2012. február 29., szerda

Jack London - Kóbor csillag

Jack London - Kóbor csillag

Jack London - The Star Rover
Eredeti megjelenés: 1915
Magyar kiadás: Delta Vision, 2011 (Légrády Kiadó, 1924)
Hossz: 413 oldal
Műfaj: klasszikus, kaland, sci-fi
Fordította: Kornya Zsolt

Tartalom:
Minden börtön rokonságot tart az alvilággal, de a sötét magánzárka, kényszerzubbonyba fűzve, öt éven keresztül maga a pokol. Az ártatlanul elítélt Darrell Standingot azonban nem tudja megtörni a kaliforniai San Quentin fegyház igazgatójának szadizmusa. Bár a teste magatehetetlenül hever a föld alatt, a szelleme szabad: önhipnózisba merülve küldi vissza az idő vezérfonalán, hogy felidézze letűnt életeit, a korábbi állomásokat a lélekvándorlás végtelenbe nyúló láncolatában. Miközben földi porhüvelye vak féregként senyved és sorvad, ő térben és időben bekalandozza az egész világot, a mitikus ősidőktől a Vadnyugat pionírkoráig. Egyetlen élet során ezret él meg: árja harcos, csillagolvasó pap, bővérű tengerész-kalandor, rögeszmés remete, arisztokrata párbajhős, magányos hajótörött… És amikor a törvényszék egy újabb vád örvén a halálba küldi, könnyű szívvel készül a bitófa alá: tudja jól, hogy semmit sem veszíthet…
Ezt a klasszikus fantasy-regényt az irodalomtudomány Jack London jelentős művei között tartja számon, a hazai közönség azonban alig ismeri: utoljára 1924-ben jelent meg magyarul, a Légrády Rt. kiadásában. Most megújult köntösben, a régi fordítás szövegét átfésülve nyújtjuk át az olvasóknak.


A DV Mesterművek - klasszikusok - sorozatának 3. kötete láttán, mivel egész gyermekkoromat végigkísérték Jack London könyvei és novellái (főleg a hajós történeteit és az Alaszkában játszódó történeteket kedveltem - különösen ajánlott az Északi Odüsszeia című gyűjteményes kötetének beszerzése), nem lehetett kétséges az azonnali vásárlás. Most végre elolvasni is jutott időm.
Az első, 1924-es kiadású fordításhoz nem volt szerencsém, ezért most ezt nem is hasonlítanám össze.

Nagyon sokat vártam ettől a könyvtől, ami az első pár fejezet után világossá vált, hogy túlzott elvárás volt. Gondban vagyok, mert nagy kettősséget éreztem az olvasás közben.
Először is, a könyv 22 fejezetből áll, aminek az első 11 fejezete (a könyv harmada) végig Darrel Standing börtönbeli megpróbáltatásairól szólnak, ami "hálás" téma lehetne, de rémesen unalmasan van elhúzva szerintem. Először is nagyjából három fejezetbe simán beleférnének a történések, a többi szimpla időhúzás és ismétlés.
Annyiszor elmondja a fogoly a börtönparancsnoknak, hogy "nincsen dinamit", hogy ezt azt hittem, nem lehet űberelni, de a kényszerzubbony és a sötétzárka megpróbáltatásait még sokkal többször sikerült újra és újra leírnia az írónak, és azt is, hogy a lélek - a szellem - halhatatlan, de nem ám változatosan, hanem sokszor ugyanazokkal a szavakkal, jelzőkkel, biztosan azért, nehogy az olvasó elfelejtse. Én megértettem minimum a második ismétlésre, jelentem. A semennyire sem burkolt társadalomkritikát is felfogtam lehetséges elsőre, pedig ó, hányszor kiszól az író az olvasóhoz, hogy "a fegyőrök a Ti általatok választott fizetett hóhérok, kínzómesterek, XX. században élő Kaliforniai barátaim!" Nem tudom mit szeretne London börtönőrök helyett az elítéltek őrzésére, mi lenne a megoldása, de a Nép nevében azért kötelezően elszégyelltem magam háromszor, a többinél már - csak azért is - újra örültem, hogy vannak börtönőreink.
Ezeken a példákon kívül is folyamatosan ismétel egy csomó minden mást is az író, de én kitartó voltam és semmi nem tántoríthatott el, hogy megtudjam, milyen előző életei voltak ennek az életfogytos rabnak, de aztán amin már egyenesen nevetnem kellett, hogy hányszor de tényleg, hányszor elmondja, hogy sietnie kell az írással, mert a "Halálsoron" van, és mindjárt viszik akasztani, ezért csak a fontos részleteket mondja el, a legtöbb részletet kihagyja, hogy halála előtt be tudja fejezni a memoárjait.
Akkor inkább az ismétléseket hagyta volna el, amivel persze a feszültséget és sokszor a fogoly kilátástalanságát próbálta növelni és érzékeltetni az író, de nálam az ellenkező hatást érte el.

Ami tetszett, az a három elítélt "beszélgetése" egymással - Ed Morrell, az elítéltek egyike Jack London barátja volt. Az ő visszaemlékezései a börtönévekre voltak ezeknek a részeknek és a börtönélet részleteinek a forrásai. A legjobban nekem az elme-sakkozás a másik barátjával tetszett itt. A sakk (a japán sakk [Sógi]) később is felbukkan még a könyvben.

A lényeg, hogy a 11-ik fejezetnél VÉGRE elértük, hogy elkezdődjön a könyv érdekes vagy inkább pörgősebb része - vagyis azt hihetjük csak, mert még két fejezet elmegy azzal, hogy "beetetésképpen" random életeiből villant fel pár bekezdésnyi pillanatocskát, az eljövendő "novellák" egy-egy pillanatát kiragadva. Később a visszaemlékezések közt is vannak átvezető fejezetek, de általában ott sem megy előre a történet, csak újra átismételünk pár - már jól berögzült - tényt, például, hogy őt nem lehet megtörni a kényszerzubbonnyal. Túl hosszú volt.

A 13. fejezet (majdnem a fele) után is megmarad a ki-kiszólogatás az olvasók felé, de maga a regény megváltozik, sokkal SOKkal SOKKAL érdekesebb és olvasmányosabb lesz.

A rab első élete, amit megismerünk az ezt megelőző élete, amikor szekérkaravánon egy népvándorláson vesz részt az 1857-es év Amerikájában. Hangulatos western dráma, és mivel ez a műfaj közel áll a szívemhez, ezért (is) imádtam, de ez tényleg jó volt. Akciódús, indiános, telepeses, minden ami kell egy jó szórakozáshoz, ráadásul - természetesen részben - igaz történeten alapul. (Mountain Meadows - 1857). Nekem ez tetszett a legjobban egyébként, talán a témája miatt.

A következő élet során az 1500-1600-as évekbe kerülünk egy tengerész bőrébe, aki megjárja a déltengeri vizeket és eljut Koreáig. Ennek a történetnek az elején London méltán híres tengerésztörténetei idéződnek meg, de hamarosan változik a műfaj és a tengeri kalandokból egy romantikus, drámai, light-horror bosszú-történet kerekedik. Ez is tetszett, csak egy csöppet nagy léptekkel haladtak benne az események, jó lett volna hosszabban elnyújtott formában, részletesebben olvasni erről az életről.

"...A gyors dolgok olcsó dolgok."

Jack London (1876 - 1916)
A következő történetben egy ókori dán - majd római - harcos bőrébe bújva meséli el jeruzsálemi élményeit Pilátus korában a 20-as 30-as években. Ebben vallási témákat feszeget az író, nyíltan a zsidóság ellen foglalva állást. A rész legkedvelhetőbb karaktere Pilátus. Érdekes okfejtésekkel tarkított, de végső soron csak a jól ismert bibliai történet római szemszögből való újbóli elmesélése.

A következő történet az 1800-as évek elején játszódó déltengeri robinzonád, ami végre végig igazán kalandos, élvezetes írás, stílusában hasonló London kaland-novelláihoz, lényegtelen kis módosításokkal külön történetként is megállná a helyét.

Az utolsó részben nem is egy életet mesél el az író, hanem élet-pillanatok felvillanásait kapjuk leíró képek formájában - jellemzően az ősi korokból -,  például a lovak háziasításáról, a rizs felhasznosításáról vagy egy íjász életéről, amelyek közt az összekötő kapocs a szerelem és még inkább a női nem dicsérete.

"...Mert a férfi különbözik az asszonytól. Az asszony hozzá van láncolva a most fogalmához, csak a pillanat dolgait ismeri, a jelent és semmi mást. Nekünk azonban másfajta becsületünk van, amit ők tagadnak, és másfajta büszkeségünk, amit ők megvetnek. A mi tekintetünk messze röppen a csillagok közé, míg az asszonyok nem látnak tovább, csak maguk elé a földre, apró lábuk alá és szerelmesük vállára és karjukban nevetgélő gyermekeikre. S mégis, a mi alkímiánk úgy olvasztott össze minket a letűnt korokból, hogy az asszony varázslata ott munkál az álmainkban, ott lüktet az ereinkben, és az asszony nekünk több, mint az álom, mint a messzi csillagokba röppenő tekintet, több, mint az élet vére. A hódító férfi mögött, aki vörös és véres lábnyomát otthagyja minden gyarlóbb teremtmény arcán, ott áll az asszony; és ha a férfi nem lett volna nagyszerű szerelmes, sohasem lehetett volna belőle nagyszerű harcos. Szebben harcolunk, szebben halunk meg és szebben élünk – mert szeretünk."

A fegyenc összekötő sztorija is tetszett volna egyébként, egyedüli problémám az ismétlések számával volt és így kicsit untam azokat a részeket, főleg a "novellákkal" összehasonlítva.
Az viszont, hogy ez a könyv mitől lenne fantasy, nagyjából rejtély. Maximum sci-fi, de csak az alapfelvetés, a testből a megpróbáltatások miatt kiszabaduló lélek ötlete miatt, de egyébként simán kalandregény volt szerintem, amivel nem is lenne problémám, mert az is jöhet. Attól azonban, hogy egy könyv a reinkarnációról szól, már automatikusan fantasy (vagy sci-fi) lenne? Nem hiszem.
Arról pedig, hogy az új magyar kiadás - egyébként szép - borítója mennyire átveri az egyszeri olvasót, elég legyen annyi, hogy a könyvben nincs olyan rész, amiben a képen megjelenő bármelyik részlet szerepelne.(Nincs csata, nem kardoznak (csak párbaj van), nincsenek benne seregek és tűzvész és sikoltozó nők sem!)

A könyv eleje egyáltalán nem tetszett (3 pont) - 2-3 fejezetbe besűrítve 7 körül lenne, de így nagyon túl volt írva, később, a visszaemlékezős részek általában nagyon jók voltak (8 pont), ezért átlagolva és jó szívvel fölfelé kerekítve - bár sokkal többet vártam ettől a könyvtől:

Értékelés: 6/10

Linkek:
Wikipedia
Moly
Goodreads
Ekultúra
Shannara

Misfits - Season III.

Misfits - Season III.

Az utolsó sorozat, amit a közelmúltban befejeztem az American Horror Story volt, amitől enyhén szólva nem voltam elájulva, ezért a tutihoz nyúltam, egy rövid (8 rész), angol, szórakoztató, könnyed, idióta, fiatalos, szuperhősös sorozathoz, a Misfitshez, ami már az előző két évadával is bizonyított.

A történet szerint egy csapat angol fiatalkorú? bűnözőpalántát, miközben közmunkát végeztek a helyik közösségi házban, egy elektromos vihar hatására szuper képességeket kaptak (a szokásosakat, tehát időutazás, gondolatolvasás, stb., tehát nem a leggyengébbeket na). Sajnos a felügyelő tisztjük viszont megőrült és le akarta őket mészárolni, de ez végül fordítva sült el. Ezután egyre másra kerülnek fiataljaink a nagyobbnál-nagyobb zűrökbe.



Robert Sheenan [klikkre mozog]
A második évad végén távozott a sorozatból Nathan karaktere (Robert Sheehan), aki abszolút a legjobb karakater volt az egész sorozatban, akkora tuskó-gyökér nagyszájú szexmániás pózer volt, hogy szakadni lehetett rajta. Ami még nagyon tetszett rajta kívül, az a külvárosi angol szleng az iszonyat tájszólással (cockney?), szinte "bántja" a fület, nagyon jó!

Joseph Gilgun [klikkre mozog]
Szóval, hogy működik Nathan nélkül a Misfits? Jött helyette Rudy karaktere (Joseph Gilgun), akinél végül a készítők nem változtattak semmit Nathan-on, ugyanazt a tuskó-hillbilli-gyökér nagyszájú szexmániást játsza, sőt még Sheehan ragyogó grimaszait is átvette, sőt űberelte, ami nem kis teljesítmény. Iszonyú pofákat vág az alpári dumája mellé, sőőőt, mivel a képessége az, hogy az ikertestvére kiugrik a hasából amikor akarja, ezt a vizuális ingert mindjárt meg is kétszerezik nekünk az alkotók. Egyszerűen csodálatos.


Lauren Socha [klikkre mozog]
A másik kedvencem az iszonyúan nagymellű (sajnos hozzá illően "megtermett" is) - természetesen szintén tuskó, kacsaszájú, verekedő csaj Kelly karaktere, akik dumában méltó párja a két srácnak.
A többiekkel sincs probléma különösen, de ezekhez képest csak elmennek.
Amivel volt problémám viszont az a harmadik évad részeinek forgatókönyveinek minőségével volt, azok ugyanis jóval elmaradtak az első két évadhoz képest. Az időutazós nácis rész például nagyon rossz volt (bár egy Fuck nazis! beszólás abban az évad beszólása volt [a Hitler-verés mellett]). Az időutazós téma ellen semmi kifogásom nincs, de lassan egyik időutazós film unalmasabb mint a másik, mert mindig ugyanazokat az elemeket hozzák fel benne (időparadoxon, pillangóhatás stb.), semmi igazán meglepő.

A sorozat zenéje jobb, mint egy átlagos random sorozaté, itt legalább egy jó szám szokott lenni részenként (meg a címzene - nagyon jó az opening!).

Azoknak, akik nem bánják, hogy a történet maga nem szárnyal az egekben, de értékelik a nyelvi finomságokat/durvaságokat, a jó dumákat, néhol szuper színészi játékot és a remek operatőri munkát. Könnyed kikapcsolódás pár délutánra - 18 éven felülieknek a sosem mutatott szexjelenetek és az alpári nyelvezet és a néha-néha erőszakos jelenetek miatt. Természetesen maradok a következő évadra is


Értékelés: 6/10

Linkek:
IMDB

2012. február 27., hétfő

Márciusi könyvmegjelenések


Úgy látszik, a márciusi hónapban végre nekilendülnek a kiadók, és elkezdik ontani a várósabbnál várósabb könyveket (és, hogy mit hoz majd az április, - már tudhazó pár cím a könyvvásáron debütálók közül! -, előre félek!!!
Márciusban viszont nem kétséges, hogy az eddig bejelentett címek közül Robin Hobb Bűvös hajók-ja a legvárósabb, de az Időhajókra is kíváncsi vagyok és azt hiszem ideje elkezdeni az Assassin's Creed sorozatának a bepróbálását is, hiszen annyian mondják, hogy mennyire jó sorozat is az! (Ja, és Gemmell is persze, mint hirtelen beesett versenyző!)
A hónap kérdése, hogy vajon a Könyvmolyképző Kiadó is elkezdi-e már végre újra igazán a könyvkiadást, és megjelenik-e végre az Abercrombie trilógia harmadik része A királyok végső érve, amit annyian várunk már hónapok óta! Drukkolok!

Update: Az áprilisi könyvvásáron jön majd a harmadik Abercrombie könyv!

Susanne Collins - Az éhezők viadala (Agave) - 03.04
Nathan Long - Vérszülött - Warhammer Fantasy - (Szukits) - 03.07
Robert E. Howard - Legjobb Conan történetei (Szukits) - 03.13
Sean Williams - Végzetes szövetség - Star Wars [Old Republic] - (Szukits) - 03.21
Jeff VanderMeer - A vadászok szigete - Predator - (Szukits) - 03.28
Charlaine Harris - True Blood 11. - Véres leszámolás (Ulpius-ház) - 03.28
Stephen Baxter - Időhajók (Galaktika) - 03.02
Stephen King - Atlantisz gyermekei (Európa) - 03.14
Oliver Bowden - Assassin's Creed - Titkos Keresztes Háború (FuMAX) - 03.22
Robin Hobb - Bűvös hajó I-II. (Delta Vision) - 03.06 és 03.13
Erin Morgernstein - Éjszakai cirkusz (Libri) - 03.21
Terry Pratchett - Piramisok (Delta Vision) - 03.31
Jon Courtnay Grimwood - A száműzött angyal (Jaffa) - 03.30
Joe Abercrombie - Az első törvény 03. - A királyok végső érve (Könyvmolyképző) - ??.??
Somlói Ferenc - A Csodák könyve (Delta Vision) - 03.20
Edgar Rice Burroughs - A Mars hercegnője - 03.30
David Gemmell - A Villámlás Pajzsa (Delta Vision) - 03.31
Janet Trautvetter - Aspho-mezők [Gears Of War] (Tuan) - 03.29

2012. február 25., szombat

Joe Hill - Szarvak

Joe Hill - Szarvak

Joe Hill - Horns
Eredeti megjelenés: 2010
Magyar kiadás: Európa Könyvkiadó, 2012
Hossz: 504 oldal
Műfaj: horror, thriller
Fordította: Uram Tamás

Tartalom:
Ignatius Perrish egy részeg éjszaka után arra ébred, hogy irtózatosan fáj a feje... és a tükörbe nézve azt látja, hogy szarvak nőttek a halántékán.
Ig először azt hiszi, hallucinál, a gyász és a harag elvette az eszét. Hiszen az utóbbi egy évet a maga privát purgatóriumában töltötte: egy esztendővel ezelőtt erőszakolták és gyilkolták meg brutális módon, felfoghatatlanul a szerelmét, Merrin Williamset. A teljes idegösszeomlás is szinte természetes lenne nála. Csakhogy ezek a szarvak valódiak...
Azelőtt Ig a boldogok gondtalan életét élte: gazdag szülők gyermekeként, tévésztár báty öccseként megvolt mindene, pénz, biztonság, megbecsülés. Megvolt mindene, sőt annál több is - Merrin szerelme, akivel együtt osztoztak romantikán, diákkori felelőtlenségeken, egy csakis kettejüknek kijutó, varázsos kalandon.
Merrin halálával mindez oda lett. Noha Ig volt az egyetlen gyanúsított, bíróság elé sohasem került, de fel sem mentette soha a kisváros, Gideon közvéleménye: persze hogy azért úszta meg, mert befolyásos szülei vannak! Mintha mindenki elhagyta volna Iget, még az Isten is. Talán csak egyvalaki nem: a benne lakozó ördög...
És most, ezekkel a szarvakkal, Ig rettenetes erőre tesz szert - olyan tehetségre, amellyel végre kinyomozhatja, ki ölte meg Merrint, ki tette tönkre az életét. És bosszút állhat. A templomba járás, az ima nem segített. Jöjjön hát a Sátán!

Stephen King fiának (ezt vajon meddig kell még megemlíteni, míg végre saját jogán is megismerjük?), Joe Hillnek már az első magyarul megjelenő regénye A szív alakú doboz is nagyon tetszett tavaly, ezért nem volt kétséges, hogy mikor januárban láttam, hogy megjelenik a könyv, azonnal elő is rendeltem az Alexandránál - más kérdés, hogy mikor kiértesítettek, hogy mehetek a könyvért, végül is nem adták oda!!!!, mivel szerintük valami "hiba volt a rendszerben" és tévesen kaptam meg [két nappal a boltba menetelem előtt] az emailjüket, ezért azt ajánlották, hogy vegyem meg teljes áron, mert egyébként a boltban sok van belőle náluk. Ezt elhárítva - inkább kölcsönkértem szerencsésebb ismerősömtől a könyvet. Tudom, hogy az Alexandra bénázása miatt a kiadót - és magamat - "büntettem" a vásárlási bojkottal, de felidegesített a történet, na. Mindegy, vissza a könyvre.

Először is leszögezném, hogy a könyv tetszett. Nagyon - ezért lett kiolvasva egy fél nap alatt. De ez nem horror. Vagy ha igen, akkor valami szuper-light user-friendly változat. Inkább paranormális-thrillernek mondanám esetleg, bár a hullák számát egy lassabb Derrick-epizód (fiatalabbaknak CSI-rész) is hozza, és izgulni sem lehet rajta sehol! :D

Viszont ámulhatunk, hogy Hill micsoda érzékkel mutatja be egy szimpatikus, jóravaló, majdnem mindig a helyes dolgot cselekedő átlagember átváltozását egy szimpatikus, jóravaló, majdnem mindig a helyes dolgot cselekvő Ördöggé/démonná. De most komolyan, ennyire szimpatikus "főgonosz", aki a mindenkit irányítani tudó - és egyéb - szuper képességeit folyamatosan fedezi föl és használja arra, hogy rájöjjön, ki ölte meg a barátnőjét és ezzel ki tette tönkre az életét, az ismerősei segítségével, nem is neveznék gonosznak, hiába kapja meg a pokolbeli erejét a Sátánnak, részegsége miatt maga sem emlékezve rá, hogyan és miért is pontosan. 

A könyv öt részből áll, és az első rész magasan a legjobb. Akkor azt hittem a végén max pontot fogok kiosztani a könyvre. Ahogy az emberek találkoznak Ig-el és kéretlen - sőt kifejezett tiltakozása ellenére - is lépten-nyomon rázúdítják sötétebb-világosabb lelkük minden titkos vágyát, perverz gondolataikat, hiszen önként csak az igazat mondhatják neki, hát ez egyszerűen fenséges volt.

A többi 4 rész egységes, homogén egész - nem mintha az első rész ebből kilógna -, főleg visszaemlékezések, kisebb, de jelentős történetek Ig gyermekkorából, élete szerelmével való találkozásáról, kiteljesedéséről, barátságáról a Reparátorral majd az elkerülhetetlen összecsapás persze.

Stílusa itt is olyan maradt, mint első könyvénél, olvasmányos, fordulatos, sodró lendületű, könnyed, szabadszájú (sokszor kifejezetten trágár), néhány (kifacsart) vallásos eszmefuttatással tarkított [pld: Isten és a Sátán barátok, hiszen Isten nem szereti a bűnösöket, ezért a Sátán eltakarítja őket a szeme elől és bezárja őket (bíró és börtönőr)], remek karakterek, sziporkázó párbeszédek, beköpések, ugrálás az idősíkok között (de közben nem összekavarva az olvasót), telis-tele zenei utalásokkal, együttesekkel, zenészekkel, sőt a szereplői is zenészek (a King családban tényleg nagy hagyománya, tisztelete lehet a zenének, ha a fiú is ennyire beleépítette már két könyvébe is, ahogy az apja teszi évtizedek óta már).

"...Egyszer szünetet tartott, és szakállát idegesen csavargatva tűnődött a kevert szövésű textíliákat tiltó törvényen Mózes V. könyvében. Problémás része ez a Szentírásnak. Elgondolkodtató apróság."

"...Az amerikai elbeszélés hagyományaival szembemegy az, hogy hősünket olyan helyzetbe hozzuk, amelyből képtelen kikecmeregni, bár szerintem az életben ez teljesen megszokott."

Joe Hill (1972 - )
Azoknak ajánlom, akik egy jó könyvet akarnak olvasni, ami szórakoztat, de fel nem kavar, néhol megnevettet, de nem megy át önmaga paródiájába. A szerelmi szál miatt, ami az összes történés mozgatórugója benne, nem csak fiúknak ajánlom, nyugodtan el lehet olvasni az ellenkező nemnek is, szerintem tetszeni fog - de nem nyálas-rózsaszín-buborékfelhős természetesen. Keményvonalas horror-rajongóknak pont a legkevésbé fog tetszeni, bár a teljesen megtévesztő szlogen miatt a könyv elején gyanítom, hogy ők vannak becélozva vele főleg, de az ő veszteségük, ha kihagyják.

A könyvből már készül a film is, a forgatás még idén elkezdődik. A rendező Alexandre Aja, aki a Magasfeszültség-et (High Tension) vagy a Sziklák szemé-t (The Hills Have Eyes) is rendezte, amely filmek nekem tetszettek, sőt még a Piranha 3D-s marhulásán is nagyon jól szórakoztam, szóval várós!

Azért lett kevesebb pontos, mint az első könyve, mert bár az is hasonló stílusjegyekből épült fel, az még izgalmas is volt, itt meg gyakorlatilag már előre lehet tudni, hogy mi lesz a vége.

Értékelés: 7/10

Linkek:

2012. február 23., csütörtök

Robert Charles Wilson - Pörgés

Robert Charles Wilson - Pörgés
(Pörgés 01.)

Robert Charles Wilson - Spin
(Spin 01.)
Eredeti megjelenés: 2005
Magyar kiadás: Metropolis Media, 2007
Hossz: 432 oldal
Műfaj: science-fiction
Fordította: Gálvölgyi Judit
Vásárlás:
Galaktikabolt
Díjak:
Hugo-díj (2006)
Kurd-lawitz-díj (2007)
Seiun-díj (2009)
Locus-díj jelölt (2006)
John W. Campbell-díj jelölt (2006)

Tartalom:
Egy októberi éjszakán a tízéves Tyler Dupree döbbenten nézte végig, ahogy a csillagok sorra kihunynak az égen. Az űr egy csapásra valóban üres lett.
Tyler azóta felnőtt, és ahogy valamennyi embernek a Földön, neki is meghatározó élményévé vált a nagy elsötétedés jelensége. A Nap csupán egy halvány korong az égen, a Hold eltűnt, a mesterséges űrobjektumok pedig kivétel nélkül lezuhantak, és maradványaik olyan vénséges-vénnek tűnnek, mintha a nyilvántartottnál sokkal régebben keringtek volna bolygónk körül.
Kutatók próbálják megfejteni a rejtélyt, és amire bukkannak, az tragikus jövőt vázol föl az emberi faj előtt: a Földet egy idegen lények építette fal szigeteli el a világegyetem többi részétől, és odakint sokkal gyorsabban telik az idő - egy nap alatt mintegy százmillió év! Ebben az iramban csillagunk életéből nem lehet több hátra negyven esztendőnél!

Robert Charles Wilson regénye egyszerre sodró SF-thriller, szerelmi történet és apokaliptikus vízió, de mindenképpen csúcsminőségű irodalmi mű. Ebben az olvasókkal a kritikusok is egyetértettek, így a könyv nemcsak bestseller lett Amerikában, de elnyerte a rangos Hugo-díjat is.

Én vagyok az első, aki beismerem magamról, hogy - főleg a hard - science-fiction műfaja messze annyira nem áll közel a szívemhez, mint a fantasy (vagy a horror). Nem vagyok trekkie, de "SW"-s sem, sőt a filmek sem tetszettek, csak egyszer, gyerekkoromban, kb. 8 évesen, mikor a mozikban adták, az esetleges többedik újranézésüket már igencsak untam.
Ezért van az, hogy az oldalt sem árasztják el a blog leírásában ígért science-fiction művek, éppcsak mutatóban van egy-egy (milyen furcsa tehát, hogy a kedvenc könyvem viszont sci-fi!). - (Persze ez anyagi kérdés is leginkább. Nem lehet beszerezni minden fantasy-t ÉS sci-fit egyszerre átlagos fizetésből.)
Viszont mostanában, ahogy a sci-fi/fantasy műfajban díjazott könyvek listáit készítgettem, előjött az igény (azért ez már érlelődött egy ideje), hogy legalább a díjazott köteteket olvassam már el, mert ez mégse járja, hogy ennyire hanyagoljam a műfajt!
A napokban "büszkélkedtem" el egy blogon, hogy bizony én nem olvasom el a könyv fülszövegét, mert az vagy lelövi a cselekmény fontos részeit, vagy nem szól semmmiről, csak egy kis idézet a könyvből - inkább az írónak nézek utána a neten, ha ismeretlen, vagy elolvasok 1-2 oldalt a könyvből a boltban a stílusa miatt (vagy a könyv borítója/formája ragad meg azonnal - szóval legyenek a könyvek igényesek! :) )
A Pörgés hátulját is csak azért olvastam el, mert hirtelen ott volt kéznél a könyvtárban, és nem jutott eszembe, hogy vajon az Alex Benedict-sorozatba tartozik-e (most már tudom, hogy az Jack McDevitt sorozata - amire egyébként kíváncsi vagyok szintén), amibe épp bele akartam volna olvasni (stílus miatt ugye).

Mivel tudom, hogy sokan vannak a fülszöveg kérdéssel ugyanúgy, mint én, ezért most kérem, hogy olvassátok el fent a tartalmát a könyvnek (az első 10-20 oldal cselekményét lövi le)!

Mivel mondom, nem túl sok sci-fi-t olvasok, és ezért lehet, hogy minden második ilyesmiről szól, de nekem a szavam elállt, és tudtam, hogy EZ lesz a következő, amit elolvasok, és SEMMI más!
Miért? Sok gondolat átfutott rögtön a fejemen:
- biztosan a végtelenségig depresszív érzés lehet TUDNI, hogy a Földön MINDENKI, MENTHETETLENÜL elpusztul, de nem ám valami himihumi meteor miatt hirtelen, hanem 40 év lelki szenvedés után, a valószínűsíthető gazdasági összeomlásról, az elszabadult erőszak- és öngyilkossági-hullámról nem is beszélve.
- a főszereplők a Pörgés kezdetén gyerekek, az ő szemükön keresztül láthatjuk a káosz kezdetét, amely fogásra én mindig vevő vagyok (sok Stephen King könyvben látni ilyet [pld: Az]).
- a monumentális Galaktika-léptékű mértékek miatt, hogy a történet 40 éve alatt többszáz milliárd év tűnik el nyomtalanul az emberiség addig bizton bekalkulált jövőképéből.
- kik tették ezt velünk és miért? (Óriáspókok, vagy ettől azért valamennyire értelmesebb magyarázatot hozott össze a szerző?)

"...A csillagok világa dzsungel, Tyler. Elevenebb, mint valaha is képzeltük."

Robert Charles Wilson (1953 - )
A könyv első harmada a közelmúltból nekem Max Brooks - World War Z című könyvét idézte vissza, miszerint bemutatja, hogyan reagált a társadalom (és maga a Föld, mint ökoszisztéma) a megváltozott környezeti hatásokra. A zombis könyv ugye nagyjából végig erről szólt, de mindkettőben olyan erőteljes képekkel festették le a változást, annyira átgondoltak és olvasmányosak voltak, hogy kifejezetten öröm volt olvasni mindkettőt. Ebben a Pörgés - és az általa keltett változások - eleinte a háttérben maradnak, és inkább a gyerekkori életéből idéz vissza kis képeket a főszereplő (ez a keretes, visszaemlékező stílus végig megmarad, és nagyon működik!).
A következő harmad a már a "beállt" új-normális társadalmi rend idején játszódik, és kicsit csökken a tempó látszólag, de ez csak az elejével összevetve igaz, nem más könyvekkel!!! Az író egy kicsit "altatja" az olvasót, hogy aztán két AKKORA csavart vágjon az arcába, hogy az csak pislog! (Konkrétan évek óta ez volt az egyetlen könyv, amiről - mikor még csak a felénél jártam - azonnal beszélni szerettem volna valakivel, lelkendezni, hogy micsoda könyvet olvasok! Erre roppant alkalmas volt az asszony, de hamar az értésemre adta, hogy ő nem szereti a katasztrófa-könyveket, ezért nem is nagyon tud velem lelkesedni érte, mert szerinte ez lehangoló. Pff. :D )
A science fiction könyvekben - általában - elengedhetetlen technikai "katyvasz", ami (ál)-tudományosan magyarázatot ad a szerző regénybeli ötletére itt is megvan (a GEEK-ek legnagyobb örömére), de annyira érdekes és olvasmányos, hogy szinte a körmöm rágtam, mialatt olvastam (és nem óriáspókok bosszújáról szól szerencsére a könyv, ami plusz pont!)
Az utolsó harmadban a történet "megfejtése" bomlik ki előttünk az első etap sebességével, ám bevallom, itt pár dolog nem volt annyira meggyőző - akár elégtelen természettudományi ismereteim miatt is lehetett ez, bár nem azt nem értettem meg, amit az író leírt, hanem hogy hogyan is KÉNE működnie ennek a technológiának a gyakorlatban (replikátorok, Neumann-ökoszisztéma). Bevallom, szerintem ez hülyeség, de GONDOLOM, ha egyszer maga Neumann János találta/dolgozta ki, talán valami csekély tudományos alapja mégis lehet neki.

Ki ne hagyjam, hogy a hölgyek is bepróbálhatják nyugodtan, hiszen egy erőteljes szerelmi szál köti össze a könyv elejét a végével, és igen, ezt most pozitívumként említem meg, és nem azért, mert ezekért elepednék általában, hanem pont, hogy nem, de itt olyan finoman, szirupmentesen szövi át a történetet és a szereplők életét, hogy az egyáltalán nem zavaró, hanem csak újabb mélységeket ad a főszereplőnek. Végre, ilyet is olvastam!

Utánanéztem, hogy a disztópia meghatározásában benne van-e, hogy a jövő társadalmának valami politikai hatalom miatt kell-e nyomorultságban tengődni, de amennyire látom, ilyen kitétel nincsen, ezért mivel az emberiségnek hirtelen nem tudok nyomorúságosabb, negatívabb jövőképet elképzelni, mint a 40 éves tehetetlen várakozást a halálra egy feje tetejére állt Földön, ezért bízvást a disztópikus regények sorába sorolnám a Pörgést is.

Látomásként tűnt el a külvilág,
S a hontalan, pőre ember szemébe,
Ki árván áll, ijesztőn visszanéz
A végtelen űr vak feketesége.
Élet és fény ősi álom csupán,
S az éjben az, mi körötte kering,
Oly megfejthetetlenül idegen,
Oly végzetes, s az övé jog szerint.

/Fjodor Ivanovics Tyutcsev (1803-1873)/

Minden tudományos-fantasztikumot/izgalmat szerető embernek nagyjából kötelező darab! Nem hiába lett a 2006-os HUGO-díj nyertese! A könyvnek szerencséra mindkét folytatása is elérhető már magyarul is (Tengely, Örvény) a kiadó jóvoltából! - Én biztosan visszatérek még hozzá, nagyon jó író, kitűnő regény! Persze még csak február van, de eddig 2012 legjobbja!

Értékelés: 10/10

Linkek:
Wikipedia
Moly
Goodreads
Endless
Ekultura
Sanawad
Geekz
Díjnyerteskönyvek
Könyvgalaxis

2012. február 19., vasárnap

Hollós Korvin Lajos - A Vöröstorony kincse

Hollós Korvin Lajos - A Vöröstorony kincse

Újraolvasó

Kiadás: Ifjúsági Könyvkiadó (1954, 1955), Móra Ferenc Könyvkiadó (1960, 1964, 1967, 1970, 1973, 1974, 1976, 1977, 1979, 1983), Magvető Könyvkiadó (1983), Unikornis Könyv- és Lapkiadó (1998)
Hossz: 372 oldal
Műfaj: ifjúsági, történelmi, szépirodalom, kaland

Tartalom:
Regényirodalmunkban s ezen belül az ifjúsági regényirodalomban az egyik legbőségesebben feldolgozott történelmi időszak a Rákóczi-szabadságharc korszaka.
Hollós Korvin Lajos regénye elsősorban a szó legjobb értelmében vett kalandosságával válik ki a hasonló témájú regények közül, s ez a tulajdonsága teszi kitűnő ifjúsági olvasmánnyá. Eddigi kiadásai és a regény nagy keresettsége a könyvtárakban, szemléltetően bizonyítják az ifjú olvasók érdeklődését e kitűnő fantáziával megírt regény iránt.

A Vöröstorony kincse II. Rákóczi Ferenc idejében játszódik. Főhőse Eke Miska hegyaljai parasztfiú, akinek családját és barátait kiirtották a labancok, neki magának is el kellett hagynia otthonát. Így lett belőle Bujdosó Miska, aki társaival együtt megmenti a fejedelem elrabolt kincsesládikóját, és sok izgalmas esemény után visszajuttatja hozzá. Ugyanakkor élete nagy vágya is teljesül: beállhat a kuruc seregbe katonának.


Rövid értékelés - spoiler mentesen:
A megjelenése óta cirka 15 kiadást megélt kedvenc gyermekkori regényem volt A Vöröstorony kincse című Hollós Korvin Lajos könyv, amint azt már írtam is a HKL-t méltató blogbejegyzésemben. Nem is akarom tovább méltatni ezt a szívemnek oly kedves könyvet. Inkább arra voltam kíváncsi az újraolvasás alkalmával, hogy felnőtt fejjel még mindig szerethető-e a könyv. Nos a könyv in medias res kezdete miatt - amikoris azonnal az események sűrűjében, egy falu felégetésénél találjuk magunkat -, nyugodt szívvel mondhatom, hogy igen. A történet az első oldaltól kezdve beszippantott a könyvbe, és egészen a végéig fogva tartott. Újra ott izgulhattam a "jándi kurucok"-ért és az elgyötört, kilátástalan helyzetben élő magyar parasztságért. Előre felidézhettem a - 3-szori olvasás után - már ismert történetet előre, és reméltem, hogy némely esemény most mégis máshogy történik valami miatt, mint eddig (persze ez nem történt meg sajnos). Egyszóval tökéletes könyvélmény volt még mindig.

Az író stílusa, együttérző, az olvasóhoz néhol ki-kiszóló, magyarázó, mégis soha ki-nem-zökkentő, történelmileg hiteles. A könyv ízes, régies nyelvezete (üszkösödő lelkiismeret, szalonnával trágyázott árpás köleskása, vala, leszen, stb.), valamint a töméntelen régi magyar szó, amelyek pontos jelentésével bizony néhol bajban voltam (pld.: üstöllést, csadaj, fustély, radó, rudalás, armális, sőre, szepe, forspont, pádimentom, belepurhásodnék, kommendáns, börbönce, zsigora, rókamálas) csak hozzáad a regény amúgy is nagyon magasfokú élvezeti értékéhez.

"...Örvendett is a pápa szíve mindezek fölött, mert a katolikus egyházat csakis olyankor háborítja fel a vallásüldözés, amikor ennen bőrén érez csiklandást. A más bőrének lenyúzását saját kezűleg sem átallotta soha, de ilyenkor nem szokta volt emlegetni a vallásszabadságot."

Hollós Korvin Lajos (1905-1971)
Gyermekkoromban, mikor lelkendezve ajánlgattam mindenkinek, hogy olvassa el a könyvet, az általam szintén szeretett Egri csillagok-hoz hasonlítottam [most komolyan, 77% 1283 olvasás után? Itt kezd el hiteltelenné válni a moly? :)]. Most megkövetem azokat, akik anno rám hallgattak, mert történetileg szinte semmi hasonlóság nincs a két regény közt. Itt nem a harci jeleneteken, az ostromon van a hangsúly. A regény a Rákóczi-szabadságharc ELŐTTI pár évben játszódik, amikor az előző paraszti próbálkozást már leverték az egyesített német-labanc-nemesi hadak, és jobbára pár tizenéves fiúgyerek kálváriájáról és kalandjairól szól a gerincetörött, kilátástalan, kiszipolyozott Magyarországon, közelebbről a Hegyalja és a Tiszahát falvaiban és környékükön. Nincsenek tehát nagy csaták, amik annyira elrémítették női osztálytársaimat anno az Egri csillagok akár egyszeri kiolvasásától is.  Sokkal jobban hasonlít akkor már A Tenkes kapitányá-ra, amiben szintén inkább a kuruc vitézek józan paraszti eszére volt szükség a németek/labancok ellen.

1954 és 84 közti 30 évben 14 kiadást ért meg a könyv, vagyis majd két évente újra kiadták, hiszen akkora rajongói táborral rendelkezett egyszerűen azért, mert jó, élvezetes, kalandos volt. 84 óta egy kiadása volt, az is immár 14 éve. Ezt egyáltalán nem értem (vagy inkább nem akarom érteni, hiszen nem is akarok arra gondolni, hogy azért nem adják ki mostanában ezt a könyvet, mert 1. az író kommunista volt és az most épp szopóág, vagy 2. a szegények szabadságának eszménye az elnyomás/elnyomók ellen az elmúlt jópár évben a politikai viszonyok miatt inkább kerülendő téma lenne kis hazánkban), hiszen témája szerint örök bestseller, mondanivalója, stílusa időtálló, nyelvezete szabatos, történelmileg hiteles, fontos üzenetet közvetít és eközben hazaszeretetre oktat. Szégyen, hogy habár a külföldi ifjúsági regényeket nagyon nyomják manapság a kiadók, a hazait ennyire elhanyagolták és feledésre ítélték!

„A hazáért s a szabadságért!”

9-99 éves kor között melegen ajánlom mindenkinek többszöri olvasásra!

"...Mert a szegénység csak egy ellenséget ismer: az elnyomóját."

Értékelés: 10/10

Részletesebb webes ajánlók:
Wikipedia
Moly
SZTE BTK (erősen spoileres)

American Horror Story - Season I.

American Horror Story - Season I.

Mostanában nem annyira sikerült jó sorozatokat választanom megnézésre, ezért - és az örök bizodalmam a horror műfaja miatt - nagy reményekkel vágtam neki az idei év új horror sorozatának az American Horror Story 12 részének. A készítője az a Ryan Murphy, aki a Nip/Tuck (Kés/alatt) című igen jó sorozatot is elkészítette nekünk, valamint a benne szereplő színészek neve is jól cseng filmkedvelő körökben (Jessica Lang, Connie Britton, Danny McDermott). Az FX csatorna a Sons Of Anarchy vagy a The Shield (Kemény zsaruk) után vajon újra valami maradandót alkotott?

A rövid történet szerint egy épp a csalfa férj miatt szétbomlóban lévő család az újrakezdés reményében új házba (és városba) költözik, amiről hamar kiderül, hogy sötét, gyilkosságokban gazdag története van. Ami a család számára viszont nem derül ki azonnal, az az, hogy aki abban a házban meghal, az onnantól kezdve örökké szellemként kísért a falak közt az őrületbe kergetve az ott lakó embereket.



A kissé klisés történettől eltekintve a színészi alakításokra most semmi panasz nem lehet. A felsorolt nevek és a többiek is hozzá tették a magukét a sorozathoz, hogy az valami igen jóvá, maradandóvá válljon. Jessica Lang el is nyerte a legjobb női mellékszereplő díját a 2012-es Golden Globe díjátadón, ahol maga a sorozat is jelölve volt a legjobb dráma díjára (ám nem nyert). Ezen felül még két díjat nyert a sorozat.

Jessica Lang díja ellen semmi kifogásom, de szerintem a sorozat sajnos semmit nem ért. Az ősi klisével kezdődő történet a folytatásokban is megmaradt nagyon kiszámíthatónak, unalmasnak. A borzongásra vágyó horror-fanatikusok cirka 12 órányi tömény unalmat kapnak - 2-3 darab jobb jelenettel fűszerezve, hogy azért a távirányító nehogy tényleg beleálljon a tévé képernyőjébe -, amiben semmi olyan nem történik, ami meglepő lenne az egyszeri néző számára. Nem a vért keveseltem a sorozatban (azt is), hanem az egyedi hangot, az újdonságot a régi szellem(ek)-a-házban történetben, vagy legálább néhány olyan rejtélyt, aminek a kitalálása pár részig elhúzódik, és végig fogva tartja a néző figyelmét, de ilyen nem volt benne egyáltalán. Összesen !1! olyan része volt az AHS-nek, ami nem esett le azonnal, hanem meglepett, de azért azt is ki lehetett találni még azelőtt, hogy megmutatták volna a megoldást - (Violet története).
Különleges effektet sem igen láttunk a AHS-ben, vagy amiket igen, az is a szokásos idegesítő képhatás, amivel a nézőket sokkolni szeretnék a készítők, de nem azért nem sikerül a céljukat elérni, mert nem rázta meg eléggé a kamerát az operatőr, hanem mert kissé már idegesítő, hogy mindig ugyanazokkal az effektekkel próbálják palástolni a történet drámai hiányosságait a filmészítők.
A főcím zenéje nagyon hangulatos, kár, hogy hasonló sincs az egész sorozatban több, pedig elkelne bele, de a "beteges" főcím (aminek a linkje ott van lejjebb) sem egyívású a később bemutatott tartalommal, egyszóval félrevezető.

Az első résztől kezdve untam, szóval akinek az tetszett, az akár végig is nézheti, mert olyan (vagy kicsit rosszabb) lesz végig.

A sorozat első évada nagyjából lezárt történetnek tekinthető, egy parányi, de már a sorozat közepétől ordító cliffhangerrel kiegészítve. A történet vége kicsit furcsa volt, de a sorozatot semmiképp sem menti meg a középszerű (alatti) voltától.

Pár évvel ezelőtt ment egy popcorn horror sorozat (Harper's Island) a tévében, - amit jószerével biztosan mindenki elfelejtett már, nekem is utána kellett keresni a címének -, az sokkal jobb volt ettől - bár az persze nem szellemes témájú volt, és semmiképp sem egyedi az sem, de legalább végig lehetett tippelgetni, ki lehet a gyilkos. Az legalább nem fulladt tömény unalomba, mint ez.




Az értékelésbe benne van a történetben érezhető potenciál totális elbaltázása fölött érzett neheztelésem is. Tudom, hogy nagyon sokaknak tetszett a sorozat itthon és odakint egyaránt (több, mint 22.000 értékelés után is 8.4 az imdb-n), de én nem tartok most a többséggel.

Értékelés: 2/10

2012. február 16., csütörtök

Imre Viktória Anna - Kísértés Rt.


Imre Viktória Anna - Kísértés Rt.

Kiadás: Főnix Könyvműhely, 2011
Hossz: 395 oldal
Műfaj: ifjúsági romantikus fantasy

Tartalom:
Mit tehet egy sikeres bérgyilkosnő, ha egy amúgy is fárasztó nap után hat dekoratív munkatársa kíséretében megjelenik a lakásában az ördög? Esetleg a másik oldalára fordul és alszik tovább, erősen győzködve magát, hogy csak képzelődött. Sajnálatos módon Serene Nightingale ennyivel nem intézheti el a Pokol pofátlan, narcisztikus és mellesleg igen jóképű Nagyurát. Lucifer ugyanis nem merő szórakozásból keresi fel éjnek évadján: Serene lelkéért verseny folyik közte és a mindenható Anyaúristen, Pandora között. Ha a Teremtő nyer, a világ fele megszabadul a gonosztól. Ha Lucifer, akkor a démonúr a száműzetése óta először térhet vissza legálisan a Mennybe. A tét tehát nagy, ám talán nem meglepő, hogy Miss Nightingale hócipője két perc alatt tele lesz a túlvilági cirkusszal. Vissza akarja kapni az eddigi életét: egyetemre akar járni, a bátyját bosszantani és tovább ölni embereket pénzért. Idegesítik a lépten-nyomon felbukkanó angyalok, démonlányok de leginkább a Halál sakálvigyorú női megtestesítője kezdi ki türelmét. Miközben újabb és újabb gyanútlan halandók keverednek bele a Londonban folyó hatalmi harcba, szép lassan Serene is elveszíti önmagát s hogy védtelenül maradt lelkéért végül melyik fél nyúl gyorsabban, az csak a szerencsén és kifinomult taktikázáson múlik.


Rövid értékelés - spoiler mentesen:
Igen, már megint nem "normális" fantasyt olvastam, sőt a következő sem az lesz még, hanem bepróbáltam egy számomra teljesen ismeretlen - bár nem elsőkönyves - magyar írónő ifjúsági (romantikus) fantasy könyvét részint merészségből, részint kíváncsiságból, mert csak jó kritikákat olvastam a könyvéről több helyről, sőt, a Moly-on, ami azért az átlag olvasók tetszését elég jól leképezi, viszonylag sok értékelés után is 95%-on áll - gratula hozzá!
Biztos voltam benne, hogy nem én vagyok a fő célcsoportja a könyvnek, de például az Incarceron felnőtt fejjel is élvezetes volt, hátha most is szerencsével járok, gondoltam.

A könyv - vagyis az írónő - stílusa nekem valahol Vavyan Fable és Terry Pratchett mixére hasonlított, ami igazán jó ajánlólevél. Humoros volt, de nem alpári módon, hanem szinte két mondatonként egy-egy beszólás, vicces odavetés, vagy humoros félmondatok tarkították az elbeszélést. Pratchett-szerű volt a megmosolyogtató részek tömege, illetve a fantasys téma miatt, míg "fablés" a női karakterek gondolatainak ki-karikírozása (van egyáltalán ilyen szó?) miatt, ugyanis a könyvből sokat megtudhatunk a női agy működésének csodáiról.:P
Személy szerint én már Pratchett mesternél is besokalltam a humor mennyiségétől, így itt is eljött az idő, mikor már nem nagyon tudott meghatni, hogy Lucifer hogy süt félmeztelenül palacsintát a bérházban, vagy az ostobábbnál (naívabbnál) ostobább (naívabb) angyalok közül melyik hogy sül fel épp.

Imre Viktória Anna (1988 - )
Tetszett viszont a Gaimenes-en kifacsart "mitológiája" a könyvnek, vagyis hogy a teljesebb élvezetéhez bizonyos fokú alapműveltség elengedhetetlen, mert anélkül nem jöhet át, hogy mi a poén abban, hogy az Isten(nő) 6 másodperc alatt teremtette a Földet, és a 7.-en megpihent. :D
A földöntúli (angyali, démoni) szereplők gyarló, emberi tulajdonságokkal vannak felvértezve, mint mondjuk az Amerikai istenek-ben. A Sötétség fejedelme egy kéjsóvár, piperkőc bájgúnár, míg az Isten(nő) sem az a 100%-ig jóságos teremtmény, amire számíthatnánk, hanem egy szexuálisan frusztrált (reménytelenül szerelmes), szeszélyes nőcske, aki az embereket simán felhasználja céljai elérésére. Mit várjunk akkor az emberi szerplőktől ezután? Majd mindegyikük a szexről ábrándozik, különböző romantikus vágyálmai után epekedik. A főszereplő - Serene - egy érzelmileg labilis, több mindenki után epekedő, tini bérgyilkos. Kimondom, én utáltam őt és Lucifert is. Az angyalok tetszettek (főleg az Őrült Mészáros), a pap - és persze a gyönyörű, skótkockás-mintás miniszoknyás, nyakkendős, térdcsizmás szukkubuszok hada, akik sűrű szerepeltetésének az esetleges többi férfi olvasó is igen hálás lehet gondolom. :)

A történet kicsit lassan halad előre, elveszi az időt a szereplők rágódásai ambivalens érzelmeiken (most megőrülök érte, most meg ellököm magamtól, engem meg se csókoljon),  és akkor a sok sírásról-rívásról-picsogásról még nem is szóltam. Én úgy éreztem, a romantikus, szexuális (bár általában semmi nincs, csak az epekedés) jelenetek számát simán meg lehetett volna tizedelni, és még akkor is marha sok maradt volna benne (valószínűleg azt is sokaltam volna még). Gondolom ezt viszont nem lehetett megtenni, mert ezek a romantikus motivációk vitték tovább végül az eseményeket, de azt kell mondjam, hogy mint 30+-os férfinek, ez jószerével kibírhatatlan volt.

Nagyon tetszettek az illusztrációk viszont!

A könyvet 14-18 év körüli lányoknak ajánlom, jól fognak szórakozni rajta, mert egyébként az ő szemükkel nézve a történet jó volt, az írónő stílusa és humora is élvezetes, ezért ők 2-3 pontot majd hozzáadhatnak a könyv pontszámához attól függően, mennyire romantikus ábrándozók.
Férfiaknak nem ajánlom, de nem is tudom, ki olvasna el a korosztályomból hasonló könyvet is akár rajtam kívül! :D
Sajnálom, de nekem ez most:

Értékelés: 5/10

Részletesebb webes ajánlók:

2012. február 14., kedd

Locus-díjas regények (Ifjúsági [Y/A])



Locus (2003 - ) Ifjúsági kategória
Gondoltam összegyűjtöm a blogon az évenként odaítélt jelentősebb díjak (Hugo, Nebula, World Fantasy, Locus), sci-fi és fantasy kategóriákban induló - és nyertes - műveit.

Itt annyi könyv lesz, mint égen a csillag, ezért kategóriákra szedve posztolom majd ki őket. Ez itt az egyik legfiatalabb kategória - az ifjúsági [Young Adult] -, amit 2003 óta ítélnek oda. (Ezt volt a legkönnyebb összeszedni! :) )
Nem kell azonnal lenézni a kategóriát azonban, hiszen olyan írók műveivel találkozhatunk itt, mint például Suzanne Collins Éhezők viadala trilógiája, aminek filmváltozata hamarosan látható a mozikban (meg különben is, nagyon fontos, hogy az ifjúságot - jó regényekkel - visszaszoktassák az olvasáshoz, egyszóval igencsak jelentős kategóriának érzem ezt is.)

A Locus-díj egy irodalmi díj, amely a Locus Magazine közönségdíja. 1971-ben adták ki először az 1970-ben írt művekre vonatkozóan. [Wikipedia]

Itt nem 3-5 ember (még ha esetleg értenek is hozzá és szaktekintélynek számítanak is) választja ki a számára legszimpatikusabbat, hanem a könyvek tényleges olvasói szavazhatnak kedvencükre. Író lennék, ennek a díjnak örülnék legjobban, bár szakmai szempontból biztos kisebb jelentőségű, mint a Hugo vagy a Nebula.

Nektek vannak olyan könyvek ezen a listán, ami miatt fáj a szivetek, hogy még nem olvashattátok őket magyarul? Adassuk ki! :D

Köszönet a kiadott könyvekért a kiadóknak! [Agave, Könyvmolyképző, Animus, Vivandra, Galaktika, Ciceró - és a fel nem sorolt többieknek is!]

2012 (Finalisták)
Ian McDonald - Planesrunner
Nnedi Okorafor - Akata Witch
Ransom Riggs - Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei) [Kossuth]
Catherynne M. Valente - The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making
Scott Westerfeld - Goliath

2011
Paolo Bacigalupi - Ship Breaker
Terry Pratchett - I Shall Wear Midnight
Suzanne Collins - Mockingjay (A kiválasztott) [Agave]
Scott Westerfeld - Behemoth
Diana Wynne Jones - Enchanted Glass
Holly Black - White Cat
Orson Scott Card - Pathfinder
Nina Kiriki Hoffman - Tresholds
Kate Milford - The Boneshaker
Garth Nix - The Keys to the Kingdom: Lord Sunday
Patrick Ness - Monsters of Men
Greg van Eekhout - Kid vs. Squid
D. M. Cornish - Factotum
Philip Reeve - Fever Crumb

2010
Scott Westerfeld - Leviathan
Kage Baker - The Hotel Under the Sand
Justine Larbalestier - Liar
Suzanne Collins - Catching Fire (Futótűz) [Agave]
Libba Bray - Going Bovine
Jonathan Stroud - Heroes of the Valley
Patrick Ness - The Ask and the Answer (Válasz és kérdés) [Vivandra]
Kathleen Duey - Sacred Scars
Frances Hardinge - Gullstruck Island (The Lost Conspiracy)

2009
Neil Gaiman - The Graveyard Book (A temető könyve) [Agave]
Cory Doctorow - Little Brother (Kistestvér) [Galaktika]
John Scalzi - Zoe's Tale
Terry Pratchett - Nation
Margo Lanagan - Tender Morsels
Justine Larbalestier - How to Ditch Your Fairy
Robin McKinley - Chalice
Ysabeau S. Wilce - Flora's Dare
Suzanne Collins - The Hunger Games (Az éhezők viadala) [Agave]
Cassandra Clare - City of Ashes (Hamuváros) [Könyvmolyképző]
Patrick Ness - The Knife of Never Letting Go (Kés a zajban) [Vivandra]
Alison Goodman - Eon: Dragoneye Reborn (The Two Pearls of Wisdom)
Melissa Marr - Ink Exchange (Veszélyes álmok) [Könyvmolyképző]
D. M. Cornish - Monster Blood Tattoo, Book Two: Lamplighter

2008
China Miéville - Un Lun Dun
Ursula K. Le Guin - Powers
Stephen Baxter - The H-Bomb Girl
Scott Westerfeld - Extras
Justine Larbalestier - Magic's Child
Holly Black - Ironside
Nnedi Okorafor-Mbachu - The Shadow Speaker
Kathleen Duey - Skin Hunger
Shannon Hale - Book of a Thousand Days
Frances Hardinge - Verdigris Deep (Well Witched)
Elizabeth Knox - The Dream Quake (Dreamquake)
J. K. Rowling - Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter és a Halál Ereklyéi) [Animus]

2007
Terry Pratchett - Wintersmith
Ursula K. Le Guin - Voices
Justine Larbalestier - Magic Lessons
Nina Kiriki Hoffman - Spirits That Walk in Shadow
Garth Nix - The Keys to the Kingdom, Book 4: Sir Thursday
Diana Wynne Jones - The Pinhoe Egg
Scott Westerfeld - Specials (Különlegesek) [Könyvmolyképző]
Graham Joyce - Do the Creepy Thing
Philip Reeve - A Darkling Plain
Scott Westerfeld - The Last Days
Scott Westerfeld - Midnighters, Book Three: Blue Noon

2006
Jane Yolen & Adam Stemple - Pay the Piper
Carol Emshwiller - Mister Boots
Cornelia Funke - Inkspell
Holly Black - Valiant
Scott Westerfeld - Peeps
Jonathan Stroud - Ptolemy's Gate (Ptolemaiosz kapuja) [Animus]
Diana Wynne Jones - Conrad's Fate
Graham Joyce - TWOC
Scott Westerfeld - Midnighters, Book Two: Touching Darkness
Kenneth Oppel - Skybreaker
Mary Hoffman - Stravaganza: City of Flowers
J. K. Rowling - Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter és a Félvér Herceg) [Animus]
Kai Meyer - The Flowering Queen vagy The Water Mirror
Chris Crutcher - The Sledding Hill

2005
Terry Pratchett - A Hat Full of Sky
Ursula K. Le Guin - Gifts
Ellen Datlow és Terri Windling - The Faery Reel: Tales from the Twilight Realm
Charles de Lint - The Blue Girl
Clive Barker - Abarat: Days of Magic, Nights of War (Abarat 2 - Varázsórák, véres éjek) [Galaktika]
Patrick Nielsen Hayden - New Magics
Nancy Farmer - The Sea of Trolls
Jonathan Stroud - The Golem's Eye (A gólem szeme) [Animus]
Garth Nix - The Keys to the Kingdom, Book 2: Grim Tuesday
Diana Wynne Jones - Unexpected Magic: Collected Stories
Scott Westerfeld - Midnighters, Book One: The Secret Hour
Isabel Allende - Kingdom of the Golden Dragon
Kenneth Oppel - Airborn
Deborah Noyes - Gothic!: Ten Original Dark Tales
N. M. Browne - Basilisk

2004
Terry Pratchett - The Wee Free Men
Garth Nix - Abhorsen
Diana Wynne Jones - The Merlin Conspiracy
Ellen Datlow & Terri Windling - Swan Sister: Fairy Tales Retold
Nina Kiriki Hoffman - A Stir of Bones
Cornelia Funke - Inkheart (Tintaszív) [M & C]
Tamora Pierce - Trickster's Choice
Joan Aiken - Midwinter Nightingale
Jonathan Stroud - The Amulet of Samarkand (A szamarkandi amulett) [Animus]
Sharyn November - Firebirds
Patrick Nielsen Hayden - New Skies
J. K. Rowling - Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Pottr és a Főnix Rendje) [Animus]
Philip Reeve - Predator's Gold
Peter Dickinson - The Tears of the Salamander
Mary Hoffman - Stravaganza: City of Stars

2003
Neil Gaiman - Coraline (Coraline) [Agave]
Clive Barker - Abarat (Abarat) [Galaktika]
Michael Chabon - Summerland
Diane Duane - A Wizard Alone
Nancy Farmer - The House of the Scorpion (A skorpió ház) [Trivium]
Cornelia Funke - The Thief Lord (A tolvajok ura) [Cicero]
Tamora Pierce - Protector of the Small: Lady Knight
Isabel Allende - City of the Beasts (A vademberek nyomában) [Európa]
Sean Williams - The Storm Weaver and the Sand
M. T. Anderson - Feed

2012. február 13., hétfő

Awkward. - Season I.

Awkward. - Season I.
(Kínos)

A Todd után valami jobbat (de ismeretlent - hogy legyen valami kihívás azért! :P ) volt kedvem tesztelni, és mivel még mindig kedvelem a sima "középiskolai" vígjátékokat, gondoltam bepróbálom az MTV (nem a magyar tv) új tini-sorozatát. Egy évad, 12 húsz perces résszel, 8.1-es IMDB-s ratinggel. Semmi veszíteni valóm nincsen, max nem tetszik.

Nos ami nem tetszett, az a folyamatosan szóló zene, de olyan pofátlanul, hogy alul ki van írva az előadó és a szám címe (hát igen, MTV-s sorozat), amit akkor el is néznék, ha legalább jó számok lennének, de már bocsánat, de ócska trágya mai "slágerzenék", elnézést ha valakinek az "ízlésébe" taposok, de legalább valaki jelzi, hogy rossz zenét hallgat - jobb később, mint soha. :D


Ashley Rickards (ő a "láthatatlan lány")
A történet unalomig ismerős minden tini vígjátékból. A magát szociális nullának képzelő lány szerelmes a menő pasiba, de az nem veszi észre, ráadául senki nem hiszi el, hogy nem akarta magát megölni, csak elcsúszott a fürdőszobában, piti drámázások, nemi érés, szex, veszekedések, félreértések, poénok, (kisípolt káromkodások - WTF!).

Ami nem átlagos, az annyi, hogy a bunkó focista menő fiúk helyett most minden férfi szereplő teljesen jó fej volt, senki nem volt se bunkó, se egyéb rossz tulajdonsággal felvértezett, egyszerűen 15-16 éves srácok voltak (akik sokat szexelnek és saját kocsijuk van, szóval... na mindegy).
Tisztán látszott, hogy a csajok az okozóik a saját nyomoruknak, mert mindent túlkombinálnak, mint az életben is! :)

Jillian Rose Reed (ő nagyon gyorsan beszél! :) )
Ami tetszett az a főszereplő csaj és a barátnői voltak (természetesen nem 15 évesek játszották őket), mert jól néztek ki, hipergyorsan beszéltek és ez adott egy kis ízt az egész sorozatnak, az iskolai pszichológusnő (vagy pályaválasztási tanácsadó/kisegítő tanár/ilyesmi), mert kész volt végig, a "főellenség" - Sadie -, mert egy igazi gennygóc volt, az anyuka mert nagyon klisés volt, de pont illett bele.

Angolul néztem - egy sok helyen selejtes felirattal -, de olyan gyorsan beszélnek (szlenggel), hogy néhol elég nehezen tudtam követni PONTOSAN a faék egyszerű sztorit, de aztán belenéztem magyarul... hát azt ki se próbálja inkább senki. A szinkron pont a sorozat egyetlen igazán jó részét öli meg, a gyerekek dumájának "varázsát".

A Toddnál simán jobb kétszer, itt legalább néha lehetett mosolyogni, bár fetrengeni ebben sem lehetett, a színészi játékban is magasan verte azt a másikat. Simán elszórakoztatott három órán  keresztül, és nem volt elviselhetetlenül nyálasan csöpögősen romantikus (nagyon), de ennyi. Azért a második évadot is meg fogom nézni majd ha lesz.



Értékelés: 5/10

IMDB

World Fantasy-díjas regények

(1975 - ) 

Gondoltam összegyűjtöm a blogon az évenként odaítélt jelentősebb díjak (Hugo, Nebula, World Fantasy, Locus), sci-fi és fantasy kategóriákban induló - és nyertes - műveit.

A World Fantasy-díj (World Fantasy Award) egy évente kiosztott nemzetközi díj, amelyet a fantasy területén kiemelkedő művekért adnak. 1975-óta osztják, a szintén évente megtartott World Fantasy Convention nevű rendezvényen adják át. Az egyik legnagyobb presztízzsel bíró tematikus díj. [Wikipedia]

Bár nem kell minden listának, díjnak azonnal és feltétel nélkül bedőlni (Oscar), az azért látszik, hogy rossz/közepes könyv nem igen van itt. Egy egész kiadó simán alakulhatna csak arra, hogy az aktuális éves listákon (Hugo, Nebula, World Fantasy, Locus) "megvívó" könyveket rendszeresen kiadja. (Tudom, néhány szerzőt fix kiadó ad ki, könyvjogok problémája stb., de azért van ám itt rengeteg másik könyv még, amikkel még nem szerződött le senki!) Ezen könyvek magyarországi kiadásaival sajnos aztán végképp csúnyán el vagyunk maradva.
Nektek vannak olyan könyvek ezen a listán, ami miatt fáj a szivetek, hogy még nem olvashattátok őket magyarul? Adassuk ki! :D

Köszönet a kiadott könyvekért a kiadóknak! [Európa, Galaktika, Agave, Delta Vision, Alexandra, Valhalla Páholy, Szukits - és a fel nem sorolt többieknek is!]

A 2012-es World Fantasy-díj átadó ünnepsége 11.01-11.04 között lesz volt Torontóban.

2012
Lavie Tidhar - Osama (Oszama) [Ad Astra]
Christopher Buehlman - Those Across the River
Stephen King - 11/22/63 (11/22/63) [Európa]
George R.R. Martin - A Dance with Dragons (Sárkányok tánca) [Alexandra]
Jo Walton - Among Others

2011
Nnedi Okorafor - Who Fears Death
Lauren Beukes - Zoo City (Zoo City) [Ad Astra]
N. K. Jemisin - The Hundred Thousand Kingdoms
Graham Joyce - The Silent Land
Guy Gavriel Kay - Under Heaven
Karen Lord - Redemption In Indigo

2010
China Miéville - The City & The City
James Enge - Blood of Ambrose
Caitlín R. Kiernan - The Red Tree
Jeff VanderMeer - Finch
Kit Whitfield - In Great Waters

2009
Jeffrey Ford - The Shadow Year
és
Margo Lanagan - Tender Morsels
Kage Baker - The House of the Stag
Neil Gaiman - The Graveyard Book (A temető könyve) [Agave]
Daryl Gregory - Pandemonium

2008
Guy Gavriel Kay - Ysabel (Ysabel) [Galaktika]
Emma Bull - Territory
John Marks - Fangland
Will Shetterly - Gospel of the Knife
Michael Marshall Smith - The Servants

2007
Gene Wolfe - Soldier of Sidon
Stephen King - Lisey's Story (Lisey története) [Európa]
Ellen Kushner - The Privilege of the Sword
Scott Lynch - The Lies of Locke Lamora (Locke Lamora hazugságai) [Alexandra]
Catherynne M. Valente - The Orphan's Tales: In the Night Garden

2006
Haruki Murakami - Kafka on the Shore (Kafka a tengerparton) [Geopen]
Hal Duncan - Vellum
Bret Easton Ellis - Lunar Park (Holdpark) [Európa]
Graham Joyce - The Limits of Enchantment
Patricia A. McKillip - Od Magic
Paul Park - A Princess of Roumania

2005
Susanna Clarke - Jonathan Strange & Mr Norrell (A Hollókirály) [Agave]
Stephen R. Donaldson - The Runes Of the Earth
China Miéville - Iron Council
Sean Stewart - Perfect Circle
Gene Wolfe - The Wizard Knight

2004
Jo Walton - Tooth and Claw
K. J. Bishop - The Etched City
Kij Johnson - Fudoki
Ian R. MacLeod - The Light Ages
Jeff VanderMeer - Veniss Undergound

2003
Graham Joyce - The Facts of Life
és
Patricia A. McKillip - Ombria in Shadow
Jeffrey Ford - The Portrait of Mrs. Charbuque
Gregory Frost - Fitcher's Brides
China Miéville - The Scar (Armada) [Galaktika]

2002
Ursula K. Le Guin - The Other Wind (Más szelek szárnyán) [Szukits]
Neil Gaiman - American Gods (Amerikai istenek) [Szukits, Agave]
Jay Russell - Brown Harvest
Lois McMaster Bujold - The Curse of Chalion (Chalion átka) [Alexandra]
Ray Bradbury - From the Dust Returned
Charles de Lint - The Onion Girl
Jonathan Carroll - The Wooden Sea

2001
Tim Powers - Declare
és
Sean Stewart - Galveston
Paula Volsky - The Grand Ellipse
Philip Pullman - His Dark Materials 3: The Amber Spyglass (A borostyán látcső) [Magyar Könyvklub, Alexandra]
Guy Gavriel Kay - Lord of Emperors
China Miéville - Perdido Street Station (Perdido pályaudvar, végállomás) [Ulpius]

2000
Martin Scott - Thraxas
Peter S. Beagle - Tamsin (Tamsin története) [Delta Vision]
James P. Blaylock - The Rainy Season
Steven Erikson - Gardens of the Moon (A Hold Udvara) [Alexandra]
Terence M. Green - A Witness To Life
Nina Kiriki Hoffman - A Red Heart of Memories

1999
Louise Erdrich - The Antelope Wife
Charles de Lint - Someplace to Be Flying
Guy Gavriel Kay - Sailing to Sarantium
Sean Stewart - Mockingbird
Thomas Sullivan - The Martyring

1998
Jeffrey Ford - The Physiognomy
Charles de Lint - Trader
Harvey Jacobs - American Goliath
Patrick O'Leary - The Gift
Eric S. Nylund - Dry Water

1997
Rachel Pollack - Godmother Night
Terence M. Green - Shadow of Ashland
William Kotzwinkle - The Bear Went Over the Mountain
Marc Laidlaw - The 37th Mandala
George R.R. Martin - A Game of Thrones (Trónok harca) [Alexandra]
Melanie Rawn, Jennifer Roberson és Kate Elliott - The Golden Key
Mark Sumner - Devil's Tower

1996
Christopher Priest - The Prestige (A tökéletes trükk) [Delta Vision]
James P. Blaylock - All the Bells on Earth
Vikram Chandra - Red Earth and Pouring Rain
Nina Kiriki Hoffman - The Silent Strength of Stones
Graham Joyce - Requiem
Tim Powers - Expiration Date

1995
James Morrow - Towing Jehovah
Michael Bishop - Brittle Innings
Jonathan Carroll - From The Teeth of Angels
John Crowley - Love & Sleep
Elizabeth Hand - Waking the Moon
Brooke Stevens - The Circus of the Earth and the Air

1994
Lewis Shiner - Glimpses
Peter S. Beagle - The Innkeeper's Song (A fogadós éneke) [Delta Vision]
Poppy Z. Brite - Drawing Blood
Kathe Koja - Skin
Peter Straub - The Throat (Torok) [Szukits]
Michael Swanwick - The Iron Dragon's Daughter
Judith Tarr - Lord of the Two Lands

1993
Tim Powers - Last Call
Kim Newman - Anno Dracula
Geoff Ryman - Was
Steve Szilagyi - Photographing Fairies
Jane Yolen - Briar Rose (Csipkerózsa) [Metropolis Media]

1992
Robert R. McCammon - Boy's Life
A. A. Attanasio - Hunting the Ghost Dancer
James P. Blaylock - The Paper Grail
Emma Bull - Bone Dance
Jonathan Carroll - Outside the Dog Museum
Charles de Lint - The Little Country

1991
James Morrow - Only Begotten Daughter
és
Ellen Kushner - Thomas the Rhymer
Guy Gavriel Kay - Tigana
Valerie Martin - Mary Reilly
Terry Pratchett és Neil Gaiman - Good Omens (Elveszett próféciák) [Beneficium, Agave]

1990
Jack Vance - Lyonesse: Madouc (Lyoness III. - Madouc) [Cherubion]
Jonathan Carroll - A Child Across the Sky
Charles L. Grant - In a Dark Dream
Tim Powers - The Stress of Her Regard
Dan Simmons - Carrion Comfort
Gene Wolfe - Soldier of Arete

1989
Peter Straub - Koko (Koko) [Alexandra]
James P. Blaylock - The Last Coin
Jonathan Carroll - Sleeping in Flame
Robert Cormier - Fade
Thomas Harris - The Silence of the Lambs (A bárányok hallgatnak) [Magvető]
Joe R. Lansdale - The Drive-In

1988
Ken Grimwood - Replay
Clive Barker - Weaveworld (Korbács) [Maecenas, Szukits]
Orson Scott Card - Seventh Son (A hetedik fiú) [Kalandor]
John Crowley - Ægypt
Stephen King - Misery (Tortúra) [Európa]
Robert R. McCammon - Swan Song
Tim Powers - On Stranger Tides (Ismeretlen vizeken) [Galaktika]

1987
Patrick Suskind - Perfume (A parfüm - Egy gyilkos története) [Árkádia, Partvonal]
Terry Bisson - Talking Man
Charles L. Grant - The Pet
Stephen King - It (Az) [Európa]
Dean R. Koontz - Strangers (Idegenek) [Animus]
Margaret Mahy - The Tricksters
Gene Wolfe - Soldier of the Mist

1986
Dan Simmons - Song of Kali (Káli dala) [Delta Vision]
Clive Barker - The Damnation Game (Kárhozat) [Szukits]
Peter Carey - Illywhacker
Lisa Goldstein - The Dream Years
Paul Hazel - Winterking
Anne Rice - The Vampire Lestat (Lestat, a vámpír) [Európa, Szukits]

1985
Robert Holdstock - Mythago Wood
és
Barry Hughart - Bridge of Birds
Diana Wynne Jones - Archer's Goon
Stephen King & Peter Straub - The Talisman (A Talizmán) [Európa]
T.E.D. Klein - The Ceremonies

1984
John M. Ford - The Dragon Waiting
Stephen King - Pet Sematary (Állattemető) [Európa]
Manuel Mujica Lainez - The Wandering Unicorn
R.A. MacAvoy - Tea With the Black Dragon
George R.R. Martin - The Armageddon Rag
Jack Vance - Lyonesse (Lyoness) [Cherubion]

1983
Michael Shea - Nifft the Lean
Charles L. Grant - The Nestling
George R.R. Martin - Fevre Dream (Lázálom) [Valhalla Páholy]
Thomas Tessier - Phantom
Gene Wolfe - The Sword of the Lictor (A lictor kardja) [Delta Vision]

1982
John Crowley - Little, Big
Ramsey Campbell - The Nameless
Michael Moorcock - The War Hound and the World's Pain (Harcikutya)
D. M. Thomas - The White Hotel
Gene Wolfe - The Claw of the Conciliator (A Békéltető ereklyéje)

1981
Gene Wolfe - The Shadow of the Torturer (A kínvallató árnya) [Delta Vision]
Parke Godwin - Firelord
Stephen King - The Mist (A köd) [Európa]
Peter Straub - Shadowland
Chelsea Quinn Yarbro - Ariosto

1980
Elizabeth A. Lynn - Watchtower
Charles L. Grant - The Last Call of Mourning
Elizabeth A. Lynn - The Dancers of Arun
Patricia A. McKillip - Harpist in the Wind
Patricia Wrightson - The Dark Bright Water
Chelsea Quinn Yarbro - The Palace

1979
Michael Moorcock - Gloriana (Gloriána, avagy a kielégítetlen királynő) [Delta Vision]
Les Daniels - The Black Castle
Charles L. Grant - The Sound of Midnight
Stephen King - The Stand (Végítélet) [Európa]
Tanith Lee - Night's Master

1978
Fritz Leiber - Our Lady of Darkness (Éjasszonyok) [Delta Vision]
Stephen R. Donaldson - The Chronicles of Thomas Covenant the Unbeliever
Charles L. Grant - The Hour of the Oxrun Dead

1977
William Kotzwinkle - Doctor Rat
Ramsey Campbell - The Doll Who Ate His Mother
Gordon R. Dickson - The Dragon and the George
Michael Moorcock - The Sailor on the Seas of Fate
John Steinbeck - The Acts of King Arthur and His Noble Knights (Arthur király) [Merényi]
Karl Edward Wagner - Dark Crusade

1976
Richard Matheson - Bid Time Return
Stephen King - 'Salem's Lot (Borzalmak városa) [Európa]

1975
Patricia A. McKillip - The Forgotten Beasts of Eld (Boszorkányerdő - Óföld elfeledett vadjai) [Delta Vision]
Poul Anderson - A Midsummer Tempest (Tomboló vihar) [Cherubion]
H. Warner Munn - Merlin's Ring