2013. április 29., hétfő

Brandon Sanderson - Ködszerzet V-VI.


Brandon Sanderson - Ködszerzet V-VI.
(Ködszerzet 03. - A Korok Hőse)

Brandon Sanderson - The Hero of Ages
(Mistborn 03.)
Eredeti megjelenés: 2008
Magyar kiadás: Delta Vision, 2013
Hossz: 1132 oldal
Műfaj: fantasy
Fordította: Kopócs Éva, Matolcsy Kálmán
Díjak:
David Gemmell Legend-díj jelölt, 2009

Tartalom:
Ki is a Korok Hőse?

A Végső Birodalom megdöntése és a szabadság kivívása érdekében Vin végzett az Uralkodóval. Ennek eredményeként azonban a Mélység – a mindent elborító köd halálos megnyilvánulási formája – visszatért, nyomában sűrű hamuesőkkel és egyre hevesebb rengésekkel. Úgy tűnik, az emberiség sorsa megpecsételődött.

Elend Venture császár, aki a Megdicsőülés Kútja végén csak ködszerzetté válva menekülhetett a halál torkából, abban reménykedik, hogy sikerül rábukkannia az Uralkodó által hátrahagyott nyomokra, amelyek segítségével megmentheti a világot. Kedvesét, Vint eközben emészti a bűntudat, amiért hagyta magát félrevezetni, és szabadon engedte a Kútban lakozó, Romlás néven ismert misztikus erőt. Romlás a világ pusztulására tör, és lehetetlennek tűnik, hogy ebben bárki képes megakadályozni.

A Ködszerzet-trilógia befejező része nem marad adós az első két könyvben beígért izgalmakkal: a titkok sorra lelepleződnek, a sorozat korábbi részeiben gyökerező összefüggések értelmet nyernek, és a meglepetések tűzijáték gyanánt sziporkáznak végig a köteten. A végkifejlet pedig mind eredetiségében, mind vakmerőségében a párját ritkítja.
 

Brandon Sanderson és mellette néhány keményfedeles,
egykötetes példánya az első Ködszerzet könyvnek.
Olyan szépen mutatott volna a szintén DV-s Elantris mellett a polcomon. :-(
Brandon Sandersont (1975- ) - akinek legújabb kötetét, a The Emperor's Soul-t 2013-ban HUGO-díjra jelölték -, már nem kell bemutatni a blog rendszeresebb olvasóinak. A magyarul eddig megjelent összes könyvéről - A Végső Birodalom; A Medicsőülés Kútja; Gyülekező fellegek; Az Éjfél Tornyai - csak méltatásokat írtam, nem véletlenül. Egyszer talán az Elantris-ról is összehozok pár sort, ami még mindig a kedvenc Sanderson kötetem, de most természetesen nem arról lesz szó.

Acélinkvizítor
Kolossz
A Ködszerzet trilógia végére értem - bár a The Alloy of Law címet viselő "kiegészítő kötet" magyarországi megjelenése még hátra van. Mivel Sanderson nem fukarkodik a tintával, ez bizony körülbelül háromezer-kétszáz oldal csúcsminőségű epikus fantasy elolvasását jelenti. Most egy rövid, tudatosan spoiler-kerülő összefoglaló következik a kötetekről:

A gyorsvonatként dübörgő, fejkapkodós első rész még csak a bevezetője volt a történetnek, bár igazság szerint ezt akkor álmomban sem gondoltam volna. A történet folyamatosan pörgött, teljesen új, fém alapú kettős mágiarendszert (allomanciát és ferukímiát) és egy nagyon lehúzós, szürke világot ismerhettünk meg a regény lapjain. A félisteni erejű, zsarnok uralkodó ellen szerveződő törvényenkívüliek csapata hősies harcba kezdett az elnyomott szká népcsoport felszabadításáért. Sanderson zseniális mesélési stílusával a könyv "pikk-pakk" elfogyott. A fizikusoknál biztosan heves szívdobogást kiváltó harci leírásokat kritizáltam kicsit akkoriban, de igazából szokható volt, ráadásul engem ezek a részek érdekelnek a legkevésbé egy könyvben. Komolyabb gondom a főszereplőnővel volt, mert valami miatt nem lett szimpatikus. A történet maga hibátlan volt - a végén pedig az álleesés és a földre ülés garantált!

A második rész az első rövid összefoglalásával kezdődik, szóval nem kell feltétlen elolvasni az előző részt a történet teljes felfogásához, élvezetéhez. A harc- és mágiarendszert már ismerősként köszönthettem, semmi meglepőt nem hozott - de nem is kellett -, a főszereplőnőt továbbra sem bírtam igazán, de szerencsére a többiek bőven kárpótoltak emiatt. A Végső Birodalom történései óta egy év telt el, és... nem lett jobb semmi. Enyhén szólva. Sőt! Minden sokkal rosszabb, mint az Uralkodó idejében volt. Az első részben úgy gondoltam, egy rabszolgasorban szenvedő, állandó félhomályban élő nép sorsa nehezen lehet még rosszabb, de tévedtem, simán lehet. Sanderson a könyv második felében - az első kötet eléggé ismétlés-, beetetés- és altatás-hangulatú - nagyon komolyan beiindítja a rakétáit. Ekkorra már ugye az alapokkal mindenki régen tisztában van, a tucat-fantasykon szocializálódott olvasó talán már egyenesen a könyv végét találgatja - Ki hal meg?; Ki marad életben?; Ki a Korok Hőse?; Mi a Korok Hőse?; Mi ez a köd igazából?; Hol lehet az a fránya Megdicsőülés Kútja? -, amikor egy kavar itt, egy csavar ott, az olvasó meg pislog, mint a közmondásos hal a szatyorban. A vége pedig... WTF was happened here?! Hibátlan! És most még jobban üt, mint eddig:

"...Acélba vésem ezeket a szavakat, mert semmi sem biztos, ami nincs fémbe zárva."

Még mindig ez a könyv legdizájnosabb borítója
A harmadik rész újra az első két rész rövid (?) összefoglalójával nyit. Ez a rész igazából igen hasznos volt - hiszen az első rész magyar kiadása óta már pár év eltelt -, felidézi az eddigi történéseket, örültem neki nagyon. Az események alakulását és a szereplők "szívás-faktorát" nézve hamar belátjuk, hogy az első részben - és igazából a mostanihoz képest még a második részben is - idilli állapotok uralkodtak a Birodalomban. Sanderson vér-kő-brutál-profi módon taszítja a szereplőket egyre kilátástalanabb helyzetekbe. Két "új" szereplő kapcsolódik be a történetbe, mégpedig Romlás és Oltalom, és bár minden régi olvasó már kívülről ismerni véli (hiszen már kétezer-ötszáz oldala erről olvas!) a Birodalom alapvető működését, intézményeit, a harmadik mágiaforma - a hemalurgia - , a két új szereplő, az alumantikus fémek számának (és ezzel együtt a különböző képességeknek) a folyamatos emelkedése és a ritkán (szinte egészen pontosan kétszáz oldalanként), de végre valahára a helyükre pattanó aprónál is apróbb eseménymorzsák hatására a Kedves Olvasó egyszerre fogja az állát keresni, a fejét fogni, szentségelni és az író tehetsége előtt fejet hajtani. Ezeket az apró-cseprő eseménykéket ugyanis kivétel nélkül mindet többször is elismételték a három könyv mindegyikében - szóval egyértelműen kitalálható, logikus események, nem deus ex machinák, vagy hirtelen kitalált szerzői menekülések egy lehetséges logikai csavar elől - de valami miatt mégse kattannak be sose, csak pont akkor amikor ez a ZSENIÁLIS író akarja, épp a legjobb helyen, a megfelelő időben ahhoz, hogy tényleg nagyot üssön. Egyszóval, az egész trilógia telis-tele van meglepő fordulatokkal, de ez a rész ebben a viszonylatban magasan viszi a pálmát! A végét pedig a lezárása előtt száz oldallal sem fogja kitalálni senki, esetleg egy szerencsés tippel. És mégis...

"...Egy vonatkozásban minden vallás hasonló volt: mindegyik megbukott. A követőik vagy meghaltak, vagy leigázták őket, így a hitrendszerek sorra eltűntek. Ez nem elég bizonyíték?"

...szerintem nem ez a legjobb része a sorozatnak. (Az az első volt, méghozzá az akkor még ismeretlen, sablonmentes, élő, lüktető, teljesen egyedi szájíz szerint kidolgozott logikus világa miatt.) Azon nem akadok fenn külön, csak megemlítem, hogy Vin-t mostanra sem sikerült megkedvelnem, de a probléma nem ez. Hanem, hogy a rész egyértelműen túl van írva, nem is kevéssel. Nem tudom, hogy igaz-e, hogy az amerikai olvasóknak mindent ennyire a szájukba kell rágni - kétlem -, de ebben egy csomó dolgot legalább százszor leír a szerző. Nem azokra az előbb tárgyalt apróságokra gondolok, amik a kötet fordulópontjait jelentik, mikor végre felfogjuk a hozzájuk kapcsolódó események jelentőségét. Azok csak néhányszor szerepelnek a könyvekben, okosan elszórva. A könyv első olvasásakor ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy az a jelentéktelen esemény fontos lesz még a végjátékban is. Én olyan triviális megállapításokról beszélek most, amik semmivel nem viszik előre a történetet, mert már eddig is kívülről tudtuk mindet! Például: Folyamatosan hullik a hamu, és ez rossz!; A vörösréz elrejti az allomantákat! és hasonló megállapítások tucatjaira gondolok. Ilyenekből oldalanként van kettő-három is, teljesen feleslegesen. Komolyan nem említenék meg ilyen apróságot, de néha már kifejezetten idegesített, hogy ennyire hülyének néznek. Ne felejtsük el, hogy több mint ezer oldalba rengeteg ismétlés fér ám bele! Érzésre  olyan volt, mintha egy - vékonyabb - könyv elolvasására szánt időt vett volna el a céltalan ismételgetések végeláthatatlan sorozata. Az első két kötetben nem emlékszek ilyesmikre. Ez van. A könyv simán kedvenc lenne - sosem írtam még ilyet, szóval tessék komolyan venni! -, ha pár száz oldallal rövidebb lenne. Így is megkapja az ajánlott "plecsnit" persze, hiszen a történetet (és főleg az egész sorozat történeti ívét) szuperlatívuszokkal tudnám csak érzékeltetni.
A trilógia összességében: "Must read!"

A könyvért köszönet a Delta Vision Kiadónak!

Térképek:


 
 

2013. április 28., vasárnap

Bari Máriusz (D4m4g3) - Damage Report


Bari Máriusz (D4m4g3) - Damage Report

Eredeti megjelenés: MangaFan, 2012
Műfaj: dokumentum-regény, sci-fi, cyberpunk, internet, technika, japán, manga, future, tudomány
Hossz: 412 oldal

Tartalom:
A DAMAGE REPORT a kétezres évek kordokumentuma az életünkről, kapcsolatainkról, internetekről, értékrendekről, szexről, technológiai újdonságokról és régiségekről, egy szóban: rólunk. Hogyan képzeltük el a jövőnket? És mi lett helyette? Hogyan működnek a jövőkutatók? Mik azok, amiket nem jósoltak meg, de megkaptunk? Milyen egy közösségi oldal az üzemeltetők oldaláról? Hogyan értjük a zenét, más kultúrákat és egymást? Milyen kulturális mozgalmak vannak a Tron és a Mátrix mögött? És tényleg van internetkapcsolat a Föld és a Mars között?
Ezek a könyv legártatlanabb kérdései.




Bari Máriusz
Tegnapelőtt óta a fenti könyv kibővített EBOOK változatát a szerző ingyenesen elérhetővé tette bárkinek, akit érdekelnek a könyv témái. Hiszen DAMAGE szerint az információ ingyenes és mindannyiunké.

Aki az elmúlt évtizedben otthonosan mozgott a főváros éjszakai életében, biztosan összefutott már Máriusszal egy-két-sok partin, ahol akár mint szervező, akár mint fellépő vagy csak látogató volt jelen. Mert ő tényleg ott volt mindenhol - ezt személyesen garantálhatom, hiszen többször is volt szerencsém vele - jobbára hajnal felé - beszélgetni mindenféle témákról, amik épp eszünkbe jutottak. Az "alternatív" fiatalság legnagyobb magyar underground közösségi és zenei portálának, az azóta békés jobblétre szenderült LD50-nek is alapítótagja volt. [RIP]

Annyiban rendhagyó most ez a poszt, hogy a könyvet - bevallom - még nem olvastam, de fogom, és látatlanban is elhiszem, hogy érdemes a figyelemre. A PDF file-t bárki bárhová feltöltheti, nincs jogvédelem alatt. Elolvasása legális, szóval egy próbát megér - már csak szerteágazó témái miatt is.

Valószínűleg még visszatérek egy hosszabb poszt erejéig a könyvre.

Pater Sparrow - 1


Azt mondtam a múltkor, hogy nem lesz több filmajánló a blogon, de a kivétel csak erősíti a szabályt, mint tudjuk. ;-)

Mivel éppen Stanislaw Lem Csillagnaplóját olvasom (egyébként zseniális), eszembe jutott, hogy Vérnyúl barátom a "minap" ajánlotta, hogy nézzem meg a szintén egy Lem műből, Az emberiség egy perce [One Human Minute (Biblioteka XXI wieku, 1986)] névre hallgató novellából készült, 1 című magyar filmet.

Az 1-et 2009-ben készítette Pater Sparrow (Verebes István fia) rendező - és kicsi de lelkes csapata -, aki Londonban tanulta a filmkészítés csínját-bínját. Első egész estés filmjük a 40. Magyar Filmhéten debütált és öt díjával a megmérettetés legfelkapottabb műve lett. Később más, külföldi fesztiválokon is nagy sikerrel vetítették és több díjjal is jutalmazták.

Kicsit féltem azért tőle, hiszen körülbelül a Kontroll óta nem láttam igazán jó magyar filmet, főleg nem magyar sci-fit. Manapság a magyar tömegfilm-gyártás mozikba kerülő "remekeitől" az ég óvjon mindenkit. Butábbnál butább vizezett romantikus giccsparádéba bújtatott reklámok szinte egytől egyig. Elvétve születik csak pár jobb, karakterközpontú vígjáték, dráma vagy/és független művészfilm.

Hitte azt valaki, hogy mást fogok választani illusztrációnak helyette?
Nos, ez JÓ VOLT... VÉGRE!!! Az operatőri munka - a filmhez használt filterek - végre tengerentúli minőségűek. Sötét tónus, fakó színek. A film látványvilága kiváló volt, illett is a komorabb/komolyabb témához. A zene is tetszett, ahogy a bevágott fekete-fehér híradós-részletek és az alatta menő narrálás szintén. A színészek végre színészkednek, nem ripacskodnak (maximum ahol kell), külön öröm, hogy olyan nagy nevek is szerepet kaptak egy ilyen - gondolom - alacsonyabb költségvetésű filmben, mint Mácsai Pál, Sinkó László (akinek külön örültem) vagy Mucsi Zoltán. A fiatalabb generáció tagjai is kitettek magukért, legfőképpen a bájos szeplőit meghazudtolóan bevállalós Kerekes Vica. Remélem sok filmben kap még szerepet...

Bár a történet science-fiction, nem csak a tiszta fantasztikumot kedvelőknek tetszhet, hanem azoknak is, akik kedvelték Darren Aronofsky - Pi (1998) című alkotását, hiszen a két film kis túlzással szinte egymás testvére. A sokakra riasztólag ható művészfilm-faktortól sem kell azonban megijedni, a film végig fogyasztható marad. Az egyedüli problémám a hanggal volt, mégpedig, hogy - bár kristálytiszta (ha nem vesszük figyelembe a tömörítés miatt keletkező minőségvesztést) - még mindig olyan "dobozhangú", mint a '70-es, '80-as években készült, vasárnap délelőttönként vetített ifjúsági Verne-tévéjátékoké volt. (Ki nem emlékszik például az Utazás a Holdbára (1974) vagy más hasonló tv-klasszikusokra?

A történet egy valójában nem is létező könyvről szól, ami szembesít minket - mint egyént - minden olyan dologgal, amik egy perc alatt történnek velünk - mint emberiséggel - a Földön. A súlyos problémákat előidéző könyv szerzői után a Valóságvédelem (RDI - Reality Defense Institute) nyomozói indítanak hajszát.

Mivel a film nem érhető el DVD-n - illetve BLU-RAY-en vagy moziban - és a tévében sem adják hetente, mint az S.O.S. Szerelem-et és társait, szóval legális forrásból beszerezhetetlen, ezért most ide embedelem az egész filmet nagy igényesen. Ha a készítőknek ez nem tetszik - mondjuk érdekelne, hogy erre mi okuk lenne! -, szóljanak érte, le fogom szedni.
Addig meg nézzétek meg sokan, gondolom van még, aki nem is hallott róla! Végre egy új magyar sci-fi mozi, ami bár messze nem tökéletes, mégis olyan, amit jó szívvel ajánlhatok. Gratulálok a készítőknek! (És köszi Gergő!)

2013. április 25., csütörtök

Május Károly már elektronikusan is elérhető


Gondoltam, A Vadnyugat farvizén - hiszen ebben sincsen fantasztikum - még gyorsan jelzem, hogy a különböző élelmiszerláncok (CBA, SPAR) és újságosbódék polcain pár hónapja feltűnő, kisalakú, keményfedeles, zöld formátumú és mi tagadás iszonyúan gagyi borítójú Karl May életműsorozat egy ideje - én ma láttam meg - már elektronikus formátumban (epub és prc) is elérhető 890 forint/db áron a Duna International Kiadó jóvoltából.

A már ezerszer elolvasott és néhány kötet erejéig majdnem minden háztartásban évtizedek óta biztosan megtalálható német indiántörténetek esetleges újbóli összegyűjtésének az adhat apropót, hogy magyarul eddig csak és kizárólag az ifjú olvasók számára lebutított, megcsonkolt változat volt elérhető. Hogy mi a probléma az eddig megjelent Szinnai Tivadar-féle fordításokkal? Itt egy jó cikk a témában, amit érdemes elolvasni! Ennek a sorozatnak tehát az összes kötete az eredeti művekből teljesen újrafordított, "adult" változat, tehát minimum kuriózum, de szerintem egyenesen hiánypótló. Nagyon örülök ennek a sorozatnak (kivéve a borítóknak), csak jöhetnének a részek tempósabban is, hiszen úgy kezdődött, hogy két hetente kapunk egy-egy új könyvet, a Winnetou II. részére (05.24. az új megjelenési dátum) viszont már legalább két hónapja várunk!
Lelkesen gyűjtöm - és a környezetemben sem egyedül! -, tessék tehát iparkodni! ;-)
(Ne legyen senkinek nagy meglepetés majd, ha felbukkan még a blogon pár rövid poszt ezekről a kötetekről, oké?!) :)

A sorozat kötetei:

1. kötet - Az Ezüst-tó kincse (Der Schatz im Silbersee, 1890/91)
2. kötet - Medveölő fia (Der Sohn des Bärenjägers, 1887)
3. kötet - A sivatag szelleme (Der Geist des Llano estakado, 1888)
4. kötet - Fekete Musztáng (Der schwarze Mustang, 1896/97)
5. kötet - Az olajkirály I. (Der Ölprinz, 1893/94)
6. kötet - Az olajkirály II. (Der Ölprinz, 1893/94)
7. kötet - Kajmán kapitány (Kapitän Kaiman, 1895)
8. kötet - Karácsony I. („Weihnacht!“, 1897)
9. kötet - Karácsony II. („Weihnacht!“, 1897)
10. kötet - Old Surehand I. (Old Surehand I-III, 1894-96)
11. kötet - Old Surehand II. (Old Surehand I-III, 1894-96)
12. kötet - Old Surehand III. (Old Surehand I-III, 1894-96)
13. kötet - Winnetou I. (Winnetou der Rote Gentlaman I-III, 1893)
14. kötet - Winnetou II. (Winnetou der Rote Gentlaman I-III, 1893)
15. kötet - Winnetou III. (Winnetou der Rote Gentlaman I-III, 1893)
16. kötet - Winnetou IV. (Winnetou der Rote Gentlaman I-III, 1893)
17. kötet - Winnetou öröksége I. (Winnetous Erben / Winnetou IV, 1910)
18. kötet - Winnetou öröksége II. (Winnetous Erben / Winnetou IV, 1910)
19. kötet - A sziklavár I. (Satan und Ischariot I, 1896)
20. kötet - A sziklavár II. (Satan und Ischariot I, 1896)
21. kötet - Krüger bej  (Satan und Ischariot II, 1896)
22. kötet - Sátán és Júdás I. (Satan und Ischariot III, 1897)
23. kötet - Sátán és Júdás II. (Satan und Ischariot III, 1897)
24. kötet - Idegen ösvényeken I. (Auf fremden Pfaden, 1897)
25. kötet - Idegen ösvényeken II. (Auf fremden Pfaden, 1897)
26. kötet - Old Firehand I. (Old Firehand, 1875)
27. kötet - Old Firehand II. (Old Firehand, 1875)
28. kötet - Bunkers Joe, a félszemű (Joe Burkers, das Einaug, 1882/83)
29. kötet - A vérbosszú oroszlánja I. (Im Reiche des silbernen Löwen I, 1898)
30. kötet - A vérbosszú oroszlánja II. (Im Reiche des silbernen Löwen I, 1898)



2013. április 23., kedd

Hahner Péter - A Vadnyugat


Hahner Péter - A Vadnyugat
20 hős, 20 talány

Eredeti megjelenés: Animus, 2012
Műfaj: életrajz, történelem, dokumentum, néprajz, művelődéstörténet
Hossz: 384 oldal

Tartalom:
Indiánok, cowboyok, kalandorok, kontinenst átszelő postakocsik, dübörgő bölénycsordák mellett zakatoló gőzösök… A Vadnyugat története számos regényírót és filmrendezőt megihletett már. De úgy történt-e minden, ahogyan azt könyv- és filmélményeink alapján tudni véljük? Valójában milyen ruhában járt egy vérbeli cowboy? Hány bölényt ölt meg Buffalo Bill? Milyen látomásai voltak Ülő Bikának a sorsdöntő összecsapás előtt? Mennyire gazdagodtak meg az aranyásók? Milyen szerepet játszott ez a távoli és rejtelmes vidék az Egyesült Államok gazdasági, társadalmi és politikai fejlődésében? Minderre választ kaphatunk ebben a mítoszok és legendák mögé néző, lebilincselően érdekes könyvben.

Hahner Péter történész a Pécsi Tudományegyetem Újkortörténeti Tanszékének vezetője. Több francia és angol klasszikus történelmi művet és életrajzot ültetett át magyarra. Most megjelent könyve a tizennegyedik önálló kötete. Korábbi munkái Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok történelmével foglalkoztak, s ő a szerzője a nagy sikerű 100 történelmi tévhit és Újabb 100 történelmi tévhit című köteteknek. A történelem iránt érdeklődők a Rubicon című folyóiratban is rendszeresen találkozhatnak írásaival.






Tipikusan az a könyv, aminek első ránézésre semmi keresnivalója a Profundus Librumon, de néha még én is kitekintek a fantasztikus témájú művek mögül. Mivel az egyik kedvenc korszakom és helyszínem - a Sötét Középkor mellett - a Vadnyugat és tágabban Amerika felfedezése (1492) óta a kontinens északi részén élő népek rövidke történelme a XX. századig bezárólag, ezért mióta megláttam a boltban a kötetet, már csak az volt a nagy kérdés, hogy mikor fogok végre írni erről a könyvről.

Hahner Péter (1954-)
Eddig Hahner Péter (1954 - ) történésztől egy könyvet sem olvastam ugyan, de már több mostanában megjelent könyvével szemeztem. A 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod (2010) és az Újabb 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod (2011) című könyvei is érdekeseknek tűntek. Az utolsó "akadály" kettőnk közt abban a pillanatban dőlt le, mikor a spagetti-westernekből és Karl May regényekből évtizedek óta szeretett és ismertnek vélt vidék történelmét vette górcső alá legújabb szerzeményében. A tanár úr most negyven rövid, illetve közepesen hosszú, élvezetes stílusban leírt értekezésben bizonyítja be, hogy bizony vannak még hiányos foltok az ismereteinkben, nem is kevés.
Amerikai "indián" törzsek

A könyv olvasása során megtudhatjuk, hogy a ma az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó területek 1607 - az első fehérek alapította és fennmaradt kolónia, Jacksontown - óta számított történelme a véres háborúk, népirtások és üldöztetések sora mellett a makacs közemberek akaraterejének, kitartásának és erőfeszítéseinek - azt kell mondjam - dicső diadala. Történelmi távlatból nézve valószínű, hogy minden földrész minden államáról lehetne hasonlóan sztorizgató, az érdekes részeket előtérbe emelő történelmi művet csinálni, de akkor mégis hol vannak ezek a könyvek? Biztosan léteznek, de velem csak nagyon ritkán jönnek szembe. [Talán a volt magyarországi angol nagykövet - Bryan Cartledge (1931) - ilyen lehet, aki annyira megszerette az országunkat, hogy két (angol nyelven is elérhető) könyvet is írt a történelmünkről. (Megmaradni, és a Trianon egy angol szemével). Az asszonyka kedvenc történésze, ő ajánlotta nagyon, szóval ha tévednék a stílusát illetően, őt okoljátok! ;-)]

Indián rezervátumok napjainkban


Már rögtön az első fejezetben rengeteg információt nyújt Hahner, amikor az indiánok - már az elnevezés is eleve hibás és túlzottan egyszerűsítő - közti kultúrális különbözőségről mesél, majd a területi eloszlásukról térképet is kapunk. A kontinens benépesüléséről meglepő módon pontosat nem tud senki (Kr. e. 10.000 (de akár 48.000 is lehetséges)), ahogy a pontos számukról sem - a fehérek eljövetele előtt egymillió és tízmillió között lehetett valahol -, így az indián kultúrák őskorából egy nagy ugrással el is jutunk hirtelen Pocahontasig, és az 1607-es esztendőig. (A dél-amerikai spanyol hódítás kora (1492-15XX-ig) néha említés szintjén még felmerül, de nem kell izgulnia az egyszeri érdeklődőnek, hogy - Winnetou és a cowboyok történetei helyett - a történelmi korszakok iszonyatos mélységeibe kell lemerülnie.
Amerika 1860-ban

A könyvet olvasva hamar rájöhetünk, hogy egy fejezet egy általános kérdést körüljárva - Hogyan éltek a gerendaházakban? - ismertet meg minket a lehető legélvezetesebb formában a korszakra illetve az épp tárgyalt területre hatást gyakorló néprajzi, politikai, vallási vagy történelmi ismeretekkel. Sok olyan apró furcsaság kapott magyarázatot ahogy haladtam előre a könyvben, amiket igazából sosem értettem, az utána nézés vagy egyszerűen a témán való gondolkodás meg rendszerint elmaradt, de mindig is érdekeltek. Nagyszerű példa, hogy hogyan, miért - és mikor - lettek az államhatárok nyílegyenesre kijelölve, vagy hogy mi a különbség egy állam (mint például Texas) és a már fehérek által szintén elfoglalt - a "békebírós" filmekből ismerős - territóriumok közt. Ennél jóval komolyabb témákat is érint persze a könyv. Például, a britek, franciák és spanyolok mellett az oroszok, a svédek és a hollandok is megpróbálták kihasítani a saját szeletüket az "amerikai tortából", és - kinek másnak, mint az oroszoknak -  ez hosszabb időre sikerült is. Vagy az Antonio López de Santa Anna mexikói diktátor seregei ellen vívott amerikai-mexikói háború, aminek a végén 1847.09.14-én "először vontak fel amerikai zászlót egy idegen állam fővárosában". Az igazán meghatározó történelmi események - például a függetlenségi háború vagy az észak-déli polgárháború - pedig egészen természetes, hogy nem maradhattak ki a kötetből.
Amerika 1839-ben
(Azért raktam be a két térképet, hogy lássátok, 21 év alatt mennyit változtak a nyugati részen a határok)

A "páros" fejezetekben ezzel szemben egy szimbolikus alak - indián vagy fehér vegyesen - életének színes, izgalmas vagy akár sorsfordító eseményei elevenednek meg. A harcokkal vagy épp felfedezésekkel teli élettörténetek olvasása során tisztább képet kapunk a kor határvidéki embereinek gondolkodásmódjáról, küszködésekkel és tragédiákkal sűrűn átszőtt mindennapjaikról. Ledől a mogorva, emberkerülő pioneer-ok mítosza, de nem kell izgulni, emellett a régről ismert történelmi alakokról szóló eddigi ismereteinket új dimenzióval bővíti és új "hősöket" - politikusokat, szerencsevadászokat sőt egyszerű farmereket -, is megismerhetünk. Életük felidézése közben mérhetetlen sok apró anekdotikus információt tudunk meg olyan személyekről, akik életük bizonyos szakaszában kapcsolatba kerültek hősünkkel. Egyik személyes apró kedvencem (sok más mellett) - persze a katonás, hősies-faktora miatt - a Defiance-erőd (Kihívás-erőd) névadásának körülményei.
Amerika történelme 1492-1750 (akiknek nincs ideje történelemkönyvekre)

Amerika történelme 1750-2010

A könyv végén lévő filmajánlóért - mindet beszerzem, ami még nincs meg! - és kronológiai áttekintésért, valamint természetesen a könyvben szereplő térképekért és grafikákért pedig külön köszönet illeti a szerzőt/kiadót, mint ahogy a fogalomtárért is. Remélem sikerült átadnom, hogy remek könyvet olvastam. Nem pontozok már a blogon, de ide eldugok egy 10/10-et. Egy mondatot sem untam a könyvben, és olvasás közben észrevétlen még tanultam is. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a történelmet vagy a Vadnyugatot illetve az itt játszódó történeteket. Gratulálok!

A könyvért köszönet az Animus Kiadónak!

Alfred Jacob Miller (1810-1874) vadnyugati képei
Alfredo Rodriguez vadnyugati galériája


George Washington átkel a Delaware folyón
Megskalpolt fejvadász
Wyatt Earp (és társai)
Az 1862-es Dakota-háború menekültjei

Mormon úttörők 1847-ből



2013. április 21., vasárnap

Nyereményjáték


Hogy, hogy nem, úgy esett, hogy az eheti nyereményjátékunk - a kiadó jóvoltából - újra egy Szukits kötet, mégpedig Ian Watson - Káoszgyermek című könyve, ami a szerző - túlzás nélkül állítható - világhírű Warhammer 40K regény-klasszikusának, az Inkvizítor sorozatnak harmadik kötete. (A regény önmagában is olvasható.)

Ezen a héten rettentő könnyű dolga lesz - ismét - annak, aki meg szeretné nyerni a szóban forgó művet. Nem kell mást tennie, csak írja meg a profunduslibrum@gmail.com emailcímre, melyik volt idén a kedvenc könyve, az eddig olvasottak közül (többet is írhattok). Igen, ennyi. Mindössze egy szerzőt és egy könyvcímet várok (Az email címe legyen egységesen - Nyereményjáték!).
A beküldési határidő: 04.27-e 12:00. A szerencsés nyertes a könyvet postán kapja meg.

Tartalom:
A Negyvenegyedik évezred véres viszályokkal sújtja a Galaxist. Jaq Draco inkvizítor minden erejével igyekszik megfejteni az Eldák ősi könyvét és értelmezni a végső apokalipszisról szóló jóslatot, miközben a birodalom és az idegenek kíméletlen vadászai már a sarkában járnak. Hűséges orgyilkosa, Ey'Lindi elvesztése miatt érzett fájdalma egyre mélyebbre taszítja. Bármit megtenne azért, hogy megtalálja a legendás helyet, ahol vissza lehet forgatni az időt, akár a lelkét is eladná egy démonnak... Ám ha az inkvizítor hite meggyengül, Űrgárdista társának nincs más választása, mint megölni őt.
Eközben a Sabulorb szent világán folyik a mészárlás, és Jaq tudja, hamarosan megérkeznek a Káosz erői. Akkor pedig nem marad más lehetőség, mint a tisztítótűz...

Eredményhirdetés:
Eme egyszerűségében is nagyszerű véletlenszám-generátorral maximálisan tudományosan kiókumláltattam, hogy a könyv szerencsés nyertese nem más, mint:

Farkas Attila

Gratulálok a könyvhöz és jó olvasást kívánok! Köszönöm, hogy a blogon játszottál! :-)
A több tucat most nem nyertes játékosnak is köszönet a részvételéért! Ne keseredjetek el, lesz még játék az oldalon. ;-)

[Gyors elemzéssel megállapítottam, hogy a játékosok idén - eddig - John Scalzi könyveit szerették a legjobban, de több szavazatot kapott Joe Abercrombie, Oliver Bowden valamint... Fábián Janka is! :D]

2013. április 17., szerda

Leslie Watkins & David Ambrose - Összeesküdt ellenségek

Leslie Watkins & David Ambrose - Összeesküdt ellenségek

Leslie Watkins & David Ambrose - Alternative 3
Eredeti megjelenés: 1978
Magyar kiadás: Pannon Könyvkiadó, 1993
Műfaj: dokumentum, sci-fi, thriller, átverés (hoax)
Hossz: 218 oldal
Fordította: Seres Iván
Linkek:
A teljes könyv angolul

Tartalom:
Azonosítatlan repülő tárgyak nyomába erednek a pilóták, de hamarosan szem elől veszítik őket. Űrhajósok különös benyomásai a Holdon: jártak volna itt előttünk emberek? Kiváló képességű szakemberek eltűnnek, mint a kámfor, de továbbra is küldenek haza leveleket. Tucatjával tűnnek el háziállatok és hétköznapi emberek, mások felbukkannak, s fogalmuk sincs róla, honnan is érkeztek. Kiszáradás vagy újabb vízözön fenyegeti a Földet? Ezek a látszatra egymástól független tények mind-mind apró, de árulkodó mozaikdarabkák, melyekből egy valószínűtlen méretű, nemzetközi terv sejlik fel: az emberiség jobbik részének elköltöztetése a katasztrófa felé száguldó Földről. Egy angol televíziósdokumentum-adás nyomán kötetünk szerzői merész, mégis valószínű következtetésekkel leplezik le az összeesküdt hatalmak e roppant tervének iszonyú embertelenségét.




1977.06.20-án csak H. G. Wells Világok harca című regényéből készült, Orson Welles rendezte 1938-as rádiójátékhoz mérhető - amikor a mit sem sejtő hallgatókkal elhitették, hogy UFO-k támadják épp a Földet - sokként rázta meg Nagy-Britannia tévénéző lakosságát a Sceptre Television Science Report címre hallgató tudományos műsorának egyik adása. Ebben az ominózus részben, ami Alternative 3, azaz a "3-as számú változat" címen futott, neves tudósok és oknyomozó riporterek álltak elő azzal a megdöbbentő leleplezéssel, hogy az amerikai és az orosz nagyhatalmak közösen (titokban) épp a Mars kolonizálását végzik. Az ok: a Föld széndioxid szintjének megállíthatatlan növekedése miatt biztosan bekövetkező, emberi civilizáció kipusztulásának megakadályozása. A módszer: "agyelszívás", vagyis tudományos területeken dolgozó emberek eltűntetése és Marsra költöztetése, rabszolgámunkára használt "közönséges" emberek tömeges elrablása, az Alfa Holdbázis Arkhimédesz-bázis és a Cassini-bázis felépítése a Holdon, valamint telepátiával elkövetett öngyilkosságoknak feltüntetett gyilkosságok. A műsor sugárzása után persze villámgyorsan jött a hivatalos cáfolat, hogy az egész csak egy ugratás, egyenesen Bolondok Napi tréfa volt csupán (a felvételt ugyanis 04.01-én rögzítették).

A könyv szerzőpárosa 1978-ban jelentette meg művét, ami azt kell mondjam, elég jól sikerült. A dokumentum-regény manapság már a szenzációhajhász tévéadásokból jól ismert módon, a drámai hatást egyre fokozva, eleinte a kevésbé lényeges információkat csepegtetve - és közben folyamatosan a mézesmadzagot húzva előttünk, hogy lesz még itt sokkal durvább is! - jut el a végső, az ULTIMATE TERROR-hoz. Közben lehallgatott telefonbeszélgetésekből, az Északi-sark jégpáncélja alatt 64 méterrel lévő atom-tengeralattjárón folytatott szuper-titkos nemzetközi megbeszélések átirataiból, TOP SECRET jelentésekből és gondos nyomozati munkával összeszedett apróságokból végül egységes egésszé összeálló történetet ismerünk meg.

A mű stílusa szórakoztató, olvasmányos, sőt - a néha felfedezhető, egymásból nem következő, sőt össze sem igen függő, mégis ok-okozati kapcsolatba állított random eseményeket leszámítva - sokszor érdekes, izgalmas és elgondolkoztató. Mint a legjobb, leginkább hihető összeesküvés-elméletes teóriákban, az igazság magja - sőt talán több is -, itt is valós eseményeken és információkon alapul. Ezért is nehéz megcáfolni a jól kidolgozott elméleteket, hiszen több hiteles adatnak utána lehet nézni. A könyv hátulján "politikai nyomásra" feltüntetett 'spekuláció' szócskát, és a tévéadás után kiadott cáfolatot pedig könnyű egy legyintéssel elintézni, hiszen a bizalom a médiában és a politikusokban már rég megrendült annyira, hogy az utca embere nagy bölcsen, a fejét rázva beletörődve suttogja kedvenc kocsmájában ivócimborájának: "Persze, még SZÉP hogy tagadják! Nem mondanak nekünk EZEK semmit."

A '90-es évek profitorientált magyarországi könyvkiadására jellemzően persze a magyar kiadáson sehol nincs feltüntetve, hogy nem valódi dokumentum-regény a könyv, inkább izgalmas thriller, esetleg egy Blair Witch Project-szerű, jól kitalált ugratás. Nem meglepő módon a film és a könyv a hivatalos cáfolat ellenére is az összeesküvés-junkiek kedvelt műve lett. A hasonló stílusú műveiről ismert Jim Keith Casebook on Alternative 3: Ufo's, Secret Societies and World Control című könyvében egyenesen vitába száll a cáfolattal és kiemeli a könyv teljes mértékben bizonyítható részeit. Igazán nehéz dolga ráadásul nincs is, hiszen az eltelt idő (a könyv első eseményei az '50-es években játszódnak) alatt bebizonyosodott néhány manapság már evidensnek tűnő dolog. Például, hogy az üvegházhatás és az emberi túlnépesedés bizony nem légből kapott, csak sci-fi regényekben szereplő ötlet csupán. (A könyvben még a 2000-re jósolt népességi adatok is helyesek.) Szintén bizonyított tény már, hogy az üvegházhatás miatt a Föld átlaghőmérséklete emelkedik ugyan, de mégsem ez lesz a fő problémánk - először -, hanem a tengerszint emelkedése. (Itt egy érdekes cikk a témában.) Az illegális emberkísérletek ténye (az SS katonaorvosainak látványos leleplezése óta legalább is) szintén nem fantasztikum, hanem sajnos valóság. Az egészséges embereken titkos laboratóriumokban (a könyvben elmegyógyintézetekben) végzett pszichosebészeti kezelések, amiknek a célja egy irányítható "rabszolga"-faj megalkotása innen már csak egy tyúklépés, főleg ha belátjuk, hogy a paranormális jelenségek kutatása (telepátia, spontán öngyulladás, stb.), tanulmányozása mennyire felkapott téma már egy jó ideje - és a politikai vezető(in)k is mennyire elégedettek lennének egy birkamód irányítható lakossággal. Vagy nem? :) Az Edward Uhler Condon asztrofizikus professzor által vezetett - állampolgári nyomásra felállított, az egyre sokasodó "repülő csészealj"-észlelések körüli eseményeket vizsgáló - bizottságról szóló adatok is - legalább Wikipediás szinten - helytállóak.

A Mars - "Máma má ott vagyunk má?"
A cáfolhatatlan tények mellett azért - az internet korában már könnyen leellenőrizhető - hibás adatok és következtetések is szép számmal szerepelnek a könyvben. Szerintem például az 'egyes változat'-nak is nevezett módszer messze kevésbé drága, veszélyes vagy etikátlan, mint a hármas, arról már nem is beszélve, hogy az utána felmerülő problémák megoldására is lenne még pár száz évünk. A gyilkosságok, eltűnések és a kormányzati összeesküvések pedig önmagukból fakadóan ellenőrizhetetlenek. A holdbázisok és az 1962-ben a Marsot elért - és ott belélegezhető levegőt találó - telepesek léte pedig egyenesen megmosolyogtató. (Ha mégis igaz lenne, akkor pedig... damn you, NASA!) Viszont a könyv jó táptalaja lehetett az írók mellett - Ken Mitchell írt 2003-ban egy felejthetőnek tűnő techno-thrillert Alternative 3 címmel, aminek a hátterét adja a Watkins könyv - Hollywood forgatókönyvíróinak is. A könyv eseményeihez megszólalásig hasonló részek időről-időre feltűnnek a '80-as, '90-es évek mozifilmjeiben.

Nem tagadom, valamennyire kedvelem a paranoiás összeesküvés-elméleteket, bár a legelszálltabb ideáktól simán távol tudom magam tartani. Annyit biztosra veszek mindenesetre, hogy a világ nagyhatalmi vezetői finoman szólva kozmetikázzák azokat a híreket, amik - szerintük - "csak a nyugalom megzavarására valók", és amiktől a polgárok reakciója várhatóan kilépne a békés mederből. Szerintem tévednek, de úgy is tudjuk jól, hogy a politikusok (és a MULTIK) mind rosszak! (Igaz, Misi? ;-) ). Az Összeesküdt ellenségek címre keresztelt "átverőkönyv" pedig - hibái ellenére is - tetszett és jól elszórakoztatott még ma is. 

A teljes Alternative 3 film (angolul)