'Leary - The Gift
James P. Blaylock - Winter Tides
Philip Pullman - The Subtle Knife (A titokzatos kés) [Magyar Könyvklub, Alexandra]
Robin McKinley - Rose Daughter
Will Shetterly - Dogland
Kate Elliott - King's Dragon
David Drake - Lord of the Isles
Robert Holdstock - Gate of Ivory, Gate of Horn
Terry Brooks - Running with the Demon
Michael Shea - The Mines of Behemoth
Tananarive Due - My Soul to Keep
Sean Stewart - The Night Watch
Michaela Roessner - The Stars Dispose
J. Gregory Keyes - The Blackgod (Hollóisten I-II.) [Delta Vision]

1997
George R. R. Martin - A Game of Thrones (Trónok harca) [Alexandra]
Bradley Denton - Lunatics
Patricia A. McKillip - Winter Rose
James Morrow - Blameless in Abaddon
Robin Hobb - Royal Assassin (A király orgyilkosa) [FutureGates, Delta Vision]
Robert Jordan - A Crown of Swords (A kardok koronája I-II.) [Beholder]
Terry Pratchett - Feet of Clay (Agyaglábak) [Delta Vision]
Pat Murphy - Nadya: The Wolf Chronicles
Christopher Priest - The Prestige (A tökéletes trükk) [Delta Vision]
Terri Windling - The Wood Wife
John Barnes - One for the Morning Glory
Lisa Goldstein - Walking the Labyrinth
Robert Holdstock - Ancient Echoes
Sean Stewart - Clouds End
Philip Pullman - The Golden Compass (Északi fény) [Magyar Könyvklub, Alexandra]
Barbara Hambly - Mother of Winter
Nancy Springer - Fair Peril
Terry Goodkind - Blood of the Fold (A falka vére I-III.) [Excalibur]
Mercedes Lackey - Firebird
Melanie Rawn, Jennifer Roberson & Kate Elliott - The Golden Key
A. A. Attanasio - The Dragon and the Unicorn
Sean Russell - Sea Without a Shore

1996
Orson Scott Card - Alvin Journeyman (Vándorkovács) [Kalandor]
Elizabeth Hand - Waking the Moon
C. J. Cherryh - Fortress in the Eye of Time
Guy Gavriel Kay - The Lions of Al-Rassan
Sean Stewart - Resurrection Man
Nina Kiriki Hoffman - The Silent Strength of Stones
Patricia A. McKillip - The Book of Atrix Wolfe
Michael Moorcock - Blood
Mercedes Lackey - Storm Rising
Martha Wells - City of Bones
C. S. Friedman - Crown of Shadows
Terry Pratchett - Maskerade (Maszkabál) [Delta Vision]
William Browning Spencer - Zod Wallop
Robin Hobb - Assassin's Apprentice (Az orgyilkos tanítványa) [FutureGates, Delta Vision]
Terry Goodkind - Stone of Tears (A könnyek köve I-III.) [Excalibur]
Parke Godwin - The Tower of Beowulf
Elizabeth Willey - A Sorcerer and a Gentleman
Sean Russell - World Without End
Maggie Furey - Harp of Winds

1995
Michael Bishop - Brittle Innings
James Morrow - Towing Jehovah
Robert Jordan - Lord of Chaos (A káosz ura I-II.) [Beholder]
Emma Bull - Finder
Charles de Lint - Memory & Dream
John Crowley - Love & Sleep
Steven Brust - Five Hundred Years After
Mercedes Lackey - Storm Warning
Nancy Springer - Larque on the Wing
Lisa Goldstein - Summer King, Winter Fool
Robert Holdstock - Merlin's Wood
Caroline Stevermer - A College of Magics
Allan Cole & Chris Bunch - The Warrior's Tale
Marion Zimmer Bradley - The Forest House
Rebecca Ore - Slow Funeral
Raymond E. Feist - Shadow of a Dark Queen (A sötét királynő árnyéka) [Beholder]
Rachel Pollack - Temporary Agency
Stephan Grundy - Rhinegold
Pamela Dean - The Dubious Hills
Melanie Rawn - Exiles 1: The Ruins of Ambrai

1994
Peter S. Beagle - The Innkeeper's Song (A fogadós éneke) [Delta Vision]
Michael Swanwick - The Iron Dragon's Daughter
Tad Williams - To Green Angel Tower
Nina Kiriki Hoffman - The Thread That Binds the Bones
Lisa Goldstein - Strange Devices of the Sun and Moon
Robert Jordan - The Fires of Heaven (Mennyei Tűz I-II.) [Beholder]
Robin McKinley - Deerskin
Barbara Hambly - Dog Wizard
Judith Tarr - Lord of the Two Lands
Robert Holdstock - The Hollowing
C. J. Cherryh - Faery in Shadow
Delia Sherman - The Porcelain Dove
R. A. MacAvoy - Winter of the Wolf (The Belly of the Wolf)
Allan Cole & Chris Bunch - The Far Kingdoms
Patricia A. McKillip - The Cygnet and the Firebird
S. P. Somtow - The Wizard's Apprentice
Holly Lisle - Bones of the Past
Melanie Rawn - Dragon Star Book III: Skybowl
Mercedes Lackey - The Robin & the Kestrel

1993
Tim Powers - Last Call
Lois McMaster Bujold - The Spirit Ring
Jane Yolen - Briar Rose (Csipkerózsa) [Metropolis Media]
Guy Gavriel Kay - A Song for Arbonne
Geoff Ryman - Was
Mercedes Lackey - Winds of Change
Barbara Hambly - The Magicians of Night (Magicians of the Night)
Robert Jordan - The Shadow Rising (Hódít az árnyék I-II.) [Beholder]
David Eddings - Domes of Fire
Terry Pratchett - Small Gods (Kisistenek) [Cherubion]
Elizabeth Ann Scarborough - Last Refuge
Dave Duncan - The Cutting Edge
Diana Wynne Jones - A Sudden Wild Magic
Steven Brust & Megan Lindholm - The Gypsy
S. P. Somtow - Forest of the Night
Susan Palwick - Flying in Place

1992
Sheri S. Tepper - Beauty
Charles de Lint - The Little Country
Barry Hughart - Eight Skilled Gentlemen
Ian McDonald - King of Morning, Queen of Day
Barbara Hambly - The Rainbow Abyss
Neal Barrett, Jr. - The Hereafter Gang
Terry Pratchett - Witches Abroad (Vége a mesének) [Cherubion, Delta Vision]
S. P. Somtow - Riverrun
Jonathan Carroll - Outside the Dog Museum
R. A. MacAvoy - King of the Dead
Elizabeth Ann Scarborough - Nothing Sacred
Patricia A. McKillip - The Sorceress and the Cygnet
Michael Moorcock - The Revenge of the Rose
Megan Lindholm - Cloven Hooves
James P. Blaylock - The Magic Spectacles
Tom De Haven - The End-of-Everything Man
Tom Holt - Flying Dutch
Will Shetterly - Elsewhere
Kristine Kathryn Rusch - The White Mists of Power
Mary Gentle - The Architecture of Desire
Paula Volsky - Illusion

1991
Ursula K. Le Guin - Tehanu: The Last Book of Earthsea (Tehanu) [Móra, Szukits]
Terry Pratchett & Neil Gaiman - Good Omens (Elveszett próféciák) [Beneficium, Agave]
Guy Gavriel Kay - Tigana
James Morrow - Only Begotten Daughter
Ellen Kushner - Thomas the Rhymer
Robert Jordan - The Eye of the World (A világ szeme I-II.) [Beholder, Delta Vision]
Tanith Lee - The Blood of Roses
Raymond E. Feist & Janny Wurts - Servant of the Empire (A birodalom szolgálólja) [Beholder]
Charles de Lint - Drink Down the Moon
Mary Gentle - Rats and Gargoyles
Charles de Lint - Ghostwood
Terry Pratchett - Moving Pictures (Mozgó képek) [Cherubion]
Patricia C. Wrede - Dealing with Dragons
Alan Brennert - Time and Chance
Michael Kandel - In Between Dragons
Gael Baudino - Gossamer Axe
Michael Scott Rohan - Chase the Morning
Gene Wolfe - Castleview

1990
Orson Scott Card - Prentice Alvin (Kovácsinas) [Kalandor]
Tim Powers - The Stress of Her Regard
Gene Wolfe - Soldier of Arete
C. J. Cherryh - Rusalka
Bruce McAllister - Dream Baby
Jack Vance - Lyonesse: Madouc (Lyoness III. - Madouc) [Cherubion]
Jane Yolen - White Jenna
Salman Rushdie - The Satanic Verses (Sátáni versek) [Konzorcium]
David Eddings - Sorceress of Darshiva
Jonathan Carroll - A Child Across the Sky
Lisa Goldstein - Tourists
Michael Moorcock - The Fortress of the Pearl (Az igazgyöngy erődje) [Valhalla Páholy]
James P. Blaylock - The Stone Giant
Terry Pratchett - Guards! Guards! (Őrség! Őrség!) [Cherubion]
Patricia C. Wrede - Snow White and Rose Red
Tanith Lee - A Heroine of the World
Sheri S. Tepper - Marianne, the Matchbox, and the Malachite Mouse
Judith Tarr - Ars Magica
Tanya Huff - Gate of Darkness, Circle of Light
Nancy Springer - Apocalypse
Melinda Snodgrass - Queen's Gambit Declined
Stephen R. Lawhead - Arthur (Arthur) [Európa]
David Henry Wilson - The Coachman Rat
Steve Erickson - Tours of the Black Clock
Donald Harington - The Cockroaches of Stay More

1989
Orson Scott Card - Red Prophet (A rézbőrű próféta) [Kalandor]
C. J. Cherryh - The Paladin
Gene Wolfe - There Are Doors
Michael Bishop - Unicorn Mountain
David Eddings - King of the Murgos
James P. Blaylock - The Last Coin
Barry Hughart - The Story of the Stone
Charles de Lint - Greenmantle
Robert Holdstock - Lavondyss
Tad Williams - The Dragonbone Chair
A. A. Attanasio - Wyvern
Elizabeth Ann Scarborough - The Healer's War
Esther M. Friesner - Druid's Blood
Tanith Lee - The White Serpent
Jane Yolen - Sister Light, Sister Dark
Terry Pratchett - Wyrd Sisters (Vészbanyák) [Cherubion, Delta Vision]
Tom Holt - Who's Afraid of Beowulf?
Patricia A. McKillip - The Changeling Sea
Megan Lindholm - The Reindeer People
Jonathan Carroll - Sleeping in Flame
Diana L. Paxson - The White Raven
Michaela Roessner - Walkabout Woman
Susan Shwartz - Silk Roads and Shadows
Kara Dalkey - The Nightingale
Craig Strete - Death in the Spirit House

1988
Orson Scott Card - Seventh Son (A hetedik fiú) [Kalandor Könyvkiadó]
Tim Powers - On Stranger Tides (Ismeretlen vizeken) [Metropolis Media]
Roger Zelazny - Sign of Chaos
Clive Barker - Weaveworld (Korbács) [Maecenas, Szukits]
Connie Willis - Lincoln's Dreams
John Crowley - Aegypt
Barbara Hambly - The Witches of Wenshar
R. A. MacAvoy - The Grey Horse
K. W. Jeter - Infernal Devices
David Eddings - Guardians of the West
Stephen R. Donaldson - A Man Rides Through
Piers Anthony - Being a Green Mother
Emma Bull - War for the Oaks
Jonathan Carroll - Bones of the Moon
Robert R. McCammon - Swan Song
Stephen King - The Dark Tower II: The Drawing of the Three (A hármak elhívatása) [Európa]
James P. Blaylock - Land of Dreams
Patricia Geary - Strange Toys
Raymond E. Feist & Janny Wurts - Daughter of the Empire (A birodalom leánya) [Beholder]
Marion Zimmer Bradley - The Firebrand
Kirk Mitchell - Never the Twain
Katharine Kerr - Darkspell
Terry Pratchett - Equal Rites (Egyenjogú rítusok) [Delta Vision]

1987
Gene Wolfe - Soldier of the Mist
Roger Zelazny - Blood of Amber
Stephen King - It (Az I-II.) [Európa]
Theodore Sturgeon - Godbody
R. A. MacAvoy - Twisting the Rope
Peter S. Beagle - The Folk of the Air
Greg Bear - The Serpent Mage
Megan Lindholm - Wizard of the Pigeons
Katherine Kurtz - The Quest for Saint Camber
Raymond E. Feist - A Darkness at Sethanon (Sethanon alkonya) [Beholder]
Stephen R. Donaldson - The Mirror of Her Dreams
Guy Gavriel Kay - The Darkest Road
Terry Brooks - Magic Kingdom For Sale - Sold!
James P. Blaylock - Homunculus
Piers Anthony - Wielding a Red Sword
Pat Murphy - The Falling Woman
Michael Moorcock - The Dragon in the Sword (Sárkány a kardban) [Delta Vision]
Sheri S. Tepper - Jinian Star-Eye
Esther M. Friesner - New York by Knight
Poul Anderson & Karen Anderson - The King of Ys: Roma Mater
Judith Tarr - The Hounds of God
Geoff Ryman - The Unconquered Country
Charles de Lint - Yarrow
Ramsey Campbell - The Hungry Moon
John Morressy - A Voice for Princess
Terry Bisson - Talking Man

1986
Roger Zelazny - Trumps of Doom
R. A. MacAvoy - The Book of Kells
Barbara Hambly - Dragonsbane
Anne Rice - The Vampire Lestat (Lestat, a vámpír) [Európa, Szukits]
Jack Vance - Lyonesse II: The Green Pearl (Lyoness II. - A zöld gyöngy) [Cherubion]
Katherine Kurtz - The King's Justice
Guy Gavriel Kay - The Summer Tree
Lisa Goldstein - The Dream Years
Piers Anthony - With a Tangled Skein
P. C. Hodgell - Dark of the Moon
Raymond E. Feist - Silverthorn (Ezüsttövis) [Beholder]
Charles de Lint - Mulengro
Richard A. Lupoff - Lovecraft's Book
Steven Brust - Brokedown Palace (A lerombolt palota) [Zrínyi Nyomda]
Clive Barker - The Damnation Game (Kárhozat) [Hibiszkusz]
Terry Brooks - The Wishsong of Shannara (Shannara IV. - A kívánságdal) [Európa]
Megan Lindholm - Wizard of the Pigeons
Michael Shea - In Yana, the Touch of Undying
Parke Godwin - The Last Rainbow
Nancy Willard - Things Invisible to See
Sheri S. Tepper - The Song of Mavin Manyshaped
Nancy Springer - Wings of Flame
Suzy McKee Charnas - The Bronze King
Sheri S. Tepper - Marianne, the Magus, and the Manticore

1985
Robert A. Heinlein - Job: A Comedy of Justice
R. A. MacAvoy - Damiano's Lute
R. A. MacAvoy - Raphael
Stephen King & Peter Straub - The Talisman (A Talizmán) [Európa]
Greg Bear - The Infinity Concerto
Robert Silverberg - Gilgamesh the King
Barbara Hambly - The Ladies of Mandrigyn
David Eddings - Enchanter's End Game (Mágusok végjátéka) [Beholder]
Thomas M. Disch - The Businessman
Piers Anthony - Bearing an Hourglass
Piers Anthony - Crewel Lye: A Caustic Yarn
David Eddings - Castle of Wizardry (A Nyugat hadura) [Beholder]
Robert Holdstock - Mythago Wood
Michael Bishop - Who Made Stevie Crye?
S. P. Somtow - Vampire Junction
Jane Yolen - Cards of Grief
Robin McKinley - The Hero and the Crown
Richard Adams - Maia
Angela Carter - Nights at the Circus (Esték a cirkuszban) [Magvető]
Diana L. Paxson - Brisingamen
Charles de Lint - Moonheart
Fred Saberhagen - The Third Book of Swords
Diana Wynne Jones - Fire and Hemlock
R. A. Lafferty - Half a Sky
T. E. D. Klein - The Ceremonies
Katherine Kurtz - The Bishop's Heir
Lloyd Alexander - The Beggar Queen

1984
Marion Zimmer Bradley - The Mists of Avalon (Avalon ködbe vész) [Édesvíz]
Tim Powers - The Anubis Gates (Anubisz kapui I-II.) [Árkádia-Szukits-Valhalla]
George R. R. Martin - The Armageddon Rag
Jack Vance - Lyonesse (Lyonesse) [Cherubion]
Stephen R. Donaldson - White Gold Wielder
Stephen King - Christine (Christine) [Árkádia, Európa]
Stephen King - Pet Sematary (Állattemető) [Európa]
C. J. Cherryh - The Dreamstone
R. A. MacAvoy - Damiano
Samuel R. Delany - Neveryóna
Piers Anthony - Dragon on a Pedestal
Orson Scott Card - Hart's Hope
Jack Vance - Cugel's Saga (Démonpikkelyek) [Cherubion]
Marta Randall - The Sword of Winter
R. A. MacAvoy - Tea with the Black Dragon
David Eddings - Magician's Gambit (A varázsló játszmája) [Beholder]
C. J. Cherryh - The Tree of Swords and Jewels
Piers Anthony - On a Pale Horse
Peter Straub - Floating Dragon (Lebegő sárkány I-II.) [Bolt Kft.]
Michael Ende - The Neverending Story (A Végtelen Történet) [Árkádia, Európa]
Tanith Lee - Anackire
John M. Ford - The Dragon Waiting
Tanith Lee - Sung in Shadow
Andre Norton - 'Ware Hawk!
S. Morgenstern - The Silent Gondoliers
Evangeline Walton - The Sword Is Forged

1983
Gene Wolfe - The Sword of the Lictor (A Lictor kardja) [Delta Vision]
Gene Wolfe - The Citadel of the Autarch
George R. R. Martin - Fevre Dream (Lázálom) [Valhalla Páholy]
Stephen R. Donaldson - The One Tree
Philip K. Dick - The Transmigration of Timothy Archer (Timothy Archer lélekvándorlása) [Agave]
Piers Anthony - Ogre, Ogre
Chelsea Quinn Yarbro - Tempting Fate
Piers Anthony - Centaur Aisle
Piers Anthony - Juxtaposition
Kate Wilhelm - Oh Susannah!
David Eddings - Pawn of Prophecy (A prófécia gyermeke) [Beholder]
Terry Brooks - Elfstones of Shannara (Shannara III. - Tündérkövek) [Európa]
Nancy Springer - The Black Beast
Glen Cook - The Swordbearer
Gillian Bradshaw - In Winter's Shadow
M. John Harrison - In Viriconium
Michael Talbot - The Delicate Dependency
Robin McKinley - The Blue Sword
Charles L. Grant - The Bloodwind

1982
Gene Wolfe - The Claw of the Conciliator (A Békéltető ereklyéje) [Delta Vision]
John Crowley - Little, Big
Roger Zelazny - The Changing Land
Michael Moorcock - The War Hound and the World's Pain (Harcikutya) [Móra, Delta Vision]
Robert Stallman - The Captive
Katherine Kurtz - Camber the Heretic
F. Paul Wilson - The Keep
Andre Norton - Horn Crown
Kate Wilhelm - A Sense of Shadow
Tanith Lee - Lycanthia
Chelsea Quinn Yarbro - Path of the Eclipse
Tanith Lee - Delusion's Master
Avram Davidson - Peregrine: Secundus
Gillian Bradshaw - Kingdom of Summer
Linda Haldeman - Esbae: A Winter's Tale
Patricia Wrightson - Journey Behind the Wind
Nancy Springer - The Sable Moon
Roger Zelazny - Madwand
Andre Norton - Gryphon in Glory
Mildred Downey Broxon - Too Long a Sacrifice
Stephen King - Cujo (Cujo) [Maecenas, Európa]
Piers Anthony - Blue Adept

1981
Robert Silverberg - Lord Valentine's Castle (Lord Valentine kastélya) [Zrínyi Nyomda, Metropolis Media]
Gene Wolfe - The Shadow of the Torturer (A kínvallató árnya) [Delta Vision]
Stephen R. Donaldson - The Wounded Land
Roger Zelazny - Changeling
Elizabeth A. Lynn - The Northern Girl
Piers Anthony - Split Infinity
Ursula K. Le Guin - The Beginning Place
Suzy McKee Charnas - The Vampire Tapestry
Peter Straub - Shadowland
Stephen King - The Mist (Köd) [Európa] - A Csontkollekció című kötetben
Chelsea Quinn Yarbro - Ariosto
Tanith Lee - Kill the Dead
Fred Saberhagen - Thorn
Tanith Lee - Sabella
Manly Wade Wellman - After Dark
M. John Harrison - A Storm of Wings
Robert Stallman - The Orphan
William Horwood - Duncton Wood
Glen Cook - All Darkness Met
Parke Godwin - Firelord
Basil Copper - Necropolis
Lyndon Hardy - Master of the Five Magics

1980
Patricia A. McKillip - Harpist in the Wind
Stephen King - The Dead Zone (Holtsáv) [Magvető, Európa]
Samuel R. Delany - Tales of Neveryon
Piers Anthony - Castle Roogna
Poul Anderson - The Merman's Children
C. J. Cherryh - Fires of Azeroth (Azeroth pokla) [Hajja & Fiai]
Elizabeth A. Lynn - Watchtower
Mary Stewart - The Last Enchantment
Ursula K. Le Guin - Malafrena
Tanith Lee - Death's Master
Chelsea Quinn Yarbro - The Palace
Elizabeth A. Lynn - The Dancers of Arun
Octavia E. Butler - Kindred
Lynn Abbey - Daughter of the Bright Moon
Diane Duane - The Door Into Fire
Phyllis Eisenstein - Sorcerer's Son
Tim Powers - The Drawing of the Dark

1978
J. R. R. Tolkien - The Silmarillion (A szilmarilok) [Árkádia, Európa]
Fritz Leiber - Our Lady of Darkness (Éjasszonyok) [Delta Vision]
Stephen R. Donaldson - The Chronicles of Thomas Covenant the Unbeliever (A Kárhozat Urának átka) [Holnap] [a trilógia első része jelent meg csak]
Stephen King - The Shining (A ragyogás) [Árkádia, Európa]
Terry Brooks - The Sword of Shannara (Shannara II. - A kard) [Európa]
Richard A. Lupoff - Sword of the Demon
Patricia A. McKillip - Heir of Sea and Fire
T. H. White - The Book of Merlyn (Merlin könyve) [Szukits]
Piers Anthony - A Spell for Chameleon (Varázslat Kaméleonnak) [Delta Vision]
Joy Chant - The Grey Mane of Morning
Thomas Burnett Swann - Cry Silver Bells
Andre Norton - Trey of Swords
Thomas Burnett Swann - Queens Walk in the Dusk
Susan Cooper - Silver on the Tree